Hakan Çelik Savaşın tek bir kazananı var
HABERİ PAYLAŞ

Savaşın tek bir kazananı var

Rusya-Ukrayna savaşının ağır bedelini hepimiz ödüyoruz. Milyonlarca insan mülteci statüsüne düştü. Binlerce kişi hayatını kaybetti. Ateş içinde yanan bir ülke ve her iki taraftan da gözyaşları içinde insanlar var. Türkiye’nin kaybı da çok büyük. İki önemli komşumuzun savaş hâlinde olması bizim için çok kötü. Buna benzer ağır tecrübeyi İran-Irak savaşında da yaşadık. Korkunç bir maliyet ödedik. Suriye’nin parçalanması sürecinde de.

Kafkaslar ve Balkanlar’daki istikrarsızlığın sonuçları da ağır oldu. Çatışmalarda bazı ülkeler avantajlı duruma geçmiş gibi görünse de sözünü ettiğim coğrafyalardaki savaşların açık bir galibi yok. Ateş çemberi herkesi yakıyor. Ukrayna’daki savaştan şu ana kadar en fazla kazançlı çıkan Amerika Birleşik Devletleri oldu. Nasıl mı? Örneklerle açıklayayım:

Haberin Devamı
  • Askerî olarak en büyük rakibi durumundaki Rus ordusunun güçlü ve zayıf yönlerini görme imkânı buldu.
  • Ukrayna’yı tamamen kendisine bağımlı hâle getirdi.
  • Sürekli Rus tehdidine işaret ederek Avrupa ülkelerinin savunma harcamalarını artırmalarını sağladı.
  • İşgal korkusu nedeniyle Avrupa ülkelerini daha fazla kendi yanına çekti. Tarafsızlık ve bağlantısızlık konularında oldukça hassas olan iki ülke İsveç ve Finlandiya NATO’ya katılma planları yapmaya başladı.
  • “Ortak Avrupa Ordusu” fikrinin ABD olmadan gerçekleşemeyeceği anlaşıldı.
  • Avrupa başta olmak üzere dünyanın çeşitli coğrafyalarına, çatışan ülkelere daha fazla silah ve mühimmat satma imkânına kavuştu.
  • Kaya gazı üretimi nedeniyle Ortadoğu petrollerine bağımlılığını azaltan Washington, Avrupa açısından net bir gaz ihracatçısı hâline geldi.

GALATA KULESİ

Beyoğlu, benim doğduğum ve çocukluğumu geçirdiğim yer. Her fırsatta dile getiriyorum. Bende farklı bir yeri var. Bu güzel ilçe, semtleri, markaları, caddeleri, tarihi dokusu ve kimliğiyle İstanbul’un kültür ve sanatında çok önemli bir rolde olmaya devam ediyor. Beyoğlu Belediyesi’nden Ali Teker, annemle beraber göründüğümüz bir fotoğraf göndermemi istemişti.

Dün bir de baktım ki “Anneler Günü” vesilesiyle Galata Kulesi’nde düzenlenen ışıklı gösteride yansıtılan fotoğraflar arasında annem ve ben de yer almışız. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve annesi Zübeyde Hanım ile başlayan ışıklı gösteride Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, annesi Tenzile Erdoğan, şehit Eren Bülbül’ün annesi Ayşe Bülbül’ün mesajı da paylaşılmış. Daha sonra kamuoyunun farklı kesimlerinden anneler de seçilmiş.

Savaşın tek bir kazananı var

Zübeyde hanım ve Gazi Mustafa Kemal.

Vatandaşlarımızın bir linkle gönderdikleri yaklaşık 500 anne fotoğrafı yansıtılmış. Benim için çok anlamlı bir sürpriz oldu. Çocukluk hikâyelerimle dolu sokaklar arasında, dünyanın en olağanüstü eserlerinden birinin üzerinde annemin fotoğrafını görmek beni duygulandırdı. Şehre ve ilçeye anlam katan değerli yapıları insani bir dokunuşla yaşatan ve yeni projelerle geleceğe taşıyan Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız ve ekibine çok teşekkür ederim. Bu vesileyle bütün annelerin bir kez daha ellerinden öperim, hayatta olmayanlara Allah’tan rahmet dilerim.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder