Hakan Çelik Urfa'da topraktan tarih fışkırıyor
HABERİ PAYLAŞ

Urfa'da topraktan tarih fışkırıyor

Güneydoğu Anadolu’da “Peygamberler şehri” Şanlıurfa’ya gittim. Urfa, aynı zamanda Mezopotamya’nın en zengin birikime sahip yerlerinden. Şehrin merkez ilçelerinden Haliliye’de konakladım. Haliliye Belediyesi Basın-Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürü Ahmet Hamdi Çiçek’in hazırladığı, hızlandırılmış ve mükemmel kurgulanmış bir programla şehrin çok önemli bölgelerini görme fırsatım oldu. Urfa; tarih boyunca Kürtler, Süryaniler, Ermeniler, Araplar ve Türklerin bir arada yaşadığı müthiş bir zenginliğe sahip. Bir yanda bereketli Harran Ovası diğer tarafta Göbeklitepe. Şehrin tarihi günümüzden 13 bin yıl öncesine yani Paleolitik çağa kadar uzanıyor. “Neler yaptım, kimlerle konuştum, hangi bölgelere gittim?” Özetle paylaşmak istiyorum: Şanlıurfa Valisi’ni ziyaret ettim. Vali Salih Ayhan, daha önce Sivas’ta önemli çalışmalara imza atmıştı.

Haberin Devamı

Aynı heyecan ve istekle Urfa’da görevine başlamış. Haliliye Belediye Başkanı Mehmet Canpolat ile uzun uzun sohbet ettik. Genç, sempatik ve çalışkan bir başkan. Uzman isimlerden oluşan çok iyi bir ekip oluşturmuş. Urfa’da topraktan kelimenin tam anlamıyla tarih fışkırıyor. Dünya; Nevali Çori, Göbeklitepe ve Karahantepe Neolitik dönem kazılarını nefesini tutmuş izliyor. Hazreti Eyyub Mağarası, Balıklıgöl, Aynzeliha Gölü, Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi, Haleplibahçe Mozaik Müzesi, Reji Kilisesi, Germuş Kilisesi, Göbeklitepe ve Karahantepe kazı alanlarını ayrı ayrı ziyaret ettim.

Urfada topraktan tarih fışkırıyor

Arkeolojik bölgelerde Prof. Dr. Necmi Karul yönetimindeki saygın bir ekip çok titiz bir çalışma yürütüyor. Prof. Karul ile konuştum. Prof. Dr. Karul, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy’un bu bölgeye ayrı bir özen gösterdiğini anlattı. Dağeteği semtindeki yıkılmaya yüz tutmuş Germuş Ermeni Kilisesi’nin yakında restore edileceğini öğrendim.

DÜNYA GÖRMELİ

Balıklıgöl olarak da bilinen Halil’ür Rahman Gölü’nün hemen yanı başındaki cami de çok özel. Haliliye Belediye Başkanı Mehmet Canpolat’ın girişimleriyle kurulan, yörenin kültürünü uluslararası standartlara taşımayı hedefleyen İbrahim Tatlıses Kültür Merkezi’nde Mahmut Nacak ile konuştum. Mekânın içinde gastronomi eğitimi, konservatuvar, meslek edindirme kursları ve bir kütüphane bulunuyor.

Haberin Devamı

Urfada topraktan tarih fışkırıyor
Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan ve Haliliye Belediyesi Basın, Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürü Ahmet Hamdi Çiçek

Şanlıurfa Geleneksel El Sanatları Merkezi’nde ise tespih, bakırcılık ve çulhacılık faaliyetleri bir arada yürütülüyor. Anadolu’nun yaşayan son büyük çulha ustası Mehmet Karadaş ile tanıştım. Buralara mutlaka gidin. Ayrıca Eyyübiye semtindeki Hanehan Butik Otel’i görün, Çulcuoğlu lokantasının yemeklerinin tadına bakın. Kesme dondurma ile ikram edilen fıstıklı baklavası Gaziantep ile yarışır.

Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi’nin hemen girişinde yer alan Urfa Adamı veya bir başka adıyla Balıklıgöl Heykeli o kadar etkileyici ki. Bence bu heykelin önünde de Mona Lisa tablosu kadar uzun bir kuyruk oluşmalı. Urfa markasının her anlamda yükselmesi, orada yaşayan halkın bu toprakların kültür varlıklarına sahip çıkması şart. Haliliye Belediyesi’nin bu yöndeki çalışmaları takdire şayan. Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi de bu projelere tam destek vermeli.

Haberin Devamı

Urfada topraktan tarih fışkırıyor
Şanlıurfa Haliliye Belediye Başkanı Mehmet Canpolat

Sıradaki haber yükleniyor...
holder