Hakan Çelik Seçime doğru
HABERİ PAYLAŞ

Seçime doğru

Gelecek pazar yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu için neler yaşanıyor, hangi adımlar atılıyor? İzlenimlerimi ve notlarımı paylaşmak istiyorum: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kampanyası ve söylemleri ilk turda olduğu gibi yerlilik ve millilik kavramları üzerine kurgulanacak. Büyük mitingler yerine, kalan kısa zamanı televizyon yayınları, gençlik buluşmaları, etkinlikler ve sürpriz girişimlerle değerlendirecek. Cumhurbaşkanı güven, istikrar için Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin önemine işaret edecek ve bir dönem için daha destek isteyecek.

Haberin Devamı

CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, ilk turun sonuçlarını değerlendirdiği ilk açıklamasında oldukça sert bir tonda konuştu. Kendisi ve ittifak hakkında “Terör örgütleriyle ilişkili” eleştirilerine yanıt verdi. Vatandaşları ve müşahitleri sandık başına çağırdı, son ana kadar mücadelenin devam edeceğini söyledi. Kılıçdaroğlu, Millet İttifakı bileşenlerini sandık yolunda yeniden motive etmek için de mücadele verecek.

Bu kampanya döneminin en başarılı isimlerinden biri Cumhuriyet Halk Partisi’nin Erzincan’daki oylarını artıran ve milletvekili seçilmeyi başaran Mustafa Sarıgül oldu. TikTok videoları ile esprili bir dil yakalayan ve gençlere ulaşan Sarıgül, bir taraftan da ciddi temaslarda ağırlığını hissettirdi. “CHP’nin kampanyasının mimarı Sarıgül olsaydı Kılıçdaroğlu daha fazla oy alabilirdi” diye düşündüm.

ATA İttifakı Cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan, kilit isim olmaya devam ediyor. Son günlerde yoğun bir görüşme trafiği içinde. Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ile görüştü. Son düzlüğe girerken kişisel olarak Millet İttifakı’na daha yakın duracağı izlenimi doğdu. Ancak Oğan’a destek veren kitle arasında milliyetçi, muhafazakâr ve ülkücü kökenliler, tercihlerini Erdoğan yönünde kullanabilirler. Son haftalarda kaset komploları ve karşılaştığı baskılarla çok zor günler geçiren Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, seçmenlerini ikinci tur için serbest bıraktı. Memleket Partisi tabanında küskünler, tepkililer ve kararsızlar var.

Haberin Devamı

Seçmenlerin bir kısmı Erdoğan’a bir bölümü de Kılıçdaroğlu’na yönelebilir. Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek ise ikinci turda partililere, Recep Tayyip Erdoğan’a destek vermesi çağrısında bulundu. FOX TV’de Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun açıklamalarını takip ettim. İzlenimim, Kaftancıoğlu’nun bu hafta çok daha etkili şekilde teşkilatları çalıştıracağı yönünde.

HERKES SORUMLU DAVRANMALI

Seçimin sonucu ne olursa olsun gündemin en yakıcı konusu ekonomi olacak. Türkiye’nin ciddi bir finansman ihtiyacı var. Uluslararası yatırım, kredi, destek, hangi başlık olursa olsun Türkiye’nin işine yarar. Ödemeler dengesi açısından döviz girişi sağlanmalı. Bankacılık sistemimizin sağlığı açısından da. Sadece liderler ve siyasi parti temsilcileri değil, dörder saatlik televizyon programlarında aynı şeyi tekrarlayan yorumcular da kullandıkları ifadelerle tansiyonu yükseltebiliyor.

Birinci turda olduğu gibi 28 Mayıs’ta yapılacak ikinci tura da Türk demokrasisine yakışacak bir rekabet ortamıyla girmek için herkesin sorumlu davranmasını diliyorum. Son ana kadar mücadele eden, moralini bozmayan, havlu atmayan, kesin kazandık havasına girmeyen, sinirlerine hâkim olan, daha az hata yapan ve çok çalışan taraf 28 Mayıs’ta ipi göğüslemeye daha yakın olur.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder