Hakan Çelik Türkiye 2021’de 5G’ye hazır olacak
HABERİ PAYLAŞ

Türkiye 2021’de 5G’ye hazır olacak

Perşembe günü bu köşede Amerika Birleşik Devletleri’nin Türkiye’nin 5G konusundaki çalışmalarını yakından takip ettiğini ve Çin ile yapılan işbirliğinden rahatsız olduğunu yazmıştım.

Uluslararası düzeyde çok önemli bir ticaret diplomasisi yürüten Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’nun (DEİK) ve TAİK ile birlikte düzenlediği online konferansa katılan ABD’li Senatör Lindsey Graham’in değerlendirmesini aktarmıştım.

Graham, özetle Rusya ve Çin’le ileri düzeyde işbirliği gerektiren konularda tutumunu değiştirmesi halinde Türkiye ile ABD’nin serbest ticaret anlaşması yapmasının mümkün olacağını söylüyordu.

Haberin Devamı

Çalışmaları, bilgi birikimi ve iletişim üslubuyla benim çok takdir ettiğim isimlerden biri olan Sanayi ve Ticaret Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır yazımdan sonra beni aradı ve Türkiye’nin bu konuda attığı adımlarla ilgili kapsamlı bir bilgi paylaştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın savunma alanında olduğu gibi stratejik teknolojilerde de ciddi bir yerlileşme hedefi koyduğunu, Türkiye’deki bütün kurumların bu doğrultuda çalıştıklarını söyledi.

“Ülke olarak bağımsız bir 5G’ye sahip olma çabamız dış güçlerin yönlendirmesi ile değil, tamamen ulusal çıkarlarımız ışığında ilerlemektedir” dedi. Fatih Kacır’ın ifadelerinden savunma alanında olduğu gibi 5G’de de yerlilik ve milliliğin iki önemli unsur olarak öne çıktığını görüyorum.

Yapılanları madde madde sıralamak istiyorum:

✔ Türkiye, 4.5 ve 5G konusunu, küresel düzeyde bir teknolojik ve ticari mücadele sahası olarak görüyor.

✔ 2013 yılından itibaren bu alanda yerlileşme ve millileşme çalışmalarına başlanmış durumda.

✔ Bu kapsamda Ulak 4.5G Baz İstasyonunun geliştirilmesi, 5G’nin temel teknolojileri olan yazılım tanımlı ağ ve ağ fonksiyonlarının sanallaştırılmasını içeren Milli Ağ Teknolojileri (MİLAT) projelerinde adımlar atılmış.

✔ Türkiye’nin en değerli kurumları arasında bulunan ASELSAN, ULAK ekosisteminde önemli rol alıyor. Bu konuda çalışan firmaların oluşturduğu Haberleşme Teknolojileri devlet tarafından destekleniyor.

✔ ULAK 4.5G baz istasyonlarının ve 5G Hazır Milat Ağ Yönetim ve Analiz (MAYA) ürünlerinin ülke çapında yaygınlaştırılması için Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Savunma Sanayii Başkanlığı, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi ve BTK koordinesinde faaliyetler icra ediliyor.

Haberin Devamı

✔ ULAK 4.5G baz istasyonu, 1120 noktada tüm Türkiye topraklarına yayılmış olarak 3 operatör üzerinden (Vodafone, Turkcell, Türk Telekom) canlı şebekede hizmet veriyor.

✔ İletişimin milli güvenlik unsuru olması hasebiyle 5G için de aynı hassasiyet gösteriliyor. TÜBİTAK tarafından da desteklenen Uçtan Uca Yerli Milli 5G (UUYM5G) projesi kapsamında 20’ye yakın firma ile işbirliği içinde çalışmalar sürdürülüyor, destek yazılımları gerçekleştiriliyor.

ÇOK YAKINDA

5G sisteminin geliştirilmesine yönelik KOBİ, sanayi ve üniversite işbirlikleri içerisinde 3 operatörle beraber ULAK Haberleşme’nin de dahil olduğu bir konsorsiyum kurulmuş durumda.

Bu doğrultuda 2021 ortalarında sahada kullanıma hazır bir 5G altyapısının hizmete sunulması hedefleniyor.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder