Hakan Çelik Toyota'nın küçük yıldızı
HABERİ PAYLAŞ

Toyota'nın küçük yıldızı

Dünyanın en büyük otomobil üreticisi Toyota, küçük otomobiller kategorisindeki başarılı temsilcisi Yaris’i bir Türk’ün imzasıyla yeniledi.

[[HAFTAYA]]

Japon Toyota, her bütçeye ve zevke uygun otomobiller geliştirmek konusunda öne çıkmış kitlesel üreticilerden biridir. Arazi araçları sınıfında efsane Land Cruiser’dan kompakt sedan Corolla’ya kadar çok geniş bir alanda başarı sağlayan Toyota küçük modeller kategorisinde yıllardır Yaris ile boy gösteriyor. Toyota özellikle Avrupa pazarında çok iddialı olduğu Yaris’i kapsamlı şekilde yeniledi. Bu önemli projenin arkasında 10 yıla yakın süredir Brüksel’deki Toyota’nın Avrupa merkezinde görev yapan Serkan Karaman’ın imzası var. Bu yönüyle bakıldığında Toyota küresel üreticiler arasında en çok sayıda Türk uzman ve yöneticiyi istihdam eden şirketler arasında.

Haberin Devamı

Daha genç

Yaris’e ilk baktığınızda tamamen yenilenen ön tasarım dikkati çekiyor. Toyota’nın yeni dizayn felsefesi tampondan çamurluklara farlardan kaputa kadar ‘değişim’ rüzgarını yansıtıyor. Bu yönüyle yeni Toyota modelleri daha genç, çekici ve dinamik görünüyor. Yaris mühendislik açıdan da çok geliştirilmiş bir araç. Yaklaşık bin parçası değişmiş. Ayrıca farklı kullanıcı taleplerini karşılamak için rakiplerde pek rastlanmayan çok geniş bir donanım paketi sunulmuş. Otomobilin tüm donanımlarında 7 havayastığı, araç denge kontrol sistemi, ABS, EBD ve ESP gibi güvenlik özellikleri yer alıyor. Toyota Yaris’te yenilenen 1.0 litre 69 beygir ve 1.3 litre 99 beygirlik benzinli motor seçenekleri bulunuyor. Dizel tercih edenler ise 1.4 litre 90 beygirlik aracı sipariş edebilir.

Eylül’de Türkiye’de

Yenilenen Yaris Eylül’de Türkiye’de satışa sunulacak. Toyota’nın öncüsü olduğu hibrit teknolojisine sahip araçlar ise Ekim’de gelecek. Bu yıl içinde yaklaşık 1500 adet Yaris satılması hedefleniyor. Toyota’nın Avrupa satış rakamları oldukça iddialı. Şirket bu yıl 180, gelecek yıl 200 bin Yaris satmayı planlıyor. Bunların yaklaşık yüzde 35’ini hybrid modeller oluşturacak. Yeni Yaris’in Dusseldorf’taki test sürüşlerinde konuşan Toyota Avrupa Yaris Ar-Ge Proje Müdürü Serkan Karaman Yaris’le markanın Avrupa’daki B sınıfında daha iddialı olacağını belirtti ve aynı sınıfta yeni bir model üzerinde de çalışmalarının sürdüğünü ifade etti. Serkan Karaman’ın üzerinde çalıştığı aracın küçük B-SUV olduğu ve önümüzdeki dönemde Adapazarı’nda da üretileceği ifade ediliyor.

Haberin Devamı

GTi efsanesi 30 yaşında

Gerçek bir efsane haline gelen 205 GTi’den 30 yıl sonra Peugeot, sportif modeli 208 GTi’nin radikal versiyonuyla yeniden otomobilseverlerin karşısına çıktı. ‘208 GTi 30. Yıl’ adı verilen özel araç 208 beygir güç üreten ve torku 300 Nm’ye çıkarılmış yeni motoru 1.6 THP Euro6 ile daha yoğun sürüş heyecanı sağlıyor. 6 ileri manuel vites kutusu, Torsen kilitli diferansiyel ve özel süspansiyon ile eşleşen motor araca sıradışı çekiş ve performans kazandırıyor. Aracın sportif ve güçlü karakteri, net bir kesimle birbirinden ayrılan çift renkli karoseri tasarımında da görülüyor. 2014 Paris Otomobil Fuarı’nda sergilenecek olan modelin satışı Avrupa’da 2014 yılının Kasım ayında başlayacak.

Haberin Devamı

Mercedes’in rekor yılı

Mercedes-Benz Türk 2014’ün ilk yarısında da liderliğini sürdürdü ve ilk 6 ayı rekorlarla kapattı. Markanın başarısı binek otomobillerle sınırlı değil. Stuttgart merkezli üretici, ticari araçlar, otobüs ve kamyon pazarında da iddialı hedefler tutturdu. Mercedes-Benz, yılın ilk altı ayındaki 9479 adetlik otomobil satışı ile premium segmentin önde gelen markası oldu. Sprinter, kendi segmentinde elde ettiği yüzde 14.8’lik pay ile tarihinin yarıyıl sonu en yüksek pazar payına ulaştı. Şirket ilk yarıyılda 6 ton ve üzeri kamyon pazarındaki gücünü geçen yılın aynı dönemine göre artırarak 8 bin 441 adetlik kamyon satışı ile kamyon pazarında 12 yıldır üst üste elde ettiği pazar liderliğini sürdürdü. Mercedes 397 adetlik şehirler arası otobüs satışı ile sektörünün lideri oldu.

Otomobillerin başarısı

Mercedes-Benz Türk Direktörler Kurulu Başkanı Rainer Genes geçen yıl satışa sunulan A Serisi ve CLA 1.6 litre dizel modellerin yoğun ilgi görmeye devam ettiğini A, CLA, GLA ve B Serisi’nin toplam satışların yüzde 49’unu oluşturduğunu söyledi. Yenilenen E Serisi ise 1.6 motoru ile üst segmentte en çok talep görüyor. Markanın amiral gemisi durumundaki S Serisi de, rakiplerinin önüne geçmeyi başardı. Mercedes tamamen yenilenen C Serisi ile de birinciliği yakalamayı hedefliyor. Türkiye’de en uzun soluklu yatırım yapan şirketlerden olan Mercedes-Benz otobüslerini İstanbul-Hoşdere fabrikasında üretiyor.

Fiesta’ya yeni paket

Ford’un küçük sınıftaki iddialı modeli Fiesta’da, Trend ve Titanium donanım paketlerinin arasında konumlandırılan Trend X, 40 bin 160 TL’den başlayan fiyatlardan satışa sunuldu. Geçen ay itibarıyla Ford bayilerindeki yerini alan Fiesta Trend X’de, 15 inçlik alaşım jantlar, hız kontrol sistemi, karartılmış arka camlar, 3 kollu deri direksiyon simidi, gövde rengi elektrikliısıtmalı- sinyalli yan aynalar, direksiyondan kumandalı radyo/CD/MP3 çalabilen müzik sistemi, yol bilgisayarı, Akıllı Şarj Sistemi, vites değiştirme ikazı, MyKey ve ABS

Sıradaki haber yükleniyor...
holder