Mehmet Coşkundeniz 1950'lerde verilen aşk taktikleri
HABERİ PAYLAŞ

1950'lerde verilen aşk taktikleri

Gazetemizin ‘Tarihte Gezinti’ sayfasını hazırlayan Ergun Hiçyılmaz ağabeyimdeki arşiv, sanıyorum Türkiye’de başka hiç kimsede yok. Ergun Abi, zaman zaman bana 1950’li yıllarda yayınlanan magazin dergilerinin aşk sayfalarını, o yıllarda yayınlanmış aşk mektupları örneklerini getirir. Dün de yine elinde bir tomar sayfayla çıkageldi Ergun Abi. Sayfalar dönemin en önemli magazin dergisi Yelpaze’nin 1952-55 arasındaki sayılarına ait. Kadınlara ve erkeklere ilişkilerini, evliliklerini nasıl yürütmeleri konusunda taktikler veriliyor. Bir bakıma benim bugün yaptığımı yapıyorlar.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

***

Mesela dergi bir sayısında kadınlara “Kocanızı elinizde tutmak konusunda 10 öğüt” vermiş. Bunların bir tanesinde “Asude ve sakin olunuz” dendikten sonra şu ifadeler yer alıyor: “Gevezelik, gürültü ve heyecan, bayram ve tatillerde hoştur. Fakat her zaman olursa hayatı zehir eder. Sevinç sessiz bir şeydir; neşe çığlıklarına ihtiyacı yoktur...” ‘Asude’ sözcüğü dingin ve rahat anlamını taşıyor. Yani diyor ki hanımlara; hafif meşrep kadınlar gibi çığlık çığlığa sevinmeyiniz, vakur bir tavır gösteriniz...

Ama aynı öğütlerin bir başkasında “Beraber gülünüz” denilip “Mizah anlayışınız yoksa bugünden itibaren bu hissinizi terbiye etmeye başlayınız. Çünkü mizah hayata mukavemet (dayanma gücü) sağlayan ve hayatı yakından görmeyi kolaylaştıran bir mevzuudur” tanımı yapılıyor. Bundan çıkaracağımız sonuç şu: 1950’lerde kocasını elinde tutmak isteyen kadın, gülmeyi bilecek ama kahkahalarla gülmeyecek... Eh bu da bir yöntem tabii..

****

Derginin bir başka sayısında ise erkeklere “Bir kadından ayrılmanın 6 yolu” anlatılıyor. Yazıda “Zavallı erkekler çekingen mahluklar olduklarından bir zamanlar sevmiş oldukları veya hoşlarına gitmiş olan birini üzmekten çok korkarlar ve hatta bir kısmı muhatapları üzülmesin diye onunla evleniverirler” deniliyor. Peki o 6 yol ne? Ben yazayım, belki hâlâ işe yarar...

1- Başka kadın sistemi: Daimi surette başka kadından bahsedin. Bu bahsettiğiniz hanımda kız arkadaşınızda olmayan pek çok meziyet bulunsun.

Haberin Devamı

2- Cimri olun: Ona para harcadığınızı hissettirin. Daimi surette paranızı sayın. Kuruşları hesaplayın. Yanınızda ufak bir defter taşıyıp harcadığınız her kuruşu not edin ve sık sık ona defteri gösterip bir gün ondan da böyle bir defter tutmasını isteyeceğinizi belirtin.

3- İstemediği şeyleri yapın: Nelerden hoşlandığını araştırın ve bilhassa o şeyleri yapmamaya çalışın. Hoşlanmadığı ve canını sıkan şeyleri bulun ve daimi surette onları yapın.

4- Unutkan olun: Doğum günü vesaire gibi günleri unutun. Yeni bir elbise, çanta, ayakkabı giydiğinde görmemezliğe gelin.

5- Kavga edin: Kavga etmek, çekişmek için bahaneler bulun, icat edin. Sık sık çekişmek arayı soğutur. Hele ekseriya siz haklı iseniz işiniz çok kolaylaşır.

6- Onu yakışıklı bir arkadaşınıza takdim edip dikkatli olmasını tavsiye edin. Bu müracaat edeceğiniz son çaredir fakat ekseriya işe yarar. Fakat... Bu da hiçbir işe yaramazsa bu kızla evlenmenizi tavsiye ederiz zira onun gibi birini bulamazsınız...

***

Haberin Devamı

Bir erkek sevgilisine “Ayrılmak istiyorum” diyemiyorsa bu yöntemlerin bugün de sonuç verecebileceğini düşünüyorum. Deneyen olursa bana haber versin...

Sıradaki haber yükleniyor...
holder