Hakan Çelik Türkiye çapında konut seferberliği
HABERİ PAYLAŞ

Türkiye çapında konut seferberliği

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, kabinenin enerjisi ve motivasyonu en yüksek isimlerinden. Sürekli sahada, durmadan çalışıyor. Sel, deprem, toprak kayması, bütün afetlerde çok hızlı şekilde sorunların yaşandığı yerlere ulaşıyor, bizzat çalışmaları yönetmesinin yanında vatandaşa moral desteği veriyor.

Görev sahasının ötesinde, zor meselelerde sorumluluk almaktan kaçınmıyor. Karşıt görüştekilerin eleştirilerini not alıyor, çözüm üretmeye gayret ediyor. Önüne gelen mevzuları politik bir çekişme ve iddialaşma konusu yapmıyor. Ben, Murat Kurum’un ismini Türkiye siyasetinde önümüzdeki süreçte özellikle hizmet noktasında çokça duymaya devam edeceğimizi düşünüyorum.

Haberin Devamı

Bakan Murat Kurum ile şimdiye kadar CNN Türk’te özellikle deprem farkındalığı üzerine çok yayın yaptım. Bu kez de TRT Haber’de canlı yayında Hande Koçyiğit ile sorularımızı yanıtladı. Sadece seçime dönük başlıkları değil, afetlerle mücadeleyi, deprem bölgelerinde neler yapılmakta olduğunu, kiracı-ev sahibi anlaşmazlıklarını da konuştuk. Çok önemli konuları ele aldık, merak edilen soruları Kurum’a yönelttik.

Türkiye’de konut meselesi öteden beri en kritik başlıklar arasında. Özellikle nüfus artışı, şehirlerin hızlı büyümesi, yurt dışından yabancı ilgisinin yüksek olması konut piyasasını iyice hareketli hale getirdi.

Türkiye çapında konut seferberliği

Kısa bir süre önce yaşadığımız büyük deprem felaketi de güvenli konutlara olan talebi ciddi şekilde artırdı. Türkiye hızlı konut üreten bir ülke olmasına karşın yine de ciddi tırmanışa geçen bu talebe yanıt vermek kolay değil.

Bakan Murat Kurum, canlı yayında bu konuyla ilgili endişesi olan vatandaşları rahatlatan ifadeler kullandı. İnsanların ihtiyacı doğrultusunda adım atacağı, pazarın da buna uygun şekilde belirleneceği bir ortam oluşturmak istediklerini söyledi. “Konutu tek başına bir yatırım aracı olmaktan çıkarmak istiyoruz” dedi.

5 milyonu aşkın başvuru aldıkları konut projesinin altını çizdi ve ilk evini alacak vatandaşlar için birçok projenin yürütüldüğünü ifade etti. Bunlar arasında Emlak Konut ve Türk Hava Yolları iş birliğiyle yapılacak olan Arnavutköy’deki Yenişehir Projesi de var. Kira artışlarının önüne geçme hedefine katkı sağlaması amaçlanan projede başvuru sayısı 13 bini geçerse kura yoluna gidilecek.

Haberin Devamı

Buraya başvuru yapabilmek için kişinin daha önce evinin olmaması ve İstanbul’da ikamet ediyor olması gerekiyor. Taksitler 7 bin 500 TL’den başlayacak. Daha önce 500 bin konut sözü verilmiş, 50 bin konutun İstanbul’da yapımına başlanmıştı, ilk arsa projesinde de arsalar satışa sunulmuştu. Murat Kurum gençlere herhangi bir şart olmaksızın yüzde 20 kontenjan ayrıldığını hatırlattı, bu önemli bir ayrıntı.

İstanbul’da etap etap 1.5 milyon konutun dönüşümü yapılacak. İstanbul’da bu süreçte 31 Mayıs 2023 tarihine kadar başvurular alınacak. Deprem bölgesindeki durum da şöyle; 11 ili kapsayan çalışmalar devam ediyor. 173 bin konut ve işyerinin inşasına başlandı. İlk etapta 319 bin konut yapılacak. Şehir merkezindekilerle birlikte toplam 600 bin konut teslim edilecek.

Haberin Devamı

Hatay maalesef depremde en ağır zararı gören ilimiz oldu. Orta hasarlı yapıların da tam hasarlı gibi değerlendirileceği daha önce açıklanmıştı. Ufak hasarlı olanlar vatandaşların talepleri doğrultusunda güçlendirilmeye çalışılacak. Bütün bu çalışmalar tamamlanınca Hatay’ın neredeyse yüzde 85 oranında depreme hazır bir yer haline gelmesi bekleniyor.

Bakan Kurum; depremle ilgili hazırlıkların yerel yönetimlerle el ele yapılması gereken bir mücadele olduğunu, kesinlikle siyaset üstü baktıklarını İzmir ile de ilgili yapılması gereken çok şey olduğunun altını çizdi.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder