Hakan Çelik Yerli motorlu Altay tankları hazırlanıyor
HABERİ PAYLAŞ

Yerli motorlu Altay tankları hazırlanıyor

Ana Muharebe Tankları neredeyse 150 yıl boyunca savaşların en önemli unsurlarından oldu. Kullanıldıkları yerlerde sonucu değiştirme özelliğine sahipler. Ancak teknolojide devrim niteliğinde gelişmelerin yaşanması, tehdit ve çatışmaların niteliğindeki değişiklikler savaş araç gereçlerini de dönüşüme zorluyor. Bu süreçten en fazla etkilenenler arasında tanklar var. Bazı yorumcular, tankların artık eski öneme sahip olmadığını söylese de ülkelerin konumu, tehdidin nereden geldiği gibi faktörler bu değerlendirmeyi geçersiz hale getiriyor. Avrupa’da tank döneminin bittiği söylendikten sonra Ukrayna ve Rusya’nın savaşa tutuşması tanklara olan gereksinimi bir kez daha ortaya çıkardı.

Haberin Devamı

Yerli motorlu Altay tankları hazırlanıyor

Dünyanın en tehlikeli ve zor coğrafyasında konumlanan Türkiye, etkin hava, deniz gücüyle birlikte kara ordusunu da mutlaka modernize etmek ve çağın değişen şartlarına uyum sağlamak zorunda. Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın bu alanda bel kemiğini oluşturan M48, M60 ve Leopard tankları teknolojik ömürleri ve modernizasyon zorlukları nedeniyle ancak belli bir yere kadar beklentilere yanıt verebildi. Türkiye’nin kendisine ait milli ve yerli imkânlarla geliştirmek istediği ana muharebe tankı ALTAY ile ilgili atılan adımlar ise artık son aşamada.

Yerli motorlu Altay tankları hazırlanıyor

Kısa bir süre önce BMC’yi satın alarak ALTAY projesinin sorumluluğunu da üstlenen, iş dünyasının saygın ismi Fuat Tosyalı ile bu alandaki son gelişmeleri de konuştum. Tosyalı’nın verdiği bilgiye göre tankların seri üretimi 2025 yılında başlayacak, ilk 100 tankta Güney Kore motorları kullanılacak. Daha sonraki tanklarda “Batu” adlı yerli güç grubu olacak. Konunun rahat anlaşılabilmesi için kısa kısa notlar aldım, şu şekilde paylaşmak istiyorum:

Arifiye tesisleri Türk Silahlı Kuvvetleri’nin malı. BMC, Arifiye’de 25 yıllığına üretim yapıyor. BMC üretimi, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin izni, onayı ve denetimi altında. Fabrikada yabancı uyruklu kimse çalışmıyor.

ALTAY tankı başta olmak üzere yerli ve milli motorlar, diğer tüm araçların fikri mülkiyet hakkı devlete ait. Her türlü üretim ve satış devletin iznine tabi.

Haberin Devamı

BMC, Türk Silahlı Kuvvetleri envanterindeki paletli araçlar için bu tesiste gerçekleştirilen palet, yol tekeri, optik parça imalatı ve motor transmisyon yenileştirme hizmetlerini geliştiriyor.

40 milyon dolarlık bir yatırım ve altyapı kurulumu sağladı. Son 3 yılda Yeni ALTAY Tankı, Yeni Nesil Fırtına Obüsü ile Altuğ Zırhlı Personel Taşıyıcı aracı da Arifiye tesislerinde geliştirildi.

Arifiye tesislerinde Türkiye’nin 400 beygir segmentindeki ilk yerli ve milli askeri motorlarının seri üretimi gerçekleştirildi. Bu motorları 600 beygir, 1000 beygir ve 1500 beygir tank motorları takip edecek.

Almanya’dan motor ve diğer bazı parçalar için ihracat lisansı verilmeyince proje de gecikmiş oldu. Ancak BMC’de bu engeli aşabilmek için yüzlerce mühendis gece gündüz çalışmaya devam etti. İhracat lisansı verilmeyen tüm parçaların yerine yerli ve milli parçalar tasarlandı.

Yeni ALTAY tankı 10 yıl öncesi prototipten tamamen farklı, yeni bir model. İlk iki adet tank 23 Nisan tarihinde Türk Silahlı Kuvvetleri’nde test edildi. Testlerin tamamlanmasından sonra seri üretim gerçekleştirilecek.

Haberin Devamı

BMC, 2022’de ‘Savunma Sanayii Kara Aracı Üreticileri’ arasında ihracat lideri oldu. BMC Savunma Sanayii sektöründe en çok ihracat yapan 5. şirket konumuna ulaştı.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder