Hakan Çelik TRT uluslararası ekran yüzü avında
HABERİ PAYLAŞ

TRT uluslararası ekran yüzü avında

Haberin Devamı

TRT üst yönetiminde bugünlerde farklı bir heyecan var: Genel Müdür İbrahim Şahin ve ekibi İngilizce kanal çalışmalarının son aşamasına geldi. Aksilik olmazsa 2014’ün ortasında yayın başlayacak. Bu kez dünya ölçeğinde rekabete girişileceği için en ince detaylar üzerinde titizlikle çalışılıyor. İngilizce kanalın yayın merkezi İstanbul olacak. Ayrıca Londra ve New York’ta yayın stüdyoları kurulacak.

[[HAFTAYA]]

Asya’daki büro için Singapur, Malezya ve Endonezya seçenekleri üzerinde duruluyor. İbrahim Şahin, ekibi çok iyi motive etmiş. El Cezire, BBC, NBC, CNN International, TVE gibi küresel çapta yayın yapan kuruluşların formatları karşılaştırılıyor. Ancak TRT’nin kanalı bunların hepsinden farklı ve dinamik olacak. İngilizce’yi ana dili gibi konuşan editör, muhabir ve redaktörlerin yanında Amerika, İngiltere ve Ortadoğu’da iyi bilinen ünlü ekran yüzlerini de muhtemelen bu kanalda göreceğiz.

Bu çerçevede sürpriz transferler gerçekleşebilir. “Küresel çapta bu kadar büyük haber kanalları arasında TRT’nin şansı olur mu?” derseniz, yanıtım “evet” olur. Çünkü kurumda uluslararası deneyimi çok güçlü isimler var. Bunların bir bölümü halen TRT Haber ve TRT Türk bünyesinde görev yapıyor. Ayrıca müzik, çocuk ve spor kanallarıyla kazanılan “know how” TRT’yi dünyaya format ihraç edecek duruma getirmiş. THY’nin uluslararası rekabette geldiği yere tanık olunca “TRT de bunu pekala başarabilir” diye düşünüyorum. 10 yıl önce TRT’nin Kürtçe yayın yapabileceği hayal bile edilemezdi. Bugün TRT Şeş komşu ülkelerde de dikkatle takip ediliyor.

İbrahim Şahin’in 2007 yılında göreve başladığı günden beri yaptığı en önemli müdahale, kurumun büyük ve hantal yapısına el atmak oldu. Nitekim 2008’deki TRT Kanunu’yla kurum yüzde 35 küçüldü. Geçmişte TRT’de bir projeye karar vermek dünyanın en zor işiydi, bugün özel kanallarla nefes nefese rekabet eden ve bulunduğu her segmentte üst sıralarda yer alan kanallar söz konusu. TRT 1, TRT Haber ve TRT Çocuk kanallarının izlenme oranı çok yüksek.

TRT Çocuk bu pazarda yer alan 13 kanalın toplamından daha fazla izleniyor. Bu kanalın Türkiye’ye büyük bir katkısı da başlı başına bir animasyon ve grafik sektörü yaratması oldu. Kurum binlerce profesyonel yayıncıya istihdam sağlayan bir yayın fabrikası gibi çalışıyor. TRT’nin günde ürettiği program sayısı 670! İnternet sitesinden 35 dilde yayın yapılıyor.

Bu yönüyle Türkiye’nin en büyük radyotelevizyon- internet grubu durumunda. Kendi döneminde 10 yeni televizyon kanalı ve 6 radyo istasyonu açan İbrahim Şahin, kurumun amiral gemisi TRT1’i izlenme sırasında 11’den 4’e taşımış. Bu gelişme, reklam gelirlerinde de ciddi bir artış demek. İbrahim Şahin birçok alanda çıtayı çok yukarı taşıyıp beklentiyi yükselttiği için bir sonraki genel müdürün işi hayli zor olacak.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder