Hakan Çelik Teknolojide devrim
HABERİ PAYLAŞ

Teknolojide devrim

Geride bırakmaya hazırlandığımız 2020 sağlık, bilim, teknoloji ve doğa alanında yeni bilgiler edindiğimiz, hayatımızı kolaylaştıran ürünlerle buluştuğumuz ve yaşadıklarımızdan ders aldığımız bir yıl oldu. Dikkatimi çeken bazı bilimsel gelişmeleri ve teknolojik yenilikleri sıraladım:

mRNA aşılar

İnsanlığın bu yüzyılda karşılaştığı en büyük felaket olarak kayıtlara geçen koronavirüs salgınıyla mücadelede dönüm noktası olması bekleniyor. mRNA teknolojisi içeren aşılar Alman BioNTech ve ABD’li Pfizer’ın yanı sıra yine ABD’den Moderna gibi şirketler tarafından geliştiriliyor. mRNA’lar, geleneksel İnaktif aşılardan farklı olarak gen teknolojisi kullanılarak üretiliyor. Yüksek oranda antikor üretmeleri nedeniyle virüslere karşı kısa sürede çok etkili olacakları düşünülüyor.

Haberin Devamı

Space X

ABD’li mucit ve girişimci Elon Mask, denemekten ve başarısızlıktan korkmamak gerektiğini hepimize öğretti. Teknolojileri ve markalarıyla şaşırtmaya devam ediyor. Tesla ile otomotiv dünyasının devlerine meydan okuyor. Falcon roketleriyle de çok daha ekonomik ve verimli fırlatmalar yapabiliyor. Uyduları uzaya yerleştirdikten sonra yumuşak inişle yere dönebilen sistemler geleceğin uzay yolculuklarında çığır açacak.

Apple

Nesnelerin interneti, yapay zeka, nano teknoloji, süper çipler, olağanüstü yetenekli kameralar ve yenilikçi yazılımlar... Şirketin kurucu ortağı Steve Jobs’un hayalleri birer birer gerçekleşiyor. 5G teknolojisine sahip iPhone 12 Pro ve 12 Pro Max akıllı telefonlar, hız, dayanıklılık ve teknolojik yenilikler gibi kriterlerde çığır açıyor. Üstelik fotoğraf ve video deneyimini düşük ışıklı ortamlarda bile başka boyuta taşıyorlar. Apple Watch6, kalp ritmi, düşme sensörü, gürültü seviyesi ve kandaki oksijen düzeyi gibi sağlığımız açısından hayati bilgileri inanılmaz pratiklikle erişmemizi sağlıyor. MacBook Pro yeni nesil M1 çipiyle her türlü işlemde şaşırtıcı performans ortaya koyuyor. Büyük bilimsel gelişmelerle ortaya çıkan bilgiyi cebe sığdıran Apple, teknolojiyi demokratikleştirerek tarihe geçti.

NASA 2020 Mars Rover

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA’nın 2020 Mission Perseverance Rover isimli aracı Mars seferinin son aşamasında, 84 bin kilometre hızla yol alıyor. Şu ana kadar yolculuğunun yüzde 80’ini tamamladı. Bugün itibarıyla Dünya’dan 371 milyon kilometre mesafede. 18 Şubat’ta Kızıl Gezegen’in yüzeyine iniş yapması bekleniyor. Kolları, kameraları, sensörleri ve hareket edebilmesi için tekerlekleri bulunan araç Mars’tan değerli bilgiler toplayacak. Veriler, insanlığın bilim alanındaki çalışmalarına ışık tutacak.

Haberin Devamı

Plastik yiyen enzim

Birleşik Krallık’taki Enzim Inovasyon Merkezi ve Colorado’daki Ulusal Yenilenebilir Enerji Laboratuvarı, plastikleri yiyen enzim geliştirdi. Doğanın karşılaştığı tehditler düşünülünce devrim niteliğinde adım. Bu teknoloji sayesinde her yıl insanlar tarafından üretilen 300 milyon ton plastiğin ortadan kaldırılması, mevut plastiklerin de tekrar kullanımının önü açılacak. Yeni plastikler üretmek için fosil yakıtlara ihtiyacımız olmayacak.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder