Işınsu Kestelli Ege'den iyi haber var
HABERİ PAYLAŞ

Ege'den iyi haber var

Ekonomide yaşanan tüm sıkıntılara, belirsizliklere, maliyet artışlarına, döviz kurlarındaki yükselişe rağmen, başta Ege Bölgesi olmak üzere tüm Türkiye’deki ihracatçılar, yeni başarılara imza atmayı başarıyor. Ege ise herkesten daha hızlı koşuyor. Türkiye, mart ayında ihracatını yüzde 4.4’lük artışla 23.6 milyar dolara taşırken, Ege Bölgesi ihracatını yüzde 7’lik artışla 2 milyar 794 milyon dolardan, 2 milyar 982 milyon dolara yükseltti. İhracat artış hızında Türkiye ortalamasını geçen Ege Bölgesi’nin aylık ihracat hacmi, 3 milyar dolar bandına dayandı.

Haberin Devamı

Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) tarafından açıklanan verilere göre, EİB mart ayında 1 milyar 740 milyon dolarlık ihracatla tarihi rekorunu kırdı. 2022 yılı Mart ayında gerçekleştirilen ihracat, 1 milyar 506 milyon dolar düzeyindeydi. Ege İhracatçı Birlikleri’nden yapılan sanayi ürünleri ihracatı 957 milyon dolar olurken, tarım ürünleri ihracatı yüzde 25’lik artışla 548 milyon dolardan 686.5 milyon dolara yükseldi. 2022 yılı sonunda ilk kez 1 milyar dolar yıllık ihracat barajını geçen Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, mart ayında yüzde 63.4’lük rekor ihracat artış hızı yakaladı ve 121.8 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi.

Mart ayında ihracatını yüzde 24 oranında artıran Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği, 117 milyon dolarlık ihracat başarısına imza attı ve 100 milyon dolar barajını aşan sektörler arasında yerini aldı. Türkiye’nin tarım ürünleri ihracatında lider konumda olan Ege Bölgesi’nin yıllık tarım ürünleri ihracatı, yüzde 18’lik artışla 6 milyar 28 milyon dolardan 7 milyar 98 milyon dolara çıktı. Ege Bölgesi tarım ürünleri ihracatı son bir yılda 1 milyar doların üzerinde gelişim gösterdi. Bu başarıda önemli pay sahibi olan herkesi, başta da Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi’yi tüm kalbimle kutluyorum.

HAYAT MÜŞTEREKTİR

Erkek işi, kadın işi gibi bir ayrım yapılmasından oldum olası rahatsızımdır. Hele bir kişinin emeği ile ailenin geçimini sağlamanın neredeyse imkânsız hale geldiği günümüzde bu ayrım, tamamen anlamını yitirdi. Geçim derdi de evin idaresi de çocuğun yetiştirilmesi de her iki cinsin ortak sorumluluğunda olmalı. İzmir Büyükşehir Belediyesi İZELMAN Anaokulları, bu anlamda önemli bir eğitim programına imza attı.

Haberin Devamı

Başlatılan “Baba Eğitim Destek Programı” ile babaların aile içerisinde sağlıklı iletişim kurabilmelerini sağlıyor. Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV) iş birliğiyle düzenlenen eğitimler, babalardan büyük ilgi görüyor. İZELMAN Anaokulları Müdürü Eda Kaygusuz da bu eğitimi başlatırken, çocukların bakımı, gelişimi ve eğitimi söz konusu olduğu zaman anne ve babanın eşit sorumluluğu bulunduğunu anlatmayı hedeflediklerini belirtiyor. Umarım daha çok baba veya baba adayı bu kurslardan faydalanma imkanı bulur.

ENDİŞELER ARTIYOR

Yaşanan afetler, mevsimsel anormaliler insanların iklim krizi konusundaki endişelerini iyice artırdı. Yuvam Dünya ve KONDA iş birliğiyle hazırlanan “Türkiye’nin İklim Krizi Algısı Raporu” da bu durumu net olarak ortaya koydu. İklim krizi konusunda endişeli olanların oranı, yüzde 84’e yükseldi. Rapor, toplumun iklim değişikliğini bu yıl en çok hava kirliliği, afetler ve olağan dışı mevsim olaylarının çoğalmasıyla ilişkilendirdiğini gösteriyor.

Haberin Devamı

Araştırmaya göre, toplumun yarısından fazlası gıda ve beslenme sorunlarının yaygınlaşması, solunum yolu ve kalp damar hastalıklarının kötüleşmesi, su ve taşıyıcı hayvanlar aracılığıyla bulaşan enfeksiyonların artması gibi durumları iklim krizine bağlıyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder