Hakan Çelik Sorular-cevaplar
HABERİ PAYLAŞ

Sorular-cevaplar

Dış politikadan ekonomiye çok yoğun bir haftayı geride bıraktık. Gelişmeler o kadar hızlı yaşanıyor ki ne olduğunu tam anlayamadan başka bir olay patlak veriyor. İnsanı paralize eden ağır gündem nedeniyle kimi zaman günlük hayata dair basit konuların bile içinden çıkamıyoruz. Son dönemin önemli ve merak edilen sorularından bazılarını seçip cevaplarını bulmaya çalıştım.

PKK SİLAH BIRAKACAK MI?

Yıllardır bunun için pazarlık yapıldığını artık kimse gizlemiyor. MİT ile PKK arasındaki gizli görüşmelerin sızdırılmış olması bu süreci geciktirebilir. Ancak şurası açık; Türkiye’nin de içinde bulunduğu kuzey yarımkürede PKK gibi kan döken bir örgüt kalmadı.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Hükümetin iradesinde, Kürt sorununun demokrasi ve hukuk çerçevesinde barışçı yollarla çözülmesine dair bir değişiklik yok. Kürtlerin büyük bölümü şiddete karşı. Bu iradeyi PKK üzerinde bir baskıya dönüştürebilirlerse çözüm kolaylaşır.

EURO ÇÖKECEK Mİ?

Küçümsenemeyecek bir risk mevcut. Almanya bugüne kadar nerede kriz olsa elini uzattı ve yüksek ateşi düşürmeye çalıştı. Çünkü euro çökerse en çok zararı Almanya ve Fransa görecek. Ancak Almanya’nın gücünün de bir sınırı var. Euro’nun kaderinin ne olacağını İtalya ve İspanya’nın performansı belirleyecek.

AVRUPA BİRLİĞİ DAĞILIR MI?

AB’nin devamlılığını sürdürebilmesi belli oranda euronun kaderine bağlı. Eğer ekonomik birlik çökerse siyasi birliği sağlamak imkânsız hale gelebilir. Avrupa’nın büyük ve nispeten güçlü ülkelerinde Yunanistan, Bulgaristan ve Romanya’dan kurtulmak isteyenlerin sayısı artıyor.

İSRAİL ÖZÜR DİLEYECEK Mİ?

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama bunu sağlamak için çok gecikmiş bir girişime başladı. Obama, gelecek hafta Başbakan Erdoğan ile İsrail Başbakanı Netanyahu’yu ikna etmeye çalışacak.

GÖRÜŞMELERİ MOSSAD MI SIZDIRDI?

PKK ile MİT arasındaki gizli görüşmeleri İsrail gizli servisi Mossad sızdırmış olabilir. Mossad’ın gücü ve imkânları herkes tarafından biliniyor. Fakat Türkiye’de öteden beri olup biten her şeyi CIA ve Mossad’a yıkmak gibi bir kolaycılığımız olduğunu da unutmamak lazım.

Haberin Devamı

FRANSA MI TÜRKİYE Mİ?

Neredeyse bütün coğrafyalarda Türkiye ile Fransa arasında yoğun bir rekabet yaşanıyor. Türkiye’yi AB’den uzak tutmayı başaran Fransa, eski sömürgelerindeki imtiyazlarını da kaybetmek istemiyor. Fakat Türkiye, gelişen imkân ve kapasitesiyle -hiç olmadığı kadar- ciddi bir rakip olarak Fransa’nın karşısına çıktı.

KIBRIS’TA BARIŞ YAKIN MI?

Hayır. Sorunun kısa dönemde çözüleceğine dair hiçbir işaret yok.

FENERBAHÇE HAKSIZLIĞA MI UĞRADI?

Belki de yanıtlanması en zor sorulardan biri. Şike soruşturmasıyla ilgili hukuki süreç bir an önce çözülmezse başta Fenerbahçe olmak üzere Türk futbolu ağır yara alacak.

ÖĞRETMENLER SOLUKLANACAK MI?

Sözleşmeli öğretmenler ve atanamayanlardan her gün yüzlerce mail geliyor. Milli Eğitim Bakanlığı görevine yeni başlayan Ömer Dinçer’in bu sorunları çözmek için gece gündüz çalıştığını söyleyebilirim.

iPhone MU BLACKBERRY Mİ?

iPhone multimedya özelliklerinin zenginliği açısından açık arayla üstün bir cihaz. Üstelik binlerce uygulama iPhone’u daha da çekici hale getiriyor. Diğer taraftan Blackberry’nin klasik fiziksel klavyesi, daha muhafazakâr bir kullanıcı kitlesi tarafından tercih ediliyor. Fakat Nokia’nın dokunmatik ekran ve klasik klavyeyi bir arada sunduğu yeni modeli E6 şimdiye kadar ürettiği en iyi telefonlardan biri.

Haberin Devamı

İSTANBUL TRAFİĞİ ÇÖZÜLÜR MÜ?

Çözülmez. Şehrin kuzeyine kurulacak yeni yerleşim birimlerinin 700 bin kişilik ek nüfus yaratması bekleniyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder