Kerem Akça Toronto’dan Oscar yarışında 15 film
HABERİ PAYLAŞ

Toronto’dan Oscar yarışında 15 film

“Suyun Sesi”nin zaferini 5 ay, “Nomadland”in zaferini 7 ay önceden tahmin eden Kerem Akça Oscar tahminlerini yazdı.

"Oscar’ın habercisi" olarak anılan, ‘En İyi Film’ ödülünde 2006’dan bu yana 17’de 14 istatistik yakalayan Toronto Film Festivali’nin 2022 şubesi 8-18 Eylül arasındaydı. Festivalden bu yıl bir galip çıkarsa o eser “The Fabelmans” olur. Onu ise “Women Talking” ve “Banshees” izliyor. En İyi Yönetmen’de Steven Spielberg, En İyi Erkek Oyuncu’da Brendan Fraser, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu’da Jessie Buckley, En İyi Uyarlama Senaryo’da Sarah Polley ödüle yakın. 12 Mart 2023’de sahiplerini bulacak 95. Oscar Ödülleri öncesi 46. Toronto Film Festivali’nde prömiyer yapan 15 filmi ve şanslarını ele aldım.

Haberin Devamı

1-The Fabelmans

 Toronto’dan Oscar yarışında 15 film

Neyin nesidir?: Spielberg’in kendi hatıratı, hem duygusallaştırdı hem de büyüledi… Michelle Williams, Paul Dano, Gabriel LaBelle, Seth Rogen, David Lynch oynuyor.

Oscar şansı: En İyi Yönetmen ve En İyi Sinematografi (Kaminski) ödülleri cepte. Michelle Williams’ın Yardımcı Kadın’dan Kadın’a kaydırılmasıyla bir zaferi tepti. Yardımcı Erkek’te Dano’nun yerine Judd Hirsch için ödül iddiası barındırıyor. Özgün Senaryo, Kurgu, Kostüm Tasarımı, Yapım Tasarımı, Görsel Efekt ve Müzik’e de aday olur.

‘En İyi Film Oscar’ı’na ne kadar yakın?: Amblin’in zafer getirecek atı. ”Belfast” ve “Roma”yı zafere ulaştırmayan Akademi, “Green Book”tan 4 yıl sonra Toronto’dan Telluride’sız ‘Seyircinin Seçimi Ödülü’ alarak aynı yolu izliyor.

Türkiye vizyon tarihi: 24 Kasım 2022.

2-Women Talking

 Toronto’dan Oscar yarışında 15 film

Neyin nesidir?: Miriam Towes’ın kadın istismarını ele alan romanını Sarah Polley sinemaya uyarlıyor. Frances McDormand, Jessie Buckley, Rooney Mara, Claire Foy, Ben Whishaw gibi oyuncular var.

Oscar şansı: Uyarlama Senaryo Ödülü’ne net ulaşacak gibi. En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu (Ben Whishaw), En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu (Jessie Buckley ve Claire Foy) adaylıkları ihtimali de yüksek. Polley Yönetmen adaylığı alabilir. Gudnadottir, Tribute Ödülü’ne ulaşmasına karşın “Tar”dan aday olup ödülü kazanabilir. Görüntü Yönetimi, Kurgu ve Kadın Oyuncu (Rooney Mara) adaylıkları da şaşırtmaz.

Haberin Devamı

‘En İyi Film Oscar’ı’na ne kadar yakın?: MGM’in bu yılki en iddialı atı. “Bones and All”dan ziyade Telluride’dan bu film üzerine koya koya gitti. Toronto’da Seyircinin Seçimi Ödülü’nde ikinci sıraya yerleşerek sıyrıldı.

Türkiye vizyon tarihi: 17 Mart 2023

3-Banshees of Inisherin

Toronto’dan Oscar yarışında 15 film

Neyin nesidir?: Martin Mcdonagh’ın kendi ülkesine geri dönüş filmi, eğlenceli ve entelektüel bir İrlanda kara komedisi.

Oscar şansı: Özgün Senaryo, Yardımcı Erkek Oyuncu (Brendan Gleeson), Erkek Oyuncu (Colin Farrell), Yardımcı Kadın Oyuncu (Condon), Yönetmen kategorilerinde adaylığı bekleniyor. İlkinde “Everything Everywhere All At Once”ı zorlarken işi zor ama ikincinde ödüle yakın olabilir.

‘En İyi Film Oscar’ı’na ne kadar yakın?: Seachlight’ın “Empire of Light”tan ziyade daha çok benimsenen filmi oldu. Adaylık bekleniyor.

Türkiye vizyon tarihi: 3 Şubat 2023.

4-Empire of Light

 Toronto’dan Oscar yarışında 15 film

Neyin nesidir?: Sam Mendes’in sinemayla ilişkisini özyaşamsal bir şekilde ele alan özel bir film. 1980’ler İngiltere’sinde romantik sinema salonu sevgisiyle büyülüyor. Deakins ikinci beraberlik.

Haberin Devamı

Oscar şansı: Kadın Oyuncu (Olivia Colman), Sinematografi (Deakins), Kostüm Tasarımı (Alexandra Bryne), Yapım Tasarımı adaylıkları cepte. Yönetmen adaylığını ise Tribute Ödülü ile zorluyor. Michael Ward veya Toby Jones ile Yardımcı Erkek Oyuncu ve Özgün Senaryo’da neler yapacağı da merak konusu. Reznor-Ross ikilisinin Müzik, Lee Smith’in “1917”yle es geçildikten sonra ‘Kurgu’ konusunda da durumu merak konusu.

‘En İyi Film Oscar’ı’na ne kadar yakın?: Searchlight filmi Telluride’da açıp Toronto’da Yönetmen dalında Tribute Ödülü’ne ulaştı. Festivalsiz “1917”nin ivmesini tersine çevirdi. Ancak “Banshees”in gerisinde kaldı beğeni olarak. Sinema sevgisine dair “The Fabelmans”a daha çok odaklanıldı.

Türkiye vizyon tarihi: 24 Şubat 2023

5-The Whale

 Toronto’dan Oscar yarışında 15 film

Neyin nesidir?: Samuel D. Hunter’ın Moby Dick’i modernize eden ve obeziteyi eleştiren eserinin yıllardır beklenen uyarlamasının yönetmenlik koltuğunda Darren Aronofsky var.

Oscar şansı: Tribute zaferiyle gelen En İyi Erkek Oyuncu (Franser) ve En İyi Makyaj ödülleri cepte. Uyarlama Senaryo’ya kesin aday olacak. Ona Yardımcı Kadın (Hong Chau) eklenebilir.

‘En İyi Film Oscar’ı’na ne kadar yakın?: A24 bu yıl”Everything Everywhere All At Once”ı daha fazla parlattı. Adaylığa sevinecek. Venedik’te fazlaca olumlu yorum sonrasında Toronto’da o kadar da övgüyle karşılanmadı.

Türkiye vizyon tarihi: 27 Şubat 2022.

6-The Son

 Toronto’dan Oscar yarışında 15 film

Neyin nesidir?: Florian Zeller’in “Baba”yla başladığı serisinin ikinci halkasında Christopher Hampton senarist ve Anthony Hopkins sürprizi de var.

Oscar şansı: Erkek Oyuncu (Hugh Jackman), Yardımcı Kadın Oyuncu (Laura Dern), Uyarlama Senaryo adaylıklarına ulaşacaktır. Ancak Kurgu ve Yapım Tasarımı “Baba” kadar iddialı değil. Yardımcı Erkek Oyuncu’da Anthony Hopkins sürprizi de gelebilir.

‘En İyi Film Oscar’ı’na ne kadar yakın?: Karmaşık tepkiler sonrası adaylığa sevinecek noktaya geldi. Toronto ve Venedik’ten ödülsüz döndü.

Türkiye vizyon tarihi: Sahibi var ama belli değil.

7-Kadın Kral (The Woman King)

 Toronto’dan Oscar yarışında 15 film

Neyin nesidir?: 19. Yüzyıl Afrika’sında Post-Obama döneminden siyahi bir kadın savaşçı biyografisi. Gerçek hikayede Gina Prince-Bythewood yönetmen.

Oscar şansı: Viola Davis’in adaylığı cepte. Ona ise Yardımcı Kadın (Thuso Mbedu) ve Yardımcı Erkek (John Boyega) eklenebilir. Müzik’te Terence Blanchard iddialı değil.

‘En İyi Film Oscar’ı’na ne kadar yakın?: Daha ziyade Columbia gişeye yüklendi. Ticari geliriyle konuşulacak bir film. Adaylık alırsa sürpriz olur.

Türkiye vizyon tarihi: 14 Ekim 2022.

8-All Quiet on Western Front

 Toronto’dan Oscar yarışında 15 film

Neyin nesidir?: Alman Remarque’ın senaryosunun 1930’lardan günümüze taşınışı Almanca. Edward Berger yönetmen, Daniel Brühl ve Sebastien Hülk oynuyor.

Oscar şansı: ”Bardo” beklenirken bu filmin üzerinde bir uzlaşma oldu “Uluslararası Film”de. İyi Uyarlama Senaryo, En İyi Yönetmen ve En İyi Sinematografi sürprizleri yapabilir.

‘En İyi Film Oscar’ı’na ne kadar yakın?: Bu sene bir film ‘yabancı dilde’ adaylığa ulaşırsa bunun olacağı söyleniyor.

Türkiye vizyon tarihi: 28 Ekim 2022 online.

9-Bıçaklar Çekildi: Gizemli Bir Serüven (Glass Onion: A Knives Out Mystery)

 Toronto’dan Oscar yarışında 15 film

Neyin nesidir?: Bıçaklar Çekildi serisinin ikincisinde Benoit Blanc’ın maceraları Yunanistan’da bir teknede devam ediyor. Kate Hudson, Edward Norton, Dave Bautista, Leslie Odom Jr. gibi oyuncular ekleniyor kadroya.

Oscar şansı: Uyarlama Senaryo adaylığı cepte. Janelle Monae ile Yardımcı Kadın’a da sızabilir.

‘En İyi Film Oscar’ı’na ne kadar yakın?: İlk film de Senaryo dalında aday olmuştu. Bu kategoride adaylığa ulaşırsa şaşırtır ama festivalin de en üzerinde uzlaşılan filmlerinden biriydi.

Türkiye vizyon tarihi: 23 Aralık 2022 online.

10-Greatest Beer Run Ever

 Toronto’dan Oscar yarışında 15 film

Neyin nesidir?: “Green Book”un yaratıcısı Peter Farrelly’nin Apple TV için yaptığı film. 1967’de Vietnam Savaşı’ndan arkadaşlarına bira getiren bir adamın acı tatlı öyküsü.

Oscar şansı: Özgün Senaryo, Yardımcı Erkek dallarına sızarsa sevindirir yaratıcılarını.

‘En İyi Film Oscar’ı’na ne kadar yakın?: Bu yılın “CODA”sı olarak Apple yüklendi. Şu anda adaylık başarı gözüküyor.

Türkiye vizyon tarihi: Vizyona girmeyecek.

11-Chevalier

 Toronto’dan Oscar yarışında 15 film

Neyin nesidir?: Fransız siyahi müzisyen Joseph Bologne’un biyografisi. Kelvin Harrison Jr., Samara Weaving, Minnie Driver oynuyor, Stephen Williams yönetiyor.

Oscar şansı: Kelvin Harrison Jr. fiziksel dönüşüm ile aday olabilir.

‘En İyi Film Oscar’ı’na ne kadar yakın?: Searchlight’ın üçüncü sıradaki filmi konumunda. “Banshees” ve “Empire of Light”ı geçecek kadar ilgi toplamadı.

Türkiye vizyon tarihi: Vizyona girmeyecek.

12-Causeway

 Toronto’dan Oscar yarışında 15 film

Neyin nesidir?: Afganistan’da beyin travması geçiren kadın bir askerin öyküsü. Dizi yönetmeni Lila Neugebauer’in ilk sinema filmi.

Oscar şansı: Jennifer Lawrence iyi  performansına sürpriz adaylık alabilir. Brian Tyree Henry ise onun kadar övgü toplamadı.

‘En İyi Film Oscar’ı’na ne kadar yakın?: A24’ün 4 Kasım’da AppleTV’de açacağı filmin bir iddiası bulunmuyor.

Türkiye vizyon tarihi: Girmeyecek.

13-Living

 Toronto’dan Oscar yarışında 15 film

Neyin nesidir?: Kurosawa’nın klasiği “Ikiru”nun karakterini 1950’ler Londra’sına taşıyor. Güney Afrika’nın queer yönetmeni Hermanus, senarist Kazuo Ishiguro’yla bir araya geliyor.

Oscar şansı: Erkek Oyuncu dalında iddialı isim olmadığı için Bill Nighy sıyrıldı. Ishiguro ise Uyarlama Senaryo adaylığını zorluyor.

‘En İyi Film Oscar’ı’na ne kadar yakın?: Sony Pictures Classics filmi Sundance’de aldı. Ama hiç bu konuda bir iddia hissettirmedi. “The Son”ı sollarsa mucize olur.

Türkiye vizyon tarihi: Sahibi var, vizyon tarihi belli değil.

14-Wendell and Will

 Toronto’dan Oscar yarışında 15 film

Neyin nesidir?: Henry Selick’in “Coraline”den bu yana beklenen stop-motion animasyonu. Jordan Peele ortak senarist ve yapımcı.

Oscar şansı: Animasyon adayı olur.

‘En İyi Film Oscar’ı’na ne kadar yakın?: İmkansız.

Türkiye vizyon tarihi: 28 Ekim 2022 online.

15-All The Beauty and the Bloodshed

 Toronto’dan Oscar yarışında 15 film

Neyin nesidir?: “Citizenfour” ile Oscar’a ulaşan 20 yıllık belgeselci Laura Poitras’ın politik fotoğrafçı Nan Goldin için yaptığı modern belgesel.

Oscar şansı: Venedik’te kazanarak ciddi bir ‘En İyi Belgesel’ favorisi haline geldi. Neon’un da haklarını alması bir avantaj.

‘En İyi Film Oscar’ı’na ne kadar yakın?: İlgisi olduğu bir kategori değil.

Türkiye vizyon tarihi: Sahibi yok.

TORONTO’DAN OSCAR’A ADAY OLABİLECEK ADAYLAR

EN İYİ FİLM:

Toronto’dan Oscar yarışında 15 film

1-The Fabelmans

2-Women Talking

3-Banshees of Inisherin

4-Empire of Light

5-The Woman King

6-The Whale

7-The Son (karanlık at)

8-Glass Onion (karanlık at)

9-Greatest Beer Run Ever (uzak ihtimal)

EN İYİ YÖNETMEN

Toronto’dan Oscar yarışında 15 film

1-Steven Spielberg (Fabelmans)

2-Martin McDonagh (Banshees)

3-Sarah Polley (Women Talking)

4-Sam Mendes (Empire of Light)

5-Gina Prince-Bythewood (Woman King) (karanlık at)

6-Edward Berger (All Quiet on Western Front) (karanlık at)

7-Park Chan-Wook (Decision to Leave) (uzak ihtimal)

EN İYİ ERKEK OYUNCU:

Toronto’dan Oscar yarışında 15 film

1-Brendan Fraser (The Whale)

2-Colin Farrell (Banshees)

3-Hugh Jackman (The Son)

4-Bill Nighy (Living)

5-Kelvin Harrison Jr. (Chevalier) (karanlık at)

6-Jeremy Pope (The Inspection) (karanlık at)

7-Song Kang-Ho (Broker) (karanlık at)

8-Gabrielle Labelle (Fabelmans) (uzak ihtimal)

EN İYİ YARDIMCI KADIN OYUNCU

Toronto’dan Oscar yarışında 15 film

1-Jessie Buckley (Women Talking)

2-Kerry Condon (Banshees)

3-Claire Foy (Women Talking)

4-Thuso Mbedu (Woman King)

5-Laura Dern (The Son)

6-Janelle Monae (Glass Onion)

7-Gabrielle Union (The Inspection) (karanlık at)

8-Judith Ivey (Women Talking) (uzak ihtimal)

9-Hong Chau (The Whale) (uzak ihtimal)

EN İYİ YARDIMCI ERKEK OYUNCU

Toronto’dan Oscar yarışında 15 film

1-Judd Hirsch (Fabelmans)

2-Brendan Gleeson (Banshees)

3-Ben Whishaw (Women Talking)

4-Michael Ward (Empire of Light)

5-Toby Jones (Empire of Light) (karanlık at)

6-Anthony Hopkins (The Son) (karanlık at)

7-Russell Crowe (Greatest Beer Run) (uzak ihtimal)

8-Mark Rylance (Bones and All) (uzak ihtimal)

EN İYİ KADIN OYUNCU

Toronto’dan Oscar yarışında 15 film

1-Olivia Colman (Empire of Light)

2-Viola Davis (The Woman King)

3-Michelle Williams (The Fabelmans)

4-Rooney Mara (Women Talking) (karanlık at)

5-Zar Amir Ebrahimi (Holy Spider) (karanlık at)

6-Jennifer Lawrence (Causeway) (uzak ihtimal)

7-Taylor Russell (Bones and All) (uzak ihtimal)

EN İYİ UYARLAMA SENARYO

Toronto’dan Oscar yarışında 15 film

1-Women Talking

2-Glass Onion

3-The Whale

4-The Son

5-Living (karanlık at)

6-All Quiet on Western Front (karanlık at)

EN İYİ ÖZGÜN SENARYO

Toronto’dan Oscar yarışında 15 film

1-Banshees

2-Fabelmans

3-Living

4-Empire of Light

EN İYİ ULUSLARARASI FİLM

1-All Quiet on Western Front

EN İYİ BELGESEL

1-All The Beauty and Bloodshed

Sıradaki haber yükleniyor...
holder