Hakan Çelik Volvo'dan güvenlik devrimi
HABERİ PAYLAŞ

Volvo'dan güvenlik devrimi

İsveç’in Göteborg şehrindeki Volvo merkezinde markanın güvenliğe ne kadar önem verdiğini bir kez daha gözler önüne serdiği önemli bir etkinliği takip ettim. Volvo Cars, hız yapmanın tehlikelerine dikkat çekmek amacıyla 2020 yılından itibaren tüm otomobillerinin maksimum hızını 180 kilometre ile sınırlayacak. İsveçli şirket aslında 180 km’nin bile ne kadar büyük bir sürat olduğunu göstermek için canlı bir çarpışma testi izletti bize.

Volvodan güvenlik devrimi

YÜKSEK SÜRAT BÜYÜK RİSK

Volvo’nun amiral gemisi konumundaki XC 90 modeli 81 kilometre hızla bir engele çarptırıldı. Aracın içinde bulunan çarpışma testi mankenleriyle, insanların içinde olduğu bir araçta neler yaşanacağı gösterildi. Volvo modellerinin yüksek güvenlik seviyesi bu süratlerde içindeki sürücü ve yolcuları ölümden ve yaralanmadan koruyor. Ancak aracın aldığı hasar durumuna bakınca yüksek süratlerin aslında ne kadar büyük risk taşıdığı bir kez daha gözler önüne seriliyor.

Haberin Devamı

Volvodan güvenlik devrimi

1 KİŞİ BİLE ÖNEMLİ

Test sırasında Volvo Cars CEO’su Hakan Samuelsson ile konuştum. “İnsanları bilinçlendirmek ve farkındalık yaratmak istiyoruz, bundan yıllar önce önemli güvenlik donanımlarına öncülük ettiğimizde kamuoyunda şüpheyle yaklaşanlar olmuştu. Ne kadar isabetli adımlar attığımız yıllar içinde binlerce insanın hayatı kurtulunca anlaşılmış oldu” değerlendirmesini yaptı. Samuelsson, alınan ilave tedbirlerle bir kişinin bile hayatının kurtarılmasının Volvo için çok önemli olduğunun altını çizdi.

Volvodan güvenlik devrimi

HATAYA İZİN VERMİYOR

İsveçli şirket, ‘2020 vizyonu’ çerçevesinde yeni Volvo’ların içindekilerin ölmeyeceği ve yaralanmayacağı bir ortam yaratmak için bir dizi adımı eş zamanlı olarak atıyor. Bu adımlardan biri de gelişmiş araç içi kamera ve sensörler. sürücü alkollü, yorgun ve uyuklama halinde ise araç bunu farkedecek. Önce uyaracak, sürücü yanıt vermiyorsa otomobili sağ şeritte güvenli bir yere çekecek ve duracak. ayrıca araçlar okul ve hastane bölgelerini otomatik olarak tanıyarak gerektiğinde hızı azaltacak. Volvolar sürücünün örneğin cep telefonu kullanımı nedeniyle dikkat dağılmışsa yine güvenlik amaçlı olarak devreye girecek.

Haberin Devamı

KADINLARIN FARKI VAR!

Volvo bir ilk olarak, yolların herkes için daha güvenli olması amacıyla merkezi bir dijital kütüphane üzerinden güvenlik bilgilerini kolaylıkla erişilebilir hale getirdi ve tüm otomobil endüstrisini bunları kullanmaya davet etti. Volvo’nun önemli bir yeniliği de kısaca ‘Project EVa’ adını taşıyor. Bu girişim, otomobillerin çarpışma testlerinde sadece erkeklerin değil çocuk ve kadın mankenlerin de kullanılmasını dolayısıyla kaza etkilerinin daha iyi analiz edilmesi hedefine dayanıyor. zira araştırmalar kadınların fiziksel özellikleri nedeniyle olası bir kazada daha fazla risk altında olduğunu gösteriyor.

BMW'NİN BİR NUMARASI X7

BMW X7’de görev yapan motorlar, 8 ileri steptronic şanzıman, BMW xdrive ve m spor diferansiyel ile ürettikleri gücü yere aktarıyor. BMW X7 xdrive40i’de 340 bg güç üreten 6 silindirli benzinli bir ünite görev yapıyor. Bu motor 100 km’de ortalama 9.0 litre yakıt tüketiyor. BMW X7 xdrive30d'nin 265 bg güç üreten 3.0 litre hacimli dizel motorun 100 km’deki tüketimi ise 6.5 litre.

Haberin Devamı

Volvodan güvenlik devrimi

Alman lüks otomobil üreticisi BMW, bugüne kadar ürettiği en büyük ve en lüks SUV modeli BMW X7’yi tanıttı. X7, tam bağımsız 6 koltuğu, üst seviye malzeme kalitesi ve teknolojik sürüş destek sistemleri ile otomotiv dünyasına yeni bir soluk getirmeyi hedefliyor.

Sportif aktivite aracı olarak nitelendirilen X7, iç mekanındaki etkileyici genişliği, üst sınıf tasarımı ve son teknoloji ürünü ekipmanları ile lüks segmentte yeni bir sayfayı açmaya hazırlanıyor.

CÜSSELİ VE ÇOK LÜKS

5151 milimetre uzunluğu, 2000 milimetre genişliği ve 1805 milimetre yüksekliği ile 3105 milimetrelik dingil mesafesine sahip olan X7, BMW X model ailesinin yeni lideri olacak. Keskin çizgiler ve geniş yüzeyler aracın dikkat çekici unsurlarını oluşturuyor.

DAHA FAZLA DENGE

BMW X7’de, LED farlar standart. 600 metreye kadar yüksek huzme aralığına sahip ve farlardaki mavi x-şekilli elemanlarla tanımlanabilen BMW Laserlight da isteğe bağlı tercih edilebiliyor. X7’nin tüm koltukları bir düğmeye basılarak ayarlanabiliyor.

Seçenekler listesindeki önemli noktalar arasında beş bölgeli otomatik klima kontrolü, özel esanslı ortam iklimlendirme, panorama cam tavan Sky Lounge, Bowers& Wilkins Diamond Surround ses sistemi ve arka koltuk eğlence sistemi yer alıyor. Integral aktif direksiyon ve aktif takla koruma özellikli Executive Drive Pro sistemi, daha çevik yol tutuş ve daha fazla denge sunuyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder