Hakan Çelik Yardım yüzsüzleri açıklanabilecek mi?
HABERİ PAYLAŞ

Yardım yüzsüzleri açıklanabilecek mi?

Televizyonları başına geçip toplanan paraların yaralarını saracağını düşünen Vanlılar büyük hayal kırıklığı yaşıyor. Van’da ağır bir yıkıma neden olan depremden sonra başlatılan kampanyalara katılıp yardım taahhüt edenlerin üçte ikisi hiçbir ödeme yapmadı. Bildiğim kadarıyla başbakanlık, yardım yüzsüzlerini açıklamayı düşünüyor.

10 bin TL ve üzerinde bağış yapmak üzere televizyon programlarına katılan fakat hiçbir ödeme yapmayan kişi ve şirketler ifşa edilecek. Başbakanlığın sözü edilen isimleri açıklamasının hukuki bir yaptırımı olmayabilir ama bedava televizyonlara telefon ederek “Benden şu kadar lira...” diyerek ücretsiz tanıtım yapanlar ağır bir ahlaki sorumlulukla karşı karşıya.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Bunun şöyle bir tehlikesi daha var: Eğer Van depremi için taahhüt edilen paralar toplanamaz ya da yerine ulaşmazsa bu konuda dürüstçe hareket eden insanlar büyük güven kaybı yaşayacak. Korkarım ki bundan sonra felaket ve afetler konusunda, yardıma istekli kişiler tereddütlü yaklaşacaklar.

‘Türkiye Kumbarası’

Afet zamanlarında en önemli şeylerden biri kesintisiz iletişim sağlamaktır. Önceki depremlerden ders aldığımız için Van’daki faciada büyük bir iletişim sorunu yaşanmadı. Altyapıya süratle müdahale edilmesi ve mobil istasyonların devreye sokulması gibi işlerde Turkcell çok başarılı oldu. Hatta Turkcell mühendislerinin yoğun çalışmasıyla enkaz altından kısa mesaj (SMS) atanlara ulaşılabildi. Perşembe günü Turkcell’in davetlisi olarak Van’a gidip şehirdeki vatandaşları dinlemek istemiştim. Fakat hava koşulları elvermedi ve uçaklar kalkamadı.

Büyük ihtimalle mart ayında gidebileceğimi düşünüyorum. Turkcell dün İstanbul’da Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer ve Türk Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Koç’un da katılımıyla bundan sonra yapacaklarına dair bir yol haritası açıkladı. Van’da yaşayanların çeşitli ihtiyaçlarının karşılanması için oluşturulan Türkiye Kumbarası’na Turkcell ilk etapta 5 milyon TL bağışladı. Proje kapsamında öncelikle bir öğretmen kampüsü ve bir öğrenci yurdu inşa edilecek.

Haberin Devamı

Dün öğle yemeğinde bir araya geldiğimiz Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Koray Öztürkler başka projeler üzerinde de çalıştıklarını söyledi. TEV, halen 175 Vanlı öğrenciye burs veriyor. Ömer Koç dün vakfın, bu projenin dışında 24 derslikli bir okul yaptıracağını anlattı. Milli Eğitim Bakanlığı da Van- Erciş’te iletişim merkezi kuruyor. Burada yüzde 50’si engelli 100 kişiye istihdam yaratılacak. Van depreminde ölen ve yaralanlar arasında çok sayıda öğretmen var.

Doğu ve Güneydoğu illerindeki yaşam şartları ve fiziki zorluklar ortada. Bu nedenle öğretmenlere ve eğitime sahip çıkan her projeye ben de destek sağlamaya çalışıyorum. Turkcell’in öncülük ettiği www.turkiyekumbarasi.com adresine kredi kartı aracılığıyla online başvuru yapmak mümkün. Ayrıca operatör farkı olmaksızın herkes 5283’e kısa mesajla 5 TL gönderebiliyor.

Eğitim ve özellikle kız çocuklarının topluma kazandırılması söz konusu olduğunda “Baba Beni Okula Gönder” projesinin rolünü unutmamak lazım. Hanzade Doğan Boyner’in kurucu sıfatıyla büyük katkı sağladığı proje kapsamında şimdiye kadar yüzlerce kız çocuğu okul, yurt ve eğitime destek imkânına kavuştu. Bu proje kapsamındaki yardım çalışmaları da halen devam ediyor. Van depreminin üzerinden uzun zaman geçtiği ve oradaki insanların dramı unutulmaya yüz tuttuğu için bütün bunları hatırlatmak istedim.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder