Işınsu Kestelli Bizi bu havalar mahvetti!
HABERİ PAYLAŞ

Bizi bu havalar mahvetti!

Son günlerde nereye gitsem, kiminle görüşsem gündemin ilk maddesi hava sıcaklıkları oluyor. Herkes kavurucu havadan, nemden bunalmış durumda... Deniz kıyısına kaçmak bile çözüm olmuyor; nefes alınmıyor.

Geçen haftanın en sıcak günü olacağı önceden duyurulan 14 Temmuz 2023 tarihinde, İstanbul Sultanbeyli’de 39,7 derece ölçüldü. İzmir Kordon’da ise sıcaklık 41 dereceyi gördü. Adana’da, Şanlıurfa’da, Antalya’da durum daha da korkunç! Adana’da belediye araçlarından güneşe tabancayla ateş açılmaması yönünde çağrı yaparken, Urfalı bir vatandaş ise sıcaklara tepkisini güneşe taş fırlatmayı deneyerek gösterdi.

Haberin Devamı

Bu hafta boyunca İzmir ve çevresi, Ege’nin büyük bölümü, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu yine 40 dereceyi aşan sıcaklıklara sahne olacak. İstanbul’da ise birkaç gün mevsim normallerine dönecek olan sıcaklar hafta sonu yeniden yükselişe geçecek.

Bireysel olarak evden çıkmamak, klimalı ortamlarda bulunmak bir çözüm ancak herkesin bu imkânlara sahip olmadığı da ortada. Bu nedenle ilgili bakanlıkların ve yerel yönetimlerin zaman zaman devreye girmesi şart. Mesela Yunanistan’ın başkenti Atina’nın sembolü Akropolis ziyarete kapatıldı. Gerekçesi ise gayet net: Herhangi bir gölgelik alana sahip olmayan antik kenti bu şartlarda dolaşmanın insan sağlığını tehdit etmesi... Bence hem yerli hem yabancı turistlerin hem de görevlilerin sağlığı düşünülerek Ege ve Akdeniz’deki antik kentler için de zaman zaman böyle bir sınırlama getirilebilir.

EN ÜNLÜ GREV BAŞLADI

Dünya dizi ve film sektörünün kalbi niteliğindeki Hollywood kepenk indirdi. ABD’de televizyon ve sinema sektöründe 160 binden fazla oyuncuyu temsil eden sendika SAG-AFTRA, grev kararını açıkladı. Senaristlerin ardından oyuncuların da aynı dönemde greve gitmesi, Hollywood’da 63 yıl sonra bir ilk olarak tarihe geçti.

11 binden fazla üyesi olan yazarlar ve senaristler sendikası Writers Guild of America’nın (WGA) mayıs ayında başlattığı grevin ardından, ülkenin en büyük sendika birliği olan SAG-AFTRA da işveren stüdyolarla yürütülen müzakerelerin, taleplerini karşılayacak şekilde sonuçlanmaması gerekçesiyle grev kararı aldı.

Haberin Devamı

Senarist ve oyuncuların başlıca talepleri arasında maaşların, sağlık ve emeklilik hizmetleri fonunun arttırılmasının yanı sıra yapay zekânın kullanımıyla ilgili gerekli düzenlemelerin belirlenmesi yer alıyor.

Bakalım bu tarihi grev nasıl sonuçlanacak? Asıl önemlisi ise yetenek ve yaratıcılığa dayalı sinema ve televizyon sektörünün emekçileri yapay zekâyı kendileri için bir tehdit olmaktan çıkarabilecek mi?

Bu grevin sonucu yapay zekânın tehdit ettiği veya yakın bir gelecekte tehdit edeceği tüm sektörleri ve çalışanlarını yakından ilgilendiriyor.

ELEKTRİK MÜJDESİ

}Elektrikli araçların otomotiv sektöründeki payı her geçen gün artıyor. Pek çok marka, üretim bantlarında artık dizel araçlara yer vermiyor. Benzinli modeller de yerlerini yeni elektrikli modellere bırakıyor. Bazı ülkeler dizel ve benzinli araçların trafikte yer alamayacağı tarihleri de şimdiden açıklamış durumda. Tüketici tarafında uzun şarj süreleri, yetersiz şarj noktası ve sınırlı sürüş mesafesi gibi sorular akılları karıştırmaya devam ederken müjdeli haber dünyanın en büyük ikinci otomobil üreticisi olan Toyota’dan müjdeli haber geldi. Firma, birkaç yıl içerisinde katı hâl batarya teknolojisinde ortaya koyacağı yeniliklerle birlikte maliyeti yarıya düşürülmüş elektrikli araçları piyasaya sunacağını açıkladı. Hedef 10 dakikada şarj olabilen bin 200 kilometre menzil sunan pil teknolojisi. Böyle bir gelişme otomotivde hem tüketici tercihlerini hem de sektördeki dengeleri tamamen değiştirecektir.

Haberin Devamı

Çevre açısından, iklim felaketinin olumsuz etkilerini azaltma bakımından çok önemli bir konu, yakından izlemekte fayda var.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder