Hakan Çelik Yollar iyileşti sürücüler aynı
HABERİ PAYLAŞ

Yollar iyileşti sürücüler aynı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı son yıllarda Türkiye’de karayollarına çok ciddi yatırım yaptı. Bunun sonucunda şehirler arasındaki mesafe kısaldı, erişim kolaylaştı. Yolların genişlemesi, viyadüklerin tamamlanması ve zemin kalitesinin artması sürüş konforuna ve güvenliğe ciddi katkı sağladı.

İçişleri Bakanlığı’nın istatistikleri Türkiye’de yollarda ölümlü kazalarda önemli bir düşüş olduğu yönünde. Bu iyileşmede altyapının rolü büyük.

İstanbul-Ankara arasında seyahat ederken genellikle Kuzey Marmara Otoyolu’nu kullanıyorum. Teknik özellikleri, tünel ve viyadük geçişleriyle dünyadaki iyi örneklerden biri olduğunu düşünüyorum.

Haberin Devamı

Diğer taraftan kazalarda insan faktörü hâlâ çok büyük mesele olarak önümüzde duruyor. Hatta kaliteli ve geniş yolların yapılması bazı sürücülerde güven artışına neden oluyor. Hiç olmayacak davranışlar içine giriyorlar. Özellikle TIR ve otobüs sürücüleri çok ama çok tehlikeli araç kullanıyor. Performanslı otomobilleri olan özel araç sahipleri de akıl almaz süratlere çıkıyor. Çakarlı araçları artık yazmaktan yoruldum.

Her yolculuğumda en az bir iki ölümcül olayla karşılaşıyorum. Araçlar çok dikkatsiz seyrediyor, kurallara uymuyor, takip mesafesini önemsemiyor. Çok ani ve gereksiz şerit değiştiriyorlar. Direksiyon başında telefon kullanımı yaygın.

Ağır vasıtalar, ayna kontrolü yapmadan aniden direksiyonu diğer şeride kırabiliyor.

Yollar iyileşti sürücüler aynı

Bolu Tüneli’nden ayrıca bahsetmek istiyorum. Bu tünelde normal şartlar altında izin verilen hız 70 kilometre. Fakat son dönemde kendimden başka bu sınırlamalara uyan kimseyi görmedim. Araçlar yanımdan tozu dumana katarak geçiyor. Ben sağ şeritte kurallara uygun şekilde tünelde ilerlerken tamponuma dayanan TIR ve otobüsler selektör yapıp, korna çalarak beni ve kurallara uyanları taciz ediyor.

DENETİM, CEZA VE EĞİTİM

İstanbul-Ankara Karayolu’nda kısa süre önce Hürriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Hande Fırat ölümden döndü. Eşi Murat Özvardar ile İstanbul yönündeki seyrettikleri otomobil, önlerinde giden TIR’ın lastiğinin patlayıp fırlaması nedeniyle ağır hasar aldı.

Haberin Devamı

Yine aynı karayolunda, Ankara yakınlarında meydana gelen kazada TUSAŞ’ın Pazarlama ve İletişim Direktörü Serdar Demir hayatını kaybetti. Genç, çalışkan ve konusuna hâkim bir insandı. Demir’e Allah’tan rahmet, yakınlarına ve ailesine başsağlığı dilerim.

Yollar iyileşti sürücüler aynı

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, trafik kazalarının azaltılması konusunda eş zamanlı birçok önemli girişim başlattı. Fakat yoğun kullanılan ve kritik bir güzergâh olması bakımından İstanbul-Ankara Karayolu mutlaka yakın takibe alınmalı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Karayolları Genel Müdürlüğü ve Emniyet Genel Müdürlüğü, ortak ve titiz bir çalışmayla ciddi bir denetim gerçekleştirmeli.

Araç sürücülerinin “Burada nasıl olsa etkili bir denetim yok” diye düşünerek çok büyük yanlışlar içine girmeleri mutlaka engellenmeli.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder