Hakan Çelik Türkçenin kapsama alanı
HABERİ PAYLAŞ

Türkçenin kapsama alanı

Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Makedonya’nın başkenti Üsküp’teydik. İki günlük ziyarete Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi de katıldı.

Davutoğlu, Dışişleri Bakanlığı döneminde Balkanlar’da barış ve istikrar sağlanması için en çok çalışan isimlerden biriydi. Başarılı da oldu. Belgrad, Üsküp, Saraybosna ve Kosova’ya bugüne kadar sayısız ziyaret yaptı.

Yüksek tansiyonlu tarafları pek çok kez bir masanın çevresinde buluşturmayı başardı. Bugün zıt görüşlerdeki liderler ve etnik yapılar arasında bir diyalogdan söz edeceksek bunda muhakkak ki Davutoğlu’nun rolü var. Balkanlar’ın her yerinde Türk izleri görmek mümkün. Bağların en kuvvetli olduğu yerler; Bulgaristan, Makedonya, Kosova, Bosna Hersek. Tarih boyunca Türklere hep mesafeli olan Sırbistan’da bile Osmanlı’nın çeşitliliği hissediliyor. Dile kolay, Güneydoğu Avrupa’da neredeyse 500 yıl birlikte yaşadık. Makedonya’da “komşu kapıcı” diye bir ifade kullanılıyor.

Haberin Devamı

Numan Kurtulmuş’la ekim ayında Üsküp’e yaptığımız ziyarette de bundan bahsedilmişti. Osmanlı döneminden beri yaşatılan bu kavram, evlerin bahçesinden -sokağa çıkmadanyan komşuya geçiş yapılabilmesini anlatıyor. İyi günde, kötü günde dayanışmanın nasıl bir şey olduğunu anlatıyorlar, üstelik Türkçe kelimelerle. Bizi bu coğrafyada yakın tutan en önemli şeylerden biri Türkçe.

Balkan ülkelerinin herhangi birinde çarşıya çıktığınızda mutlaka sizi anlayacak birilerini bulursunuz. Türkçe; sadece Balkanlar’da değil, Avrupa’nın büyük bölümünde yaygın konuşulan diller arasında.

Londra, Frankfurt, Münih gibi büyük şehirlerde belediye hizmetlerinde Türkçe kullanılıyor. Davutoğlu, Üsküp’te “Türkçe Eğitim Bayramı” münasebetiyle bir konuşma yaptı. Makedon liderlere teşekkür ederek söze başladı. Gerçekten de Makedonlar ülkelerindeki farklı dini ve etnik azınlıklara, komşularla mukayese edilemeyecek kadar saygılılar. Makedonlar ve Arnavutlarla birlikte ülkenin önemli unsurlarından birini Türkler oluşturuyor.

Haberin Devamı

Davutoğlu’nun konuşmasını dinleyenler arasında Makedonya Cumhurbaşkanı Gyorge Ivanov ve Başbakan Nikola Gruevski de vardı. Böyle bir etkinlikte, ülkenin zirvesindeki iki ismin birden bulunması Türkiye’ye verilen değeri gösteriyor.

* * * *

Makedonya’dan Türkiye’ye dönüşümüzde AK Parti İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşcu ile karşılaştık. Ülkemizde yaşayan Suriyelilere geniş kapsamlı bir yardım kampanyası başlatmışlar. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve AK Partili 25 belediye de aktif olarak katılıyor. Toplanacak yardımlar ve kullanılmamış ayakkabı, ısıtıcı, giysi gibi yararlı eşyalar ocak ayında Şanlıurfa’ya gönderilecek. 0212 444 98 18 çağrı numarası. Ayrıca www.yardimkonvoyu.com adresindeki sayfada neler yapılabileceğine dair detaylar var.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder