Hakan Çelik Türkiye ulaşımda merkez ülke olacak
HABERİ PAYLAŞ

Türkiye ulaşımda merkez ülke olacak

Çevre ve doğanın korunabilmesi için ulaşım alanında atılacak adımların büyük önemi var. Bu doğrultuda başta ABD ve Avrupa Birliği olmak üzere bir dizi ülke ciddi hedefler açıklıyor. Elektrikli taşıtlar, sıfır emisyonlu mobilite modelleri üzerinde yoğun bir çalışma var. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan karbon tüketimini azaltma doğrultusunda bir yol hedefi açıklamıştı. Türkiye’nin Otomobili TOGG atılan somut adımlardan biri oldu.

Diğer taraftan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile gerçekleştirdiği projeler toplumun her düzeyinde farkındalık oluşturulması adına çok kıymetli girişimler. Küresel iklim değişikliği ile mücadele noktasında çabalara bakınca Türkiye’yi ilgilendiren üç temel yol haritası olduğunu görüyorum.

Haberin Devamı

Bunlar: Avrupa Birliği’nin 2050 yılı için ortaya koyduğu ‘sıfır karbon’ hedefi, Paris İklim Anlaşması ve Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi. Otomobillerin yeni teknolojilerle bu kriterleri karşılaması hedeflerden bir tanesi. Buna paralel olarak alt yapının da geliştirilmesi ve uyumlu hale getirilmesine ihtiyaç var.

Türkiye ulaşımda merkez ülke olacak

Türkiye bütün bu konuların paydaşlarını bir araya getirecek uluslararası bir buluşmaya ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Özel otoyol işletmeciliği sektörünün lider şirketlerini bir araya getirecek olan “ASECAP DAYS 2023 Zirvesi” ülkemizin en büyük işletmecilerinden ICA’nın ev sahipliğinde Türkiye’de düzenlenecek. IC Holding bünyesindeki ICA, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Çevre Otoyolu’nu işletiyor.

Avrupa Ücretli Yol ve Altyapı Operatörleri Birliği ASECAP da Avrupa’nın ulaşımdaki en ciddi kurumlarından biri durumunda. ASECAP üyeleri günümüzde toplam 80 bin kilometreden uzun otoyol, köprü ve tünelin işletme sorumluluğunu üstleniyor ve bu ulaşım ağı, Trans-Avrupa Karayolu Ağı’nın da (TEM) büyük bölümünü oluşturuyor. Küresel ulaşım şebekelerindeki son durumu konuşmak ve bizi de ilgilendiren hangi adımların atıldığını değerlendirmek üzere ASECAP Genel Sekreteri Malika Seddi ile bir araya geldim.

Haberin Devamı

COVID-19 pandemisi ve ardından gelen Ukrayna’nın işgaline rağmen, ortaya konulan karbonsuzlaşma hedefinden vazgeçilemeyeceğini söyledi. Avrupa’nın ortaya koyduğu 2050 hedeflerini gerçekleştirmek için alternatif yakıt sistemlerinden yeni regülasyonlara, değişimin gerektiği tüm alanlarda çalışmalarını sürdürdüklerini anlattı.

ASECAP burada, karbonsuzlaşma hedefi için köprü, tünel ve otoyol işletmecilerinin neler yapması gerektiğini belirliyor. Türkiye’den tam üye olarak kabul edilen ilk ve tek işletmeci olan ICA Genel Müdürü Serhat Soğukpınar da özel otoyol işletmecileri arasında ‘sürdürülebilirlik raporu’ yayınlanan ilk şirket olduklarının altını çizdi.

İstanbul Teknik Üniversitesi ile gerçekleştirdikleri ve İstanbul Boğazı’nı gemi kaynaklı kirlilikten koruyan, İstanbul Boğazı Deniz Kirliliği Tespit projelerinin ‘Ortak Yarınlar’ Ödülleri’nde ‘Yeşil Dönüşüm’ kategorisinde birinci olduğunu söyledi. 2023’ün Eylül ayında İstanbul’da düzenlenecek olan “ASECAP DAYS 2023” etkinliğine 22 Avrupa ülkesinden toplam 128 üye kuruluşun katılması bekleniyor. Türkiye’nin bir lojistik merkez ve önemli bir ulaşım koridoru oyuncusu olarak rolünün pekiştirilmesi açısından bu zirvenin ülkemizde düzenlenecek olmasını çok önemsiyorum.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder