Yazarlar Kentsel dönüşüm sadece binaları değil kenti yenilemeli
HABERİ PAYLAŞ

Kentsel dönüşüm sadece binaları değil kenti yenilemeli

Son 10-15 yıldır dilimizden düşmeyen kavramların başında hiç şüphe yok ki kentsel dönüşüm yer alıyor.

İyi de nedir bu kentsel dönüşüm?

En kısa anlatımıyla, kentsel dönüşüm, kaçak yapılaşmanın önüne geçilmesi, depreme dayanıklı olmayan, ekonomik ömrünü doldurmuş binaların yeniden yapılarak olası doğal afetler sonucu oluşacak zararların en aza indirilmesidir.

Ancak kentsel dönüşüm riskli binaların yıkılıp yeniden yapılmasının yanı sıra yerleşim yerlerinin kongre ve kültür merkezleri, park ve eğlence alanları gibi modern ihtiyaçlarının karşılanmasını da içermektedir. Dolayısıyla bir binanın yıkılıp yeni deprem mevzuatına göre yeniden yapılması kentsel dönüşüm değildir. Onun adı “Yerinde Dönüşüm”dür.

Haberin Devamı

“Yerinde Dönüşüm”, kentsel dönüşüm projesi kapsamında bulunan müstakil binalar için kullanılan bir terimdir. Depreme dayanıklı olmayan bir binanın yıkılarak, bulunduğu arsanın mevcut imarında değişiklik yapılmadan, bunun yerine depreme dayanıklı bir bina inşa edilmesine yerinde dönüşüm denir.

Mevcutta yapılanlar ise bu iki tanıma da uymuyor.

Yerinde dönüşüm amacıyla yıkılan 4-5 katlı ve 15-20 daireli binaların yerine çok daha yüksek katlı, daha fazla daireye sahip yenileri yapılıyor. Bina içi konfor ve kalite yükselirken, semt içi yaşam kalitesi düşüyor. Bölgedeki caddeler genişletilmediği, park sayısı artırılmadığı, sosyal donatılar çoğaltılmadığı, altyapı geliştirilmediği için o semtte yaşamak daha zahmetli hale geliyor.

O zaman ne yapmalıyız?

Eğer gerçek anlamda bir kentsel dönüşümden söz edeceksek, bir mahalleyi, bir semti baştan tasarlayıp; orada yaşayacak insanların sağlıktan ibadete, spordan eğlenceye tüm ihtiyaçlarını hesaba katarak yola çıkmalıyız. Ve ada bazlı olarak yerinde dönüşümle etap etap ilerleyerek projenin sonunda tam manasıyla bir kentsel dönüşüme imza atmalıyız. Aksi taktirde belki daha yeni, daha güvenli binalara sahip olabiliriz ama ne kente ne de kent kültürüne bir katkımız olmaz.

Seçim sürecinde sık sık bakanlar, milletvekilleri, belediye başkanları ve başkan adayları ile bir araya gelme fırsatımız oldu. Her defasında, mevcut kentsel dönüşüm stratejisinin yeterli olmadığını, kentsel ve sosyal dönüşümün birlikte yapılması gerektiğini ifade ettim.

Haberin Devamı

Herkesin bu konuda hemfikir olduğunu görmek beni gelecek adına çok umutlandırdı doğrusu.

Umarım bu seçim kentsel dönüşümün tüm Türkiye sathında yeni bir anlayışla ele alınmasına vesile olur.

Unutmayalım ki seçilecek belediye başkanlarının hangi partiden olacağı sandığa gidecek vatandaşların kararıdır. Aynı vatandaşların yaşadıkları kentin geleceğinde ve dönüşümünde söz sahibi olması gerektiği de asla unutulmamalıdır.

GÖKYÜZÜNDEN HABERLER

Gökyüzünde yaşanan hareketler tarih boyunca hem bilim insanlarının hem de toplumların ilgisine mazhar olmayı başardı. Hatta gelmiş geçmiş pek çok han, kral, imparator, hükümdar ve padişahın kararlarında bile etkin rol oynadı bu hareketler.

Biz de bugünkü seçim telaşını ardımızda bıraktıktan sonra gözümüzü gökyüzüne çevirelim ve bu yıl neler olacak bir bakalım...

Yaşanacak iki güneş tutulmalarının yanı sıra 2024’te gökyüzünde iki ay tutulması, dört süper Ay, 12 dolunay ve 10’dan fazla gök taşı yağmuru görülecek. Yıl boyunca bazı gezegenler teleskop olmaksızın izlenebilecek.

Haberin Devamı

Bu yıl meydana gelecek iki güneş tutulmasından ilki 8 Nisan’da sadece Meksika, ABD’nin doğu bölgeleri ve güneydoğu Kanada’dan görülebilecek.

Şili ve Arjantin’in güneyinden görülebilecek ikinci tutulma ise halkalı güneş tutulması şeklinde, 2 Ekim tarihinde gerçekleşecek ve maalesef yine Türkiye’den izlenemeyecek.

Türkiye bu yılki güneş ve ay tutulmalarından sadece birini görebilecek. Yılın ikinci ay tutulması olan, 18 Eylül’de saat 05.14’te başlayıp 06.16’da bitecek parçalı tutulma Amerika, Antarktika, Afrika, Avrupa, Batı Asya ve güneybatı Rusya’nın yanı sıra Türkiye’den de görülebilecek.

Şimdiden iyi seyirler

 

Sıradaki haber yükleniyor...
holder