Hakan Çelik Siyasetçilerden proje bekliyorum
HABERİ PAYLAŞ

Siyasetçilerden proje bekliyorum

Haberin Devamı

Türkiye, bilim ve teknoloji alanında belli bir yol aldı ama birçok alanda hâlâ gerideyiz. Bilimle yükselen ülkelerin Ortadoğu’daki en başarılı örneği İsrail’dir. Avrupa’da İrlanda, Finlandiya, Danimarka fersah fersah yol aldı. Singapur, akıl ve bilimle ürettiği projelerle dünyada kişi başına düşen en yüksek gelire sahip ülkelerin arasında.

Suriye yakınlarında düşen uçağımızın bulunmasında karşılaşılan güçlükler, imkânlarımızın ne kadar kısıtlı olduğunu gösterdi. İstanbul’da, yangında büyük zarar gören Polat Tower ile ilgili haberlere bakın. Gazetelerde “Vay be, adamlar ne akıllı bina yapmışlar!” gibi yorumlar çıktı. Evet, yapımında Türk mühendis ve işçileri çalıştı ama elektrik trafosu Fransa’dan, su boruları İsveç’ten, jeneratörü Almanya’dan, yanmaz malzemesi İngiltere’den geldi. Türkiye’de üretimin birçok alanında uzmanlaşma henüz çok yetersiz.

[[HAFTAYA]]

* * *

Doğadaki en küçük bir değişimden olumsuz etkilenen şehirlerimiz, durduk yerde çöken bina ve köprüler, depremlere dayanıksız yapılar “akıl ve bilimle hayatı planlama” konusunda ne kadar yetersiz olduğumuzu ortaya koyuyor. Türkiye’de siyaset maalesef bu konuların çok uzağında. “Ankara tipi klasik siyaset” hamaset üretmenin ötesine geçemiyor.

Makro ölçekte sıkıcı konular vatandaşın gündemine giremiyor. Doğayı ilgilendiren konular bir avuç çevrecinin sorumluluğunda gibi. Bunlar kendilerini çevreye adayan az sayıda insanın meselesi olmamalı. Almanya’da, çevreye karşı suç işleyenler neredeyse cinayet işlemiş gibi muamele görür. Politikalarıyla doğayı hiçe sayan bir siyasi partinin iktidarda kalma şansı yoktur. Alman Çevrecileri (Die Grünen) daima iktidar ortağı ya da alternatifi olmuştur.

* * *

Ben, artık Türkiye’deki siyasetçilerin çevre, doğa, iklim değişikliği, şehir planlaması, sürdürülebilir kalkınma, yenilenebilir enerji, bilişim ve sanat konularındaki projelerini de dinlemek istiyorum. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün bu alandaki liderliğini önemsiyorum. Gittiği her ülkede mutlaka bilim kuruluşlarını ziyaret ediyor; Türkiye ile köprüler kurmaya çalışıyor.

CEO’larını toplantıya çağırıyor ve Anadolu’da yatırım yapmaya davet ediyor. Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış’tan gelen bir mail dikkatimi çekti. Türkiye’de bu konulara kafa yorup projeleri destekleyen az sayıda siyasetçiden biri olan Bağış, bilimsel gelişme ve teknolojik atılımların Türkiye’yi nasıl yukarı taşıyacağını vurguluyor.

AB Bakanlığı, inovasyon, yani bilimsel ve teknolojik anlamda yaratıcılığın önünü açacak projelere katkı sağlıyor. Bağış’ın ekibi, belediyelerin Avrupa standartlarına hazırlanmasından Türk gençlerine Avrupa fonlarından burs sağlanmasına kadar bir dizi alanda çalışma yürütüyor. AB ile en zor fasıllardan biri olan “çevre” başlığı da kısa bir süre önce açılmıştı. Tüm bunları çok önemsiyor, buradan ilan ediyorum: Siyasi partiler bilim, teknoloji, yaratıcılık, sanat, çevre ve doğa alanında somut projelerini bana ulaştırdıklarında köşemde kamuoyu ile paylaşacağım.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder