Hakan Çelik THY Türkiye'nin yumuşak gücü
HABERİ PAYLAŞ

THY Türkiye'nin yumuşak gücü

Havacılığı çok yakından takip ediyorum ama Türk Hava Yolları’nın faaliyetlerini yakalamakta ben bile zorlanıyorum. Tüm ekip arı gibi çalışıyor. Geçenlerde Seattle’daki Boeing tesislerindeki 300. uçağın teslim törenine çok istememe rağmen gidemedim. Business Class’ta sunulacak yeni Denon kulaklıkları test etme fırsatını da kaçırdım. THY, dünyada en fazla ülkeye uçan havayolu. Yeni hatlar açılmaya devam ediyor. Başarıdan başarıya koşan Türkiye’nin gururu olan dev bir aileden söz ediyoruz.

Dünyadaki en iddialı markamız THY’yi, bu yönüyle Türkiye’nin yumuşak gücü (soft power) olarak görüyorum. Bu kadar ticari başarı yaratırken uluslararası ilişkiler, kültür, turizm ve spor alanında birinci sınıf projelere de imza atabilen başka bir havayolu kuruluşu yok. THY pek çok pazarda Air France, British Airways ve Lufthansa gibi devleri geride bıraktı. Örneğin Afrika’nın en büyük taşıyıcısı haline geldi. THY Genel Müdürü Doç. Dr. Temel Kotil havacılık sektörünü çok iyi bilen, uzun süre boyunca şirketi üst lige taşımak için yoğun çaba sarf eden bir yönetici. Geçen hafta, THY’nin başarısı Amerika’nın saygın Harvard Üniversitesi’nde tez konusu oldu. Kotil de THY’nin bu seviyeye nasıl geldiğini anlatmak üzere Harvard’a gitti.

Haberin Devamı

Kısa süre önce THY Yönetim Kurulu Başkanı olan İlker Aycı’yı yıllardır çok iyi tanırım. Türkiye’nin yetiştirdiği en parlak ve enerjik isimlerdendir. Genç yaşında özel sektörün farklı alanlarında dev projelere imza attı. Daha önce Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı’nın başkanıydı. Aycı, yenilikçi vizyonuyla THY’nin değerine mutlaka stratejik katkı sağlayacaktır. THY’nin 2015’te 11 milyar dolarlık faaliyet geliri oluştu.

Yolcu sayısı bu yıl 72 milyona ulaşacak. 2016 sonunda filoda 87’si geniş gövdeli 339 uçak bulunacak. Yeni açılacak hatlar arasında Hanoi, Phuket, Atlanta, Sevilla, Kassel, Conakry var. Avustralya seferleri de araştırılıyor. İsrail’den Çin’e kadar geniş coğrafyanın insanları İstanbul üzerinden THY ile transit uçuş yapıyor. İstanbul’da yapımı süren yeni havalimanının vereceği motivasyonla THY’nin çok daha iyi bir yere geleceğini düşünüyorum.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder