Hakan Çelik Pazartesi Brüksel'den iyi haberler gelecek
HABERİ PAYLAŞ

Pazartesi Brüksel'den iyi haberler gelecek

Demokratik Açılım Paketi ve Ermenistan ile ilişkilerde yaşanan gelişmelere odaklanan Türkiye, pazartesi günü Avrupa’dan gelecek bir haberle de ilgilenmeye başlayacak. Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne tam üyelik sürecine destek vermek amacıyla kurulan ve kamuoyunda “Akil Adamlar” olarak da bilinen Bağımsız Türkiye Komisyonu, ikinci raporunu pazartesi günü Brüksel’de kamuoyuna açıklayacak. Bu önemli toplantıyı Brüksel’de ben de takip edeceğim. Rapor, “Avrupa’da Türkiye: Kısır Döngüyü Kırmak” başlığını taşıyor. Başkanlığını 2008 Nobel Barış Ödülü’nü alan Finlandiya’nın eski Cumhurbaşkanı Martti Ahtisaari’nin yaptığı Bağımsız Türkiye Komisyonu, AB ülkelerinde cumhurbaşkanlığı, başbakanlık, dışişleri bakanlığı ve Avrupa Komisyonu üyeliği gibi görevlerde bulunan isimlerden oluşuyor. Komisyonun üyeleri arasında Fransa eski Başbakanı Michel Rocard, Almanya Saksonya Eyaleti eski Başbakanı Kurt Biedenkopf, İtalya’nın Avrupa Bakanı Emma Bonino ve Hollanda eski Dışişleri Bakanı Hans van den Broek gibi liderler de var.

Haberin Devamı

Komisyon üyeleri, Brüksel’in ardından Stockholm, Paris, Viyana, Atina, Roma, Lahey, Madrid, Berlin ve Varşova başta olmak üzere çeşitli Avrupa başkentlerine giderek, altı dilde basılan raporları karar vericilere bizzat sunacak. Komisyonun, Avrupa temaslarının ardından aralık ayında Türkiye’yi ziyaret etmesi bekleniyor. Müzakerelerin başlamasından bugüne önemli gelişmelerin analizinin yapıldığı rapor, 7 Eylül 2009’dan itibaren www. aciktoplumvakfi.org.tr web sitesinde yayınlanacak. Söz konusu rapor Açık Toplum Vakfı’nın yanı sıra İngiltere’nin en önemli deniz aşırı kurumlarından The British Council tarafından da destekleniyor.

14 Ekim’de oteller dolu!

Ermenistan ile Türkiye A Milli Futbol Takımları arasındaki ikinci maç 14 Ekim tarihinde Bursa’da oynanacak. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün ilk maçı izlemek üzere Erivan’a gitmesi bütün dünyada büyük ses getirmişti. Ankara ile Erivan arasında şimdi başlayan yakınlaşma sürecinden sonra Ermenistan Devlet Başkanı Serj Sarkisyan’ın Türkiye’deki rövanş maçına gelme ihtimali çok daha güçlü. Sarkisyan, daha önce bu maçı izlemek için Türkiye- Ermenistan sınırının açılmasını şart koşuyordu. Ancak her iki ülkenin uzlaşma yönünde attığı adımların ardından Sarkisyan’ın Bursa’ya geleceği konuşuluyor. Türkiye Ermenistan maçının daha önce Kayseri’de oynanmasına karar verilmişti. Ancak Kayseri’deki aşırı milliyetçi bazı grupların, Ermenistan takımının şehre gelmesinden rahatsızlık duyduğuna dair haberler karşılaşmanın Bursa’ya taşınmasına neden oldu. Türkiye ile Ermenistan arasındaki yakınlaşma sürecinin hızlanması Bursa’yı da hareketlendirdi. Duyduğum kadarıyla Bursa’daki belli başlı oteller, maçı izlemek isteyen futbolseverler ve farklı ülkelerden basın mensupları tarafından şimdiden doldurulmuş durumda.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder