Işınsu Kestelli Vali Köşger ile gelen fırsat
HABERİ PAYLAŞ

Vali Köşger ile gelen fırsat

İzmir, haziran ayı içinde önemli bir görev değişimine tanık oldu. Koronavirüs salgını sırasında ilin tüm paydaşlarını işin içine katarak çok başarılı bir yönetim sergileyen Vali Erol Ayyıldız Eskişehir’e atanırken, bu önemli görevi Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger devraldı. Açıkçası Ege’nin ihtiyaçlarına hâkim bir ismin vali olarak atanmasını İzmir adına büyük bir şans olarak görüyorum. Ayrıca Köşger’in geçmişte Tarım Kredi Kooperatifleri Birliği Genel Müdürlüğü yapmış olmasını da Türk tarımının en önemli merkezlerinden İzmir adına bir fırsat olarak değerlendiriyorum. Ama yeni valimiz ile birlikte İzmir’i bekleyen asıl fırsatın gastronomi turizmi alanında yaşanacağını düşünüyorum. Neden mi?

Haberin Devamı

Çünkü Yavuz Selim Köşger, Aydın Valisi olduğu dönemde bu alanda hayli kapsamlı bir çalışma yürütmüştü. Alanında uzman isimlerin katkılarıyla Aydın’ın otları, meyveleri, dünyaca ünlü inciri, sebzeleri, sebze kurutmaları, siyah patlıcanı ve tabii ki olmazsa olmazı zeytinyağı en ince ayrıntısıyla ele alınmış; eldeki değerlerle UNESCO’nun kapısı çalınmıştı. Ayrıca kentin gastroturizm alanında öne çıkması için #VisitAydin Projesi başlatılmıştı. Elbette ki devlet görevi bir hizmet yarışı; mutlaka Aydın’ın yeni valisi de Köşger’in başlattığı hizmetleri ve projeleri sürdürecektir.

İzmir ise Köşger’in gastroturizm alanında Aydın’da kazandığı deneyim sayesinde bu alanda daha hızlı yol alacak ve bugüne kadar çok konuşulup az değerlendirilen bir zenginliğini kuyumcu titizliğiyle işleyerek önemli bir değere dönüştürecektir.

Organik tarım Çeşme'de

Çeşme Belediyesi, “Tarladan Sofraya” projesi ile iyi ve sağlıklı beslenmenin her geçen gün daha büyük önem kazandığı günümüzde, sürdürülebilir tarıma önemli katkı sağlıyor. Bu kapsamda Çeşme limonu, Çeşme kavunu, Çeşme Enginarı ve yöreye özgü beyaz soğanın üretimi destekleniyor. Yarımadada 40 yıl aradan sonra ilk kez 200 senelik sakız ağaçlarından sakız hasadı da yapıldı. Üreticilere Karakılçık buğdayı tohumu dağıtılıyor. Çeşme Belediyesi ayrıca kendi zeytinini ve zeytinyağını da üretiyor.

Haberin Devamı

Ve şimdi tüm bu ürünler ve çok daha fazlası cuma günü Ilıca’da açılan üretici pazarı sayesinde nihai tüketici ile buluşuyor. Taze meyve ve sebzelerin, geleneksel yöntemlerle üretilmiş tarhana, erişte, köy ekmeği, ev salçası, zeytinyağı, doğal bal, pekmez ve birbirinden lezzetli yöresel tatların zenginleştireceği Çeşme Üretici Pazarı, köylü ve çiftçiden aracısız alışveriş yapma imkânı sunuyor. Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran’ı bu başarılı çalışmalarından dolayı kutluyorum. Başkandan tek ricam var: Açılan bu pazarın sıkı bir şekilde denetlenmesi ve endüstriyel gıda ürünlerinin bu pazara girişinin önlenmesi. Çünkü benzerleri daha önce çokça yaşandı. Üretici pazarı olarak açılan tezgahlar zamanla markalı ürünlerin satıldığı yerlere dönüşerek hızla ilk günkü sadeliğini ve güzelliğini kaybetti.

Bu geçide bayıldım

Geçen gün Alsancak Talatpaşa Bulvarı’nın Kıbrıs Şehitleri Caddesi kısmından geçerken gördüğüm manzaradan çok etkilendim. Caddeye yayaların güvenli bir şekilde karşıdan karşıya geçmesi için Avrupa’daki örneklerine benzer bir yaya platformu yapılmış. Engelli ve yaşlı vatandaşların erişimi göz önünde bulundurularak yol ve kaldırımlar aynı seviyeye getirilmiş.

Haberin Devamı

Yükseltilmiş yaya geçidinin üzerine de İzmir’in tarihi köklerinden gelen figüratif desenler çizilmiş. Aslında basit ama son derece şık bir uygulama olmuş. Bir kenti güzelleştirmek için illa astronomik rakamlar harcanmasının gerekli olmadığını kanıtlayan İzmir Büyükşehir Belediyesini bu işlevsel ve estetik icraatından dolayı tebrik ediyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder