Işınsu Kestelli Traktör önemli mesele
HABERİ PAYLAŞ

Traktör önemli mesele

Her ne kadar kamuoyunu yerli otomobil kadar meşgul etmese de bir süredir ilk yerli elektrikli traktör gündemde...

Hatta ortada bir prototip bile söz konusu... Sürecin nasıl ilerlediği veya ilerleyeceği konusunda henüz yeterince bilgi sahibi değiliz... Ancak konunun pek çok kişinin sandığından ve kamuoyunda yer kapladığı alandan çok daha önemli olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Dilerseniz meseleyi biraz açayım: Ülkemizde halen 1.9 milyon civarında traktör bulunuyor. Traktör parkımızın yaş ortalaması 24... Hatta 530 bin traktörümüz 35 yaş ve üzerinde...

Haberin Devamı

Dolayısıyla, çiftçilerimizin içinde bulunduğu ekonomik zorluklar nedeniyle ciddi manada birikmiş bir sorun mevcut...

Bu filo öyle ya da böyle yakın bir zamanda ve büyük bir hızla değişmek zorunda. Traktör fiyatları otomobil fiyatlarından pek de farklı değil... 55-60 bin liradan başlıyor, gücüne, işlevine göre 1.5-2 milyon liralara kadar ulaşıyor. Ortalama bir fiyatı temel alıp bunu 1.9 milyon adetle çarparsanız pazarın potansiyelinin büyüklüğünü rahatlıkla kavrayabilirsiniz.

Elektrikli traktör alanında şu anda sadece bir Alman bir de Amerikan menşeili firmanın sadece bir yıldır piyasada olduğunu hesaba katarsak, yerli elektrikli traktör, yüzlerce güçlü şirketin kıyasıya rekabet ettiği otomotiv sektöründe boy göstermemizden bile daha etkili sonuçlar doğurabilir.

Üstelik mevcut traktörlerin elektrikliyle yenilenmesinin üretim maliyetlerini düşürmek, herkesin şikâyetçi olduğu gıda enflasyonunu aşağı çekmek gibi çok önemli bir faydası da bulunuyor...

Yani elektrikli traktör üreten köylüyü de tüketen kentliyi de yakından ilgilendiriyor. Olaya bu açıdan bakıp ilginin artması sağlanabilirse, sürecin daha hızlı ve sağlıklı ilerleyeceğine inanıyor ve bu nedenle ‘Elektrikli traktör meselesi, memleket meselesi’ diyorum.

MAVİ BAYRAK YARIŞI

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın hazırladığı ve düzenli kontrollerle yenilediği ‘Mavi Bayrak’ listesi güncellendi. Buna göre, ülkemizde mavi bayrak dalgalandırma hakkını elde eden 459 plaj ile 22 marina bulunuyor. İller arasındaki rekabete bakacak olursak, Antalya 200 plaj, 5 marina; Muğla ise 100 plaj, 7 marina ile ilk iki sırayı paylaşıyor...

Haberin Devamı

İzmir 53 plaj, 3 marina; Aydın 30 plaj, 2 marina; Balıkesir 23 plaj, 1 marina ile onları izliyor. Boğaziçi’nin ayırdığı iki yarımadadan oluşan, bir başka anlatımla altı tarafı denizlerle çevrili olan İstanbul’da ise hiç mavi bayraklı plaj bulunmuyor. Yaz yaklaşırken ve tatil planları yapılırken hangi plajların mavi bayraklı olduğunu öğrenmek istiyorsanız, www.mavibayrak.org.tr adresine tıklamanız yeterli.

KİTABA DOYACAĞIZ

Başlık sizi yanıltmasın; insan ne kadar kitap okursa okusun doymamalı, daha çok okuyup, daha çok öğrenmeli, daha fazla hayata konuk olmalı. Benim kastettiğim yaklaşan 24. İzmir Kitap Fuarı...

6-14 Nisan tarihleri arasında Kültürpark’ta düzenlenecek olan fuara bu yıl 457 yayınevi ve sivil toplum kuruluşu katılacak. Kitap Fuarı, söyleşi, panel ve çocuk etkinliklerinden oluşan 114 kültür organizasyonuna ev sahipliği yapacak.

Fuar sırasında, aralarında Gülten Dayıoğlu, İlber Ortaylı, Emre Kongar, Ahmet Ümit, Ataol Behramoğlu, Yılmaz Özdil, İsmail Saymaz, Mahfi Eğilmez, İlker Başbuğ, Mine Söğüt, Onur Öymen, Canan Karatay, Tuna Kiremitçi, Can Yılmaz, Selçuk Erdem, Nihat Sırdar, Levent Üzümcü ve Varol Yaşaroğlu’nun da bulunduğu pek çok değerli yazar, şair ve bilim insanı okurlarıyla buluşup eserlerini imzalayacak. Şimdiden iyi okumalar diliyorum.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder