Hakan Çelik Yeşilköy kilisesi Papa’yı bekliyor
HABERİ PAYLAŞ

Yeşilköy kilisesi Papa’yı bekliyor

Haberin Devamı

Hep konuşuyoruz ancak bugünün gençleri tanık olmadıkları için bu zenginliğimizin pek farkında değiller. Üzerinde yaşadığımız topraklar yüzyıllar boyunca çok zengin kültürlere evsahipliği yaptı. Son döneme kadar Müslüman Türkler ve Hıristiyan Rumlar, Ermeniler Süryaniler, Yahudiler barış içinde bir aradaydılar.

Bugün çeşitli nedenlerle bu saydığım inanç gruplarından vatandaşlarımızın sayısı çok azaldı. Birçoğu İsveç, Fransa, ABD, Yunanistan, İsrail gibi ülkelere göç etti. Türkiye’de kalmayı seçip çocuklarına burada bir gelecek verme kararını alanlar da zaman zaman malları veya ibadethaneleriyle ilgili çeşitli güçlüklerle karşılaşıyorlar.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan siyasetteki ilk yıllarından bu yana bu alanda yaşanan haksızlıkların üzerine gitmiş bir isim. Devlet içinden itirazlar gelse bile bugüne kadar bir dizi konuda kritik adımlar atıldı.

Devam eden sorunlardan biri Süryanilerin kilise ihtiyacı. Uzun yıllardan bu yana ihtiyaç duydukları kiliseyi inşa edecek yer bulamamışlar.

Süryaniler Yeşilköy’de metruk durumda bulunan ve geçmişte bir Katolik mezarlığının da bulunduğu alana küçük bir kilise inşa etmek istiyor. Bu konuda bütün hazırlıklar tamamlanmış, İstanbul’daki ilgili Katolik Kilisesi’nin de onayıyla, inşaat planları İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nce kabul edilmiş.

Ancak Vatikan nihai onayı vermediği ve kilisenin yapımını durdurmak için hukuk yoluna gittiği için süreç şu anda askıda.

Son dönemde bu konuda devlet ve Süryani cemaati aynı doğrultuda uzlaşmış olmasına rağmen Vatikan’a bağlı Kapusen Rahipleri’nden kaynaklanan pürüz var.

Süryani Kadim Kilisesi Vakfı adına Sait Süsin ve Kenan Gürdal aksaklığı giderebilmek için yüzlerce yazışma yapmış. Konuyla ilgili çalışmaları Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bilgisi dahilinde Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak takip ediyor. Türkiye’de yaşayan farklı inanç gruplarıyla ilgili konular hükümette Kaynak’ın sorumluluk alanında. Kaynak’ın ilgisi bir zorunluluktan kaynaklanmıyor.

Kendisi öteden beri bu konuları yakından takip eden demokrat duruşu olan ve bütün inançlara saygı esasıyla hareket eden samimi bir siyasetçi.

Bu meseleyi çözmek için çok çaba gösterdiğine ben tanık oldum.

Türkiye birçok yoldan Vatikan’a mesaj ileterek Yeşilköy’deki kilise sorununu aşmak için gayret ediyor. Şimdi son kararı Papalık verecek. Dinler, mezhepler ve medeniyetler arasında bu kadar ağır sorunlar varken sorumlu adımlara ihtiyaç var.

Vatikan umarım hızlı şekilde cevap verip İstanbul’daki Süryani cemaatinin yaşadığı sorunu çözer.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder