Hakan Çelik Premium sınıfın gözdesi
HABERİ PAYLAŞ

Premium sınıfın gözdesi

Mercedes Benz, otomotiv sektörünün rekor kırdığı 2023 yılında otomobil satışlarını bir önceki yıla göre yüzde 32 artırarak 24 bin 646 araç satışı gerçekleştirdi. Bu satış rakamıyla premium segment liderliğini sürdüren Mercedes-Benz, hafif ticari araçlarda da satışını yüzde 47 oranında artırdı. Yeni E Serisi içten yanmalı motor seçeneğiyle de segmentinin en çok satan otomobili oldu. Rekor yılında gelen bu güçlü performans Mercedes Benz Türkiye’yi global ülke sıralamasında da 2 basamak yukarı taşıyarak 12’nci sıraya oturttu.

Haberin Devamı

Premium sınıfın gözdesi

ELEKTRİKLİ DÖNÜŞÜM

Enflasyonist ortamda otomotivin yatırım aracı olarak tercih edilmesinin 2023’te rekor satış getirdiğini söyleyen Mercedes Benz Otomotiv İcra Kurulu ve Otomotiv Grubu Başkanı Şükrü Bekdikhan “Yıl sonu tahminleri 2024’te pazarın normal seviyesi olan 800 bin araç seviyeleriydi. Ancak ocak ayında geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 71’in üstünde bir artış kaydedildi. Bu dönemde satışlarımız da yaklaşık yüzde 200 arttı. Belirsizlik ve daralma endişeleriyle girdiğimiz 2024’te yine rekor ile başlamış olmamız memnuniyet verici, ancak yılın geneli için şubat ve mart performansı daha net bir gösterge olacaktır. Şartlar ne olursa olsun, elektrikli dönüşüm ve müşteri deneyimi odağımızla hedefimiz 2024’te de başarımızı devam ettirmek” diye konuştu.

Premium sınıfın gözdesi

ÜRÜNLER ZENGİNLEŞİYOR

En zengin elektrikli ürün gamına sahip markalardan biri olarak elektrikli araçlarda da öncü rollerini sürdürmek istediklerini vurgulayan Bekdikhan, şunları söyledi: “2023’te elektrikli araç satışlarımızın oranı pazar ortalamasının üzerine çıkarak yaklaşık yüzde 15 oldu. Ocak ayında daha da ivme kazanarak satışını gerçekleştirdiğimiz her 7 araçtan 1’i elektrikli oldu. Zengin ürün gamımıza ek olarak pazara sunacağımız yeni modellerimizin katkısıyla 2024 yılında satışlarımızın yüzde 25’inden fazlasının elektrikli modeller olmasını hedefliyoruz. Elektrikli G-Serisi markamız adına yılın en önemli lansmanlarından biri olacak. 2024’ün üçüncü çeyreğinde bu özel aracımızı Türkiye’de satışa sunmayı hedefliyoruz. Yılın ikinci yarısında hafif ticari araç ailemizin yeni modellerini ve tamamen elektrikli eSprinter ve EQV’yi de Türkiye pazarına sunarak.”

Haberin Devamı

Premium sınıfın gözdesi

‘TÜRKİYE’DE YATIRIM İÇİN ŞANS VAR’

Doğan Trend Otomotiv CEO’su Kağan Dağtekin ve Genel Müdür Yardımcısı Tibet Soysal, geçen yılı değerlendirip bu yılın öne çıkan konularını aktardıkları hayli detaylı bir toplantı gerçekleştirdi. Kağan Dağtekin, Türkiye’de Çinli SAIC Grubu’nun fabrikalarından birini, üretim tesislerinden birini kurmak için çabaladıklarını söyledi. Dağtekin, “Türkiye, Avrupa’nın en önemli üretim kapasitesine sahip ülkelerinden biri. Hem enerji maliyeti ve uzun vadede çok daha öne çıkacak yenilenebilir enerji üretme becerisiyle Türkiye, tüm otomotivcilerin, sadece Çinlilerin değil, önemli bir paydaşı olacak” dedi. Dağtekin ve Soysal’ın açıklamalarından öne çıkan notları aktarıyorum:

Çinli SAIC, MG’nin ve birçok başka markaların da üreticisi. SAIC Grubu’na baktığımız zaman Volkswagen ve General Motors ortaklıkları ile beraber Çin’in en büyük otomotiv üreticilerinden. Geçen sene 5.3 milyon satış gerçekleştirdi.

Haberin Devamı

Premium sınıfın gözdesi

Avrupa’da geçen yıl elektrikli araç oranı yüzde 25’e çıktı. Çin markaları yaklaşık buradan yüzde 10 pay alıyor. MG4, Volkswagen ID4’ü geçen çeyrekte geçti ve şu an kendi segmentinin en çok satılan elektrikli aracı oldu.

Avrupa genelinde Türkiye satış performansına baktığımız zaman Türkiye’de de elektrikli araç satışları gittikçe hızlandı. Türkiye MG ailesi içinde dünyada elektrikli araç satışında 11. Sırada.

Geçen yıl binek araç pazarı 967.000 gibi rekor kırdı ve toplam binek ve hafif ticari araç satışlarıyla da pazar 1.2 milyonu geçerek tarihi bir rekor kırdı. Avrupa satış sıralamasında da İspanya’yı geçerek binek araç satışlarında Türkiye olarak 5’inci sıraya yükseldik. Türkiye’de toplam 65 bin 500 elektrikli araç satıldı.

Premium sınıfın gözdesi

OTOMOTİV GÜÇ TOPLUYOR

Otomotiv Sanayii Derneği’nin (OSD), ocak ayı verilerine göre; toplam üretim geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3 azalarak 108 bin 483 adet oldu. Geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5 gerileyen otomobil üretimi ise 67 bin 59 adede ulaştı. Traktör üretimiyle birlikte toplam üretim ise 112 bin 737 adede yükseldi. Ticari araç grubunda, ocak ayında üretim yüzde 1, ağır ticari araç grubunda yüzde 7 artış yaşanırken hafif ticari araç grubunda ise geçen yıla paralel seyretti. 2024 yılının ocak ayında geçen yılın aynı dönemine göre ticari araç pazarı 13, ağır ticari araç pazarı yüzde 1, hafif ticari araç pazarı ise yüzde 15 artış sağladı. Yılın ilk ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre, toplam otomotiv ihracatı adet bazında yüzde 5, otomobil ihracatı ise yüzde 13 geriledi.

Premium sınıfın gözdesi

Sıradaki haber yükleniyor...
holder