Mehmet Coşkundeniz Cumhuriyet çocukları
HABERİ PAYLAŞ

Cumhuriyet çocukları

İzmir’in Altınordu Futbol Kulübü’nü ‘futbolcu fabrikası’ olarak tanıyoruz. Bu kulübün yetiştirdiği Çağlar Söğüncü İngiltere’de, Cengiz Ünder ise İtalya’da ve tabii ki milli takımda harikalar yaratıyor.

‘Başarı tesadüfe bağlı değildir’ sözüne çok inanırım. Çağlar ve Cengiz’in başarılarının da tesadüf olmadığını görme imkanı buldum geçen hafta. Altınordu’nun sponsorlarından Petrol Ofisi’nin CEO’su Selim Şiper ile birlikte kulübün İzmir Torbalı’daki tesislerini ziyaret ettik. Ve anladık ki, Altınordu sadece bir futbolcu fabrikası değil. Memlekete, ‘iyi birey, iyi vatandaş, iyi futbolcu’, yani ‘cumhuriyet çocukları’ yetiştiren tam bir cumhuriyet kurumu.

Haberin Devamı

Cumhuriyet çocukları

Altınordu, cumhuriyetle yaşıt. 26 Aralık 1923’te kurulmuş. 2012’de ise kulubün bütün sistemi değişmiş. Bugünkü başkan Seyit Mehmet Özkan, demir-çelik sektöründe yıllarca gayet iyi paralar kazandıktan sonra emekli olup, kendini Altınordu’ya adamış. Kulüp şirketleşmiş, başkan da cebinden verdiği 35 milyon Euro ile şimdiki sistemin temellerini atmış. Torbalı’daki tesis anlatılacak gibi değil.

Türkiye’nin her tarafından scout ekibi tarafından seçilen yetenekli çocuklar tesise getiriliyor. Her türlü ihtiyaçları karşılanıyor. Sadece antrenman yapmıyorlar. İngilizce’yi, futbol tarihini öğreniyorlar. Tesislerde organik tarım ve hayvancılık yapılıyor. Geleceğin yıldız adayları hayatı insana, toprağa ve hayvana dokunarak öğreniyor.

KÖY ENSTİTÜSÜ

Başkan Seyit Mehmet Özkan, tesislerde kalan 9-18 yaş arası 160 çocuğun adlarını tek tek biliyor. Çok heyecanlı, yerinde duramayan kıpır kıpır bir insan. Kendisinden yola çıkarak, “Benim ilk kriterim futbolcu adayının kıpır kıpır, yaramaz olması” diyor. Tesisin bir köy enstitüsü gibi çalıştığını söylüyor. Başkan, fakir ailelere yardımda bulunuyor. Hatta çocukların işsiz olan ebeveynlerine tesislerde iş veriyor.

“Siz deli misiniz de bu kadar parayı harcadınız?” diye sordum. 35 milyon Euro harcamış ya, Çağlar ve Cengiz’den 15 milyon Euro gelmiş. Diyor ki başkan; “Ben futbol oynamayı çok istedim. Ama babam benim oynadığım takıma gidip açıktan para verirdi, ‘Mehmet’i oynatmayın’ derdi. Şimdi içimde kalan bu aşkı futbolcu yetiştirerek tatmin ediyorum. Amacım ben ölmeden burayı kendi ekonomisini çeviren bir hale getirmek.”

Haberin Devamı

FELSEFEYE YATIRIM

Kulübün ana sponsoru Petrol Ofisi’nin CEO’su Selim Şiper, Altınordu ile yollarının nasıl kesiştiğini şöyle anlatıyor: “Altınordu Başkanı Seyit Mehmet Özkan’ın bir röportajını okudum. Bu adamla tanışmam gerektiğini düşündüm. Baktım ki burada sadece futbol yok, burada felsefe var. Biz de bu felsefeye yatırım yaptık.” Şirket 2017’den beri sadece ana markasıyla değil, alt markalarıyla da Altınordu’yu destekliyor.

Cumhuriyet çocukları

Örneğin PO Gaz markasıyla Altınordu’nun proje takımı Niğde Anadolu takımına da sponsorlar. Selim Şiper, Delphinus (Yunus) Takım Yıldızı ’ndan satın aldırdığı yıldızlara, Altınordu altyapısından yetişmiş ve milli formayı giymeye hak kazanmış 38 futbolcunun adlarını verdirmiş. Bu ülkenin böyle başarı öykülerine, böyle destekçilere ihtiyacı var. Cumhuriyet, sonsuza dek yaşayacaksa, iyi yetişmiş cumhuriyet çocuklarının sayesinde yaşayacak.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder