Hakan Çelik Türkiye için reformlar
HABERİ PAYLAŞ

Türkiye için reformlar

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun “64. Hükümet Eylem Planı, Reformlar ve İcraatlar” başlıklı toplantısı için dün Ankara’da ATO Congresium salonundaydım. Başkentin en büyük salonu niteliğindeki mekan doluydu. Bakanlar, bürokratlar, AK Parti teşkilatları ve basın mensupları oradaydı. Toplantıya Türkiye’deki inanç gruplarının temsilcileri de davet edilmişti.

Türk Musevi Cemaati Başkanı İshak İbrahimzadeh ve Türkiye Ermenilerinin önemli isimlerinden Bedros Şirinoğlu’nu da gördüm. Başlığında “reform” geçen bir toplantının davetli listesinde Türkiye’nin farklı kesimlerinden insanların bulunmasını önemsiyorum. Başbakan bu toplantıyla özellikle 2016 yılında hükümetin atacağı adımlarını ve izleyeceği yol haritasını paylaşmış oldu.

Haberin Devamı

Davutoğlu seçim gecesi Ankara’daki balkon konuşmasında tüm kesimleri kucaklama sözü vermişti. Dün de yeni anayasanın yapım sürecinde muhalefet partilerinin bilgi ve katkılarından yararlanmayı çok önemsediğini ifade etti. Davutoğlu ile CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu arasında hükümet kurma görüşmeleri sırasında başlayan yapıcı bir diyalog var. Bu zeminin önümüzdeki süreçte Türkiye’nin büyük meselelerinin çözümüne katkı sağlayacağını düşünüyorum.

***

Davutoğlu’nun dün açıkladığı eylem planında vatandaşların neredeyse tamamını ilgilendiren önemli düzenlemeler var. Gençlere, lisans öğrencilerine, esnafa, çiftçiye, muhtarlara, emeklilere, polislere, askerlere bir dizi alanda kolaylık ve destek geliyor. Bunlar arasında binlerce öğretmeni ilgilendiren atama kararları da var. Asgari ücrette daha önce açıklandığı gibi 1300 TL hedefinden taviz yok.

Emeklileri ev sahibi yapmak için katkı yolda. Atılacak adımlar ekonominin canlanması açısından da kritik nitelikte. Yoksul aileler ve doğum sonrasında “iş mi, ev mi?” ikileminde kalan kadınlar için de yenilikler geliyor. Gençler için “ücretsiz internet” özellikle bilim ve teknoloji yarışını Türkiye’nin kitleselleşmesi açısından güzel bir girişim.

Başbakan’ın açıklamaları arasında temel hak ve hürriyetlerle ilgili reform taahütlerini çok önemsiyorum. Yönetimde şeffaflık derken eş-dost kayırma girişimlerine izin verilmeyeceğinin altını çizdi.

Haberin Devamı

Siyasi etik kanunu hedefler arasında. Yazımın başında “inanç grupları” ifadesini kullanmıştım. Daha demokratik ve özgür bir Türkiye için bütün kesimlerin hayatını ilgilendiren alanlarda ilerleme sağlanması şart.

Bir yıllık reform paketinde cem evlerine hukuki statü tanınması maddesi yer alıyor. Davutoğlu’nun açıkladığı listede Heybeliada Ruhban Okulu’nun eğitime açılması konusunu görmedim, umarım yılan hikayesine dönen bu konu da artık çözülür.

Davutoğlu’nun 12 Eylül anayasasının değiştirilmesi için yaptığı çağrı belki de son söz niteliğinde. Bu dönemde Türkiye çağdaş, modern ve demokratik bir anayasa yapmayı başarabilirse zaten şikayet ettiğimiz sorunların önemli bölümünü geride bırakabileceğiz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder