Işınsu Kestelli Pandemi göçü patladı
HABERİ PAYLAŞ

Pandemi göçü patladı

İzmir’in sayfiye ilçelerini sık sık ziyaret eden biri olarak, COVID-19 salgınının başladığı mart ayından bu yana, bölgemizde ciddi bir hareketlilik olduğunu gözlemliyordum. Yaz aylarında da çok sayıda sınırlamaya rağmen yoğunluk hiç azalmadı, hatta daha da arttı. Ancak asıl gerçek, sonbahar aylarının gelmesiyle anlaşıldı; gidenler dönmedi.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun önceki gün açıkladığı 2020 yılı nüfus istatistikleri de bu durumu belgeledi. İstanbul’un nüfusu 20 yıl aradan sonra yaklaşık binde 4 oranında azalırken, sahil kasabalarında rekor artışlar görüldü. Nüfus artışından en çok etkilenen bölgelerin başında da Ege yer aldı. 31 Aralık 2020 nüfus verilerine göre; Muğla’nın nüfusu yüzde 17.8, Aydın’ın nüfusu yüzde 7.3, İzmir’in nüfusu ise yüzde 6.3 arttı. Ege’nin ünlü ilçelerinde artış oranları ise resmen akıl almaz boyutlarda...

Haberin Devamı

Mesela Muğla Bodrum’da artış oranı yüzde 34.2... Sessiz sakin Datça, geçen yıla göre yüzde 56.7 oranında daha kalabalık. Bu dönemde Köyceğiz nüfusu yüzde 28.2, Fethiye yüzde 26.9, Ula yüzde 25.5, Dalaman ise yüzde 23.8 oranında arttı.

Aydın’ın en gözde ilçeleri yine kıyı şeridinden... Didim’de nüfus yüzde 42.2, Kuşadası’nda ise yüzde 38 çoğaldı. İzmir’de ise nüfus artış oranında ilk üç sırada yüzde 85.3 ile Güzelbahçe, yüzde 81.8 ile Seferihisar, yüzde 51.6 ile Karaburun yer alıyor. Artış oranı Çeşme’de 38.3, Urla’da 32.3...

Bu, çok kısa zamanda yaşanan çok büyük bir değişim. Zaten sınırlı kaynaklarla yaz aylarında milyonlara hizmet veren ilçelerin yükü artık bir kat daha arttı. Altyapı yetersiz. Sağlık hizmetleri çoğu ilçede kasaba seviyesinde. Bu nedenle tüm Ege ilçeleri S.O.S veriyor. Hem Büyükşehir yönetimlerinin hem de merkezi hükümetin bu konuyu enine boyuna ele alıp, acil çözümler üretmesi gerekiyor.

TARIM, TARIM, TARIM

Neredeyse son 60-70 yıldır kente göçmek desteklenirken, köyde kalıp toprağı işlemek hor görüldü. Tarımın, Türkiye’yi aydınlık yarınlara taşıma potansiyeli pek umursanmadı. Oysa gerçek çok farklı.

Mesela Hollanda... Yüzölçümü Konya’dan sadece yüzde 7 daha büyük. Ama 2020 yılı tarım ihracatı 115.7 milyar dolar. Aynı dönemde Türkiye’nin tarım ihracatı ise 19.4 milyar dolar. Bu rakamlarla Hollanda dünyada ikinciyken, biz ancak 23’üncü sırada yer alabiliyoruz.

Haberin Devamı

Buradan herkese sesleniyorum. Türkiye’nin doğru planlama, çiftçi-üniversite-yatırımcı üçlüsünün uyumlu çalışması ve teknolojik alt yapıya yatırımla tarımda 200 milyar dolar ihracat potansiyeli mevcut... Gelin bu potansiyeli el birliğiyle hayata geçirelim ve köylümüzü yeniden milletin efendisi yapalım.

SAKIN KAÇIRMAYIN

Geçen sezon keyifle izlediğim belgesellerin başında, National Geographic’te yayınlanan ‘Gökyüzünden Avrupa’ yer alıyordu. Adeta görsel bir şölen olan bu olağanüstü belgeselin ikinci sezonu, bu akşam başlıyor. Ve ilk bölümün konuğu, ‘Gökyüzünden Türkiye’...”

Türkiye’nin eşsiz tarihi ile bütünleşen bir yolculuğa çıkmak, Kapadokya’nın doğal güzelliklerinden Toroslar’daki Yörük yaşamına uzanmak, Malatya’nın kuru kayısı tarlalarından Çıldır Gölü’ndeki kış şartlarına gökyüzünden tanık olmak için bu akşam saat 20.00’de ekran başında olmanızı şiddetle öneririm.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder