Hakan Çelik THY Avrupa'nın bir numarası
HABERİ PAYLAŞ

THY Avrupa'nın bir numarası

Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu ve İcra Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat, CNN Türk’te canlı yayın konuğum oldu. Göreve başladıktan sonra ilk kez bir canlı yayında hedef ve vizyonunu paylaşan Ahmet Bolat, büyük bir aile olan THY çalışanlarıyla el ele vererek zirveyi hedeflediklerinin altını çizdi.

Aynı zamanda Türk havacılığı ve Türkiye markası hakkında çok önemli bilgiler verdi. Ahmet Bolat, aslında uzun yıllardır THY yönetiminde yer alan, özellikle uçak seçimi ve filo planlaması gibi stratejik başlıklarda söz sahibi olan bir isimdi.

Haberin Devamı

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) gibi Türk savunma sanayisinin belkemiği diyebileceğimiz bir kurumda da kritik pozisyonda görev almıştı.

İstanbul Teknik Üniversitesi mezunu olan Prof. Bolat, ABD’nin prestijli Stanford ve Michigan üniversitelerinde lisansüstü çalışmalarına devam etti. Havacılığın yanı sıra lojistik süreçlerin yönetiminde de büyük deneyim kazandı. Ahmet Bolat’ın canlı yayında ve sonrasındaki sohbetimizde anlattıklarından çıkardığım özet notları paylaşmak istiyorum:

  • THY bugün itibarıyla 129 ülkede, 335 şehir, 340 havalimanı ve code share anlaşmalarıyla toplam 575 noktaya uçuş gerçekleştiriyor. Bu kritere göre bakınca en fazla destinasyona uçan şirket durumunda.
  • Küresel uçuş ağı Afrika’dan Amerika’ya, Asya’dan Latin Amerika’ya uzanıyor. Anlaşmalı havayollarıyla Avustralya’ya da ulaşıyor. Kendi uçaklarıyla muhtemelen Endonezya’da teknik aktarma yaparak Avustralya’ya uçmayı değerlendiriyor.
  • THY sadece kendisi ve havacılık için değil, genel olarak “Türkiye” markasının yükselmesi için projeler üretiyor. Sağlık Bakanlığı ve ilgili kurumlarla işbirliği içinde, özellikle ABD’den Türkiye’ye paket olarak makul bir fiyatla, uçak bileti, otel ve hastane ücretleri dahil bir “check-up” hizmeti sunulacak. Bu paket yaklaşık 6 bin USD gibi çok rekabetçi bir fiyata sahip olacak.
  • Türk dizilerinin gücüyle yeni bir tanıtım atağına kalkılacak.
  • Küresel ve yerel spora en fazla destek sağlayan havayolu kimliğiyle futbol, basketbol ve golf dahil çeşitli branşlarda uluslararası sponsorluklar devam edecek.
  • Pilot ve kabin ekibi alımı devam edecek. Gerekirse ilave yabancı pilot istihdam edilecek. İnanç turizmi ve Güneydoğu Anadolu’nun tanıtımı için özel programlar hazırlanacak.

HİZMET İHRACATI REKORU

Ahmet Bolat’ın başında bulunduğu oluşumlardan biri de Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) bünyesindeki Hizmet İhracatçıları Birliği (HİB). Bolat, THY’nin, COVID normalleşme sürecini en hızlı yakalayan şirketlerden biri olduğunu, HİB’de bir önceki yılla mukayese edildiğinde rekor gelir artışı yakalandığını ifade etti.

İştirakleriyle, 75 bin çalışanıyla dev bir şirket olan Türk Hava Yolları’nın Türkiye’ye getirdiği toplam döviz 14 milyar doları buluyor.

THY Avrupanın bir numarası

  • Borsa İstanbul’da (BİST) yüzde 490 gibi etkileyici bir yükseliş gerçekleştirmiş.
  • Gelecek yıl uçak sayısını 400’e, 2028’de 600’e çıkarmayı hedefliyor.
  • Bölgesel uçak temini konusunda Embraer ve Airbus ile görüşmeler devam ediyor. İki şirketten birinin seçilme ihtimali söz konusu. Uygun şartlar oluşmazsa mevcut filo ve uçaklarla bu ihtiyaç giderilecek.
  • Yeni business class ürünleriyle müşteri memnuniyeti artırılacak.
  • İkram konusunda Turkish Do&Co ile çok başarılı bir işbirliği yürütülüyor. Yeme içme kültürünü eğlence ve kalite çıtasında yükselten Attila Doğudan ve ekibi THY markasının güçlenmesinde ciddi katkı sahibi.
  • Yeni İstanbul Havalimanı, sunduğu yüksek fiziksel kapasite ile THY’nin büyüme hedeflerine tam karşılık veriyor. İstanbul Havalimanı’nda 500 uçak park alanı, 5.5 milyon ton kargo kapasitesi, 22 bin metrekare yolcu alanı, 1.3 milyon metrekare terminal bulunuyor.
  • Sabiha Gökçen (SAW) Havalimanı Türk sivil havacılığında çok önemli bir ihtiyacı karşılıyor. Uzun süredir beklenen ikinci pist Mayıs 2023’te tamamlanarak hizmete sunulacak.

Ayrıca ocak ayından bu yana şirketin piyasa değeri tam üç katına ulaşmış durumda. Gelecek yıl yapım şirketleriyle el ele vererek 2 milyar dolarlık dizi ve film ihracatı yapmayı hedeflediklerini anlattı. THY, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile birlikte çalışarak gelecek yıl ABD’den Türkiye’ye 2 milyon turist getirmek istiyor.

Şirket, kasım ayında Miami’de Art Fuar’a katılacak. Ahmet Bolat sohbetimizde bilet fiyatları konusundaki eleştirilere de yanıt getirdi. En pahalı uçak biletinin 1150 TL olduğunu hatırlatarak, Van’dan İstanbul’a otobüsle gelmenin maliyetinin yaklaşık 800 TL olduğuna işaret ederek yanıt verdi.

Haberin Devamı

Geçmiş dönem kadrolarının aldıkları önemli kararlara da işaret eden Ahmet Bolat, bütün yönetim ekibi ve çalışanlarla çıtayı iyice yükselteceklerini ifade etti; herkesin işini severek, yüksek motivasyonla yapmasına büyük önem verdiğinin altını çizdi.

Pegasus Havayolları ve diğer şirketlerle rekabeti önemsediklerini vurgulayarak “Birbirimizi tamamlıyoruz” ifadesini kullandı.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder