Hakan Çelik Türkiye'nin küresel etkinliği artabilir
HABERİ PAYLAŞ

Türkiye'nin küresel etkinliği artabilir

Yeni dönemde hangi adımların atılacağı, hangi konulara öncelik verileceği en merak edilen başlıklar arasında. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geleneksel olarak her seçim sonrasında yaptığı gibi ilk resmî ziyaretlerini Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Azerbaycan’a gerçekleştirecek. Bu seyahatleri kabinesini açıkladıktan hemen sonra yapacağını tahmin ediyorum.

Bir önceki kabinenin ağır topları Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ve birkaç ismi daha yeni kabinesinde değerlendirmek isteyebileceğini düşünüyorum. Bu süreçte en kritik karar, ekonominin yönetimiyle ilgili olacak.

Haberin Devamı

Türkiyenin küresel etkinliği artabilir

Erdoğan, bu dönemde geleneksel politikalarını devam ettirmek isterken piyasadan gelen çağrı ve beklentilere de yanıt verebilecek, güvenilir bir isimle yola devam etmek arayışında. Daha önce adı pek çok kez dile getirilen Mehmet Şimşek hâlâ en fazla öne çıkan profil olarak görülüyor.

Daha önce Cumhurbaşkanlığı Yardımcılığı görevini başarıyla yürüten Fuat Oktay, saygın kişiliği ve disiplinli çalışma tarzıyla yeni dönemde TBMM Başkanlığı için kuvvetli bir aday.

FİDAN VE KALIN

Erdoğan’ın yeni kabinesinde İbrahim Kalın ve Hakan Fidan yer alabilir. Her iki isim de Cumhurbaşkanı ile uzun süredir birlikte. Kalın, Cumhurbaşkanlığı Sözcülüğü görevinin yanında ABD ile sürdürülen kritik görüşmelerde ve NATO süreçlerinde aktif rol oynadı.

Hakan Fidan, MİT’te yapısal dönüşümün mimarı oldu. FETÖ ve PKK terörü ile mücadelede çok ciddi yol alındı. MİT, yurt dışında çok önemli operasyonlara imza attı. Hakan Fidan’ın önemli katkı verdiği süreçler arasında özellikle Ortadoğu ülkeleriyle normalleşme de bulunuyor.

İsrail, Suriye, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan konularında çeşitli düzeylerde yürütülen diplomasi girişimlerinde Hakan Fidan’ın rolü büyük oldu.

ULUSLARARASI İLİŞKİLER

Cumhurbaşkanı Erdoğan, tecrübesi ve kurduğu ilişkilerle uluslararası arenada en vazgeçilmez liderler arasında. Nitekim seçim sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte Azerbaycan ve Katar liderlerinin ardından Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin’in tebrik mesajı Erdoğan’ın bölge açısından oynadığı kritik rolü ortaya koyuyor.

Haberin Devamı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Avrupa Birliği’nden Erdoğan’ı tebrik eden ilk büyük ülke cumhurbaşkanı oldu. Türkiye’nin çok köklü ilişkilere sahip olduğu Birleşik Krallık Başbakanı da güçlü mesajlar iletti. Ardından Avrupa Birliği’nin önemli isimlerinden “iş birliğine devam” dilekleri paylaşıldı.

ABD eski Başkanı Donald Trump’ın sıcak mesajı ve ABD’nin şimdiki Başkanı Joe Biden’ın “Birlikte çalışmaya devam edeceğiz” yaklaşımı Batı ile Ankara arasındaki ilk güçlü mesajlar olarak kayıtlara geçti. Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’dan gelen yapıcı mesajı da çok önemsedim. Bölge liderleri, Erdoğan’ı Kafkaslar ve Ukrayna-Rusya krizinin çözümünde anahtar rolde görmeye devam ediyor.

Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığındaki Türkiye’nin, önümüzdeki 5 yılda uluslararası ilişkilerde etkisini daha fazla hissettireceği görüşündeyim.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder