Işınsu Kestelli TikTok'u anlamak
HABERİ PAYLAŞ

TikTok'u anlamak

Dünya hızla değişiyor ve bu değişim, en iyi sosyal medya platformları üzerinden okunuyor... Birkaç yıl öncesine kadar pek çok insanın küçümsediği, hatta dalga geçtiği TikTok uygulaması, Google’un önüne geçerek dünyanın en popüler online platformu oldu. İyi de daha geçen yıl yedinci sırada olan TikTok, bunu nasıl başardı? Konunun uzmanlarına göre, COVID-19 salgını nedeniyle evlerine kapanan insanların eğlence arayışı, TikTok’u zirveye taşıdı. TikTok’un asıl sürükleyici gücünü ise yaşları 18 ile 24 arasında değişen 1 milyar aktif kullanıcı oluşturuyor.

Haberin Devamı

Gençler, diğer yaş gruplarına göre daha hızlı yaşıyor, daha çok içerik üretiyor ve her içerik TikTok’u adım adım yükseltiyor. Yapılan son araştırmalara göre, TikTok’ta her dakika 167 milyon adet video izleniyor. Bu durum, bir başka değişimin de habercisi aslında... Google, ağırlıklı olarak yazılı içerikleri öne koyan bir platform, TikTok ise çok farklı bir şey.

O kadar başka ki hâlâ onu tam olarak tanımlayabilecek kelime bulunamadı. Ama izleme kültürünü, yazılı kültürün önüne taşıdığı yadsınamaz bir gerçek. Bir anlamda, televizyonun yaygınlaşmasının ardından gazetelerin kan kaybetmeye başlamasıyla yaşanan dönüşümün farklı bir versiyonu TikTok ile Google arasında gerçekleşiyor. Değişimi rakamlar üzerinden okumamız gerekirse...

Sadece 18 ay önce medyaya yansıyan haberlerde TikTok’un değerinin 60 milyar doları aştığı vurgulanıyordu. Bir yıl önce bu rakam, 100 milyara ulaştı. Bugün ise 250 milyarın üzerinde... Bu bilgiler ışığında gelelim zirvedeki 10 markaya... Sıralama şöyle: TikTok, Google, Facebook, Microsoft, Apple, Amazon, Netflix, YouTube, Twitter ve WhatsApp... Ne diyelim; darısı bir Türk şirketinin başına...

MUHTAR KÜTÜPHANE

Özellikle e-devlet uygulamasının yaygınlaşması, çok sayıda hizmetin bu platform üzerinden alınabilmesiyle birlikte, mahallelerin merkezi konumundaki muhtarlık ofislerinin kapısı eskisi kadar çalınmaz oldu. Ancak İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in kentin uzak mahallelerinin sorunlarını hızlı bir biçimde çözmek için hayata geçirdiği Acil Çözüm ekipleri, bu konuda örnek bir projeye daha imza attı.

Haberin Devamı

Mahallelerde kitaba erişimin sağlanması için muhtarlık ofislerinin bir bölümü kütüphaneye dönüştürülmeye başlandı. Ücretsiz internet hizmetinin de bulunduğu mini kütüphanelere, çocuklar ve yetişkinler büyük ilgi gösteriyor. Konak’ın Lale ve Göksu mahallelerinde ilk örnekleri oluşturulan kütüphaneler, tüm mahalle sakinlerinin uğrak yeri oldu...

Bunun üzerine Karabağlar Salih Omurtak ve Kemalpaşa Sütçüler mahalle muhtarlıklarının da mini kütüphaneye dönüştürülmesi için çalışmalara başlandı. Yükselen kâğıt fiyatları nedeniyle kitaba erişimin iyice zorlaştığı bir dönemde, son derece yerinde bir adım. Ayrıca, geleceğe yapılan en değerli yatırımın çocuklara yapılan yatırım olduğu düşünülürse, alkışlanacak bir uygulama.

BEREKETLİ YILLAR

Eğer hava tahmin raporlarında bir değişiklik olmazsa, tüm yurtta yeni yıla yağışlı bir hava ile gireceğiz... Yağışların ülkemize bereket, 2022’nin herkese huzur, mutluluk ve sağlık getirmesi dileğiyle, şimdiden mutlu yıllar.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder