Işınsu Kestelli Kömüre veda zamanı
HABERİ PAYLAŞ

Kömüre veda zamanı

Enerji açığı ülkemizin ve daha pek çok ülkenin en önemli sorunu... Rüzgâr, güneş gibi yenilenebilir kaynakların kullanımı hızla artsa da hâlâ eski teknolojilerle elektrik üretmeye devam ediyoruz. Bunların başında da kömürlü termik santrallarla elektrik üretimi yer alıyor. Oysa, elektrik üretiminde kömür kullanımı diğer elektrik üretimi yöntemlerine kıyasla çok daha fazla seragazı salımına neden olduğu için bilim insanları, iklim krizinden çıkış sürecinde öncelikle kömür santrallarının kapatılması gerektiğini vurguluyor.

Haberin Devamı

Avrupa ülkeleri de bu yönde önemli adımlar atıyor. Hali hazırda Arnavutluk, Avusturya, Belçika, Estonya, İsveç, İsviçre, Letonya, Litvanya, Norveç ve Portekiz kömürden elektrik üretimine son vermiş durumda. Fransa bu yılın sonuna kadar, Birleşik Krallık 2024’te, Macaristan, İtalya, İrlanda ve Yunanistan 2025’te, Kuzey Makedonya 2027’de, Danimarka 2028’de, Finlandiya ve Hollanda 2029’da, Slovakya ve İspanya 2030’da, Karadağ 2035’te, Romanya 2032’de, Hırvatistan, Slovenya ve Çekya 2033’te, Almanya 2038’de, Bulgaristan ise 2040’a kadar kömürle vedalaşacağını açıkladı.

Avrupa kıtasında, kömürle elektrik üretmeye daha ne kadar devam edeceğini belirlemeyen, bu konuda bir taahhüt sunmayan sadece dört ülke var. Türkiye’nin yanı sıra Bosna Hersek, Polonya, Sırbistan’da konuyla ilgili alınmış bir karar bulunmuyor. Umarım, bu konuda geç kalmayız ve iklim krizinin en çok etkileyeceği ülkelerin arasında yer aldığımızı göz önünde bulundurarak bir an önce gerekli adımları atarız.

MERAKLA BEKLİYORUM

Haluk Bilginer, sesi, oynadığı rolün hakkını vermesi ile Türk sinema ve dizi sektörünün en önemli isimlerinden biri... Bu kış döneminde, Show TV’de yayınlanan “Baba” ve Netflix’teki “Uysallar” dizileri ile resmen sezona damga vurdu. Ama bitmedi.

Usta oyuncu şimdi de yazar Barbara Nadel’in Müfettiş Çetin İkmen karakterini konu alan polisiye roman serisi “The Turkish Detective” (Türk Dedektif) dizisinde rol alacak. Internet dizi/film platformu Paramount+’ta yayımlanacak olan dizinin başrollerinde Haluk Bilginer, Ethan Kai ve Yasemin Allen’in oynayacağı açıklandı.

Haberin Devamı

İlk sezonu sekiz bölüm olarak planlanan dizide; Haluk Bilginer Dedektif Çetin İkmen karakterini, Ethan Kai da onun ortağı Mehmet Süleyman karakterini, Yasemin Allen ise Dedektif Ayşe Farsakoğlu karakterini canlandıracak. Sizi bilmem ama henüz nereden bulup izleyeceğimi bilmesem de ben bu diziyi sabırsızlıkla bekliyorum.

ALTAY’IN ÇÖKÜŞÜ

İzmir’in siyah beyazlı temsilcisi Büyük Altay, geçen sezon sonunda Süper Lig’e yükselme hakkını kazanarak 18 yıllık hasretine son vermişti. Altay, efsanesi Mustafa Denizli yönetiminde Süper Lig’e de hızlı bir giriş yaparak ilk 7 haftanın sonunda topladığı 15 puanla ligde 3’üncü basamakta yer alıyordu.

Sonra bir şeyler oldu ve Altay 13 hafta galibiyet yüzü göremedi. 7 maçta 15 puan alan Altay gitti, 25 haftada sadece 14 puan alabilen Altay geldi. Açıkçası siyah beyazlıların bundan sonra ligde kalabilmesi pek mümkün görünmüyor. Ama bu sezondan ders çıkartıp bir daha 18 yıl hasret çekmemesi mümkün. Camianın önde gelen isimlerinin bugünden tezi yok ortak akılla gelecek sezonu planlamaları çok ama çok önemli.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder