Hakan Çelik Türkiye'de üretiliyor, 80 ülkede kullanılıyor
HABERİ PAYLAŞ

Türkiye'de üretiliyor, 80 ülkede kullanılıyor

Türkiye’nin savunma sanayiinde elde ettiği başarılar artık dünyanın dikkatini daha fazla çekiyor. TUSAŞ, Roketsan, Havelsan, Aselsan ve STM gibi devletin ağırlıkta olduğu kurum ve kuruluşlar ile birlikte özel sektör de endüstrinin birçok alanında dünya çapında rekabette öne çıkıyor. Mutlaka altı çizilmesi gereken başarılara imza atan bir kuruluşumuz da 142 yıllık geçmişe sahip Sarsılmaz. Geçtiğimiz günlerde İstanbul ve Düzce’deki merkezlerini ziyaret ederek son çalışmaları inceleme fırsatı buldum.

Haberin Devamı

Yönetim Kurulu Başkanı Latif Aral Aliş ve diğer yöneticilerle bir araya geldim ve faaliyetler hakkında notlar aldım. Latif Aral Aliş, sistemlerini 80 ülkeye ihraç ettiklerini, 23 ülkenin silahlı kuvvetlerinin Sarsılmaz’da Türk mühendis ve işçiler tarafından geliştirilen sistemleri kullandıklarının altını çizdi. Yerli ve milli kavramlarına uygun formatta geliştirilen ürünler “Made in Türkiye” damgasının haklı gururunu Afrika’dan Ortadoğu ve Kafkaslara kadar geniş coğrafyalara taşıyor.

Sarsılmaz, silah sektöründe tabanca, makineli tabanca, piyade tüfeği ve makineli tüfek tasarım ve üretimi geliştiren bir kuruluş. Zırhlı personel taşıyıcılarından ATAK helikopterlerine kadar bir dizi platformda vurucu gücü sağlayan üretimler Sarsılmaz’a ait. Güçlü tasarımcı ve mühendis kadrosuyla gerçekleştirilen AR-GE faaliyetleri kısa süre önce Sarsılmaz’a 12.7 mm Makineli Tüfek Tasarım Veri Paketini hazırlama ve silahı üretme projesini kazandırdı.

Türkiyede üretiliyor, 80 ülkede kullanılıyor

 

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii (SSB) Başkanı Ismail Demir Düzce’de Sarsılmaz’ı ziyaret ederek çeşitli ürün grupları hakkında incelemelerde bulunmuştu.

Bu sayede Sarsılmaz, Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) projesi olan tüm kara platformlarında bu makineli tüfeği kullanabilecek. Sistemin teknolojik hava versiyonu Türk Uzay Havacılık Sanayii (TUSAŞ) tarafından üretilen HÜRKUŞ-C uçaklarının kanat altına ve helikopterlere bir pod içerisinde yerleştirilerek kullanılacak. Üstün korozyon direnci olan ve namlu hedef balistiği etkinleştirilen deniz versiyonu ise en kısa sürede deniz platformlarında hizmete sunulacak. Çalışmaları yerinde görmek için bir süre önce Sarsılmaz’ın Düzce’de bulunan üretim tesislerini ziyaret eden Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, 12.7 mm silah ile atışlar yapmış, 7.62 silahı denemiş ve 5.56 ila 9 mm çapındaki diğer silahları incelemişti.

Haberin Devamı

YENİ TEKNOLOJİLER

Sarsılmaz’ın gelecek vizyonunda “Endüstri 4.0” kavramı önemli yer tutacak. Burada yoğun AR-GE çalışmalarının yanında yapay zekâ ve nesnelerin interneti teknolojilerinden yararlanılacak. Sarsılmaz’ın bu doğrultuda geliştirdiği otonom sistemi SARBOT, Türkiye içinde ve yurt dışındaki fuarlarda büyük ilgi gördü. Türk mühendislerinin ürünü olan ve Atak helikopterinde kullanılacak 20 mm burun topu, hava topu geliştirme projesiyle ortaya çıktı.

Sarsılmaz ve TUSAŞ’ın ortak şirketi TR Mekatronik ile birlikte üretilen ve dakikada 750 adet 20 mm kalibre mühimmat ateşleyebilen döner namlulu, taretli top sistemi, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin atış gücüne ciddi katkı sağlayacak. Bütün veri paketi Sarsılmaz tarafından sağlanan SAR 127 MT, SAR 9 Mete tabanca, SAR 109 T makineli tabanca ve SAR 56 piyade tüfeği hızlı soğuma, kolay taşınabilir hafifletilmiş parçalar ve daha yüksek atım adetleriyle dünya çapında ürünler arasında gösteriliyor. SAR 762 MT-C’nin ise ALTAY ana muharebe tankında makineli tüfek olarak kullanılması hedefleniyor. Azami menzili 3.725 metre.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder