Mehmet CoşkundenizEn yaygın evlilik sorunları
HABERİ PAYLAŞ

En yaygın evlilik sorunları

Evlilikteki sorunlar, küçük yanlış anlamalardan önemli anlaşmazlıklara kadar her şeyi kapsar. Ama bir evliliğin sağlamlığını belirleyen hiç anlaşmazlık yaşamamak değil, sorunları empati, sabır, dinleme ve uyum sağlama iradesi ile çözebilmektir. Bu yazıda evlilikte en çok karşılaşılan sorunları ve çözüm yollarını anlatmaya çalıştım.

1-ZAYIF İLETİŞİM

Her evlilikte etkili iletişim çok ama çok önemlidir. İletişim azaldığında küçük yanlış anlamalar çığ gibi büyüyerek büyük evlilik sorunlarına dönüşebilir.

Haberin Devamı

ÇÖZÜM: Birbirinizle konuşmak için düzenli olarak zaman ayırın. Televizyonu kapatın, telefonları bir kenara koyun ve sadece birbirinize odaklanın. Eşinizi mutlaka dinleyin. Onun sorunlara bakış açısının da önemli olduğunu bilin. Çift terapisini de ihmal etmeyin.

2-CİNSELLİK

Hayatın bir sürü sorumluluğu üst üste yığıldıkça, cinsel yakınlık genellikle arka plana kayabilir ve bu da giderek artan bir kopukluk hissine yol açabilir.

ÇÖZÜM: Cinsellikten beklentilerinizi birbirinize uygun dille anlatın. Ne olursa olsun, cinsellik için zaman ayırın. Hatta ‘yatak odası randevuları’ oluşturun. Birbirinize zaman ayırarak, hem duygusal hem de fiziksel olarak yeniden bağlanmak için fırsatlar yaratırsınız.

3-ÇATIŞMALAR

Tartışmalar her ilişkinin doğal bir parçasıdır, ancak sık ve şiddetli çatışmalara dönüştüklerinde, bu durum evlilikte altta yatan sorunların bir işaretidir.

ÇÖZÜM: Tartışmalar için söz kesmeme, geçmişi kurcalamama ve duygular çok yükseldiğinde ara verme gibi kurallar oluşturun. Bu, tartışmaların yapıcı olmasına yardımcı olur. Çatışmalara, tartışmayı kazanmak yerine eşinizin bakış açısını anlama hedefiyle yaklaşın.

4-SÜREKLİ KIZGINLIK

Bir evlilikte kızgınlık genellikle bir dizi çözülmemiş sorundan, karşılanmamış ihtiyaçlardan ya da haksız muamele görme duygularından kaynaklanır.

ÇÖZÜM: Kızgınlığın temel nedenlerini ele alırken ortak bir zemin bulmak için birlikte çalışmalısınız. Bu süreç, her iki tarafın da davranışlarını değiştirmesini gerektirebilir. Çiftler, ihtiyaçlarını karşılayan çözümlere odaklanarak kızgınlığın kök salmasını önlemeyi sağlayabilir.

Haberin Devamı

5-SADAKATSİZLİK

Üstesinden gelinmesi en zor olan, en yıkıcı sorun. Birçok çiftin aldatma nedeniyle boşandığını biliyoruz. İyileşmeye giden yol çok zorlu.

ÇÖZÜM: Aldatma olayından sonra evlilikte güveni yeniden inşa etmek için dürüst ve şeffaf iletişim çok önemlidir. Sadakatsiz eş, sadakatsizliğin ayrıntıları konusunda açık olmalı ve diğer eşin iyileşme sürecine başlaması için her türlü soruyu yanıtlamaya istekli olmalıdır. Mutlaka profesyonel yardım alınmalıdır.

6-İŞ BÖLÜMÜ

Ev işlerinin sürekli aynı kişinin üzerine yıkılması, sorumlulukların eşit olarak dağılmaması büyük sorundur. Haksızlığa uğrayan taraf her zaman mutsuzdur.

ÇÖZÜM: Ev sorumlulukları hakkında mutlaka konuşun. Ev işlerini bölmek için ortak bir program oluşturun. Böylece herkes ne yapacağını önceden bilir. Teşekkür etmenin gücünü asla hafife almayın. Birbirinizin katkılarını takdir etmek moralinizi yükseltebilir ve aranızdaki bağı güçlendirebilir.

7-MADDİYAT

Haberin Devamı

Para, evliliklerdeki en önemli gerginlik kaynaklarından biridir. Harcama alışkanlıkları ve parayla ilgili önceliklerdeki farklılıklar catışma yaratabilir.

ÇÖZÜM: Düzenli olarak oturup bütçenizi, tasarruf hedeflerinizi ve harcama alışkanlıklarınızı tartışın. Finansal endişeleriniz ve istekleriniz konusunda dürüst ve açık olun. Her ikinizin de ihtiyaç ve hedeflerine uygun ortak bir bütçe oluşturun. Vazgeçebileceğiniz ya da geçemeyeceğiniz şeyleri birbirinize söyleyin.

8 İŞ HAYATI

Belki ikiniz de işte uzun saatler çalışıyorsunuz. Belki sadece biriniz işte, diğeriniz evde. Her iki durumda da yaşayabileceğiniz sorunlar ortaya çıkabilir.

ÇÖZÜM: İkiniz de çok meşgulsünüz, programlarınız dolu, ancak bu yine de birlikte kaliteli zaman geçiremeyeceğiniz anlamına gelmez. Sabah yürüyüşü veya birlikte akşam yemeği pişirmek gibi basit aktiviteler planlamak büyük bir fark yaratabilir. Ayrıca kendinize kişisel alanlar da yaratmalısınız.

9-EBEVEYNLER Kayınvalide, kayınbaba ve diğerleri... Sizin yeni bir aile kurduğunuzu kabullenmek istemeyen ve her işinize karışan ebeveynler akrabalar...

ÇÖZÜM: Sınırları belirlemek çok önemlidir. Onlar sizin aileleriniz ama bir de sizin kurduğunuz yeni bir aile var. Ne dereceye kadar size karışacaklarına konuşarak karar vermelisiniz. Sürekli onlarla bir arada olmak size iyi gelmez. Kişisel alanınız, aile hayatınız işgal altında olur.

10-ÇOCUK EĞİTİMİ

Çocuğun nasıl yetiştirileceği, nasıl bir eğitim alacağı konusunda farklı yaklaşımlar içinde olabilirsiniz. Bu farklılıklar evlilikte önemli bir gerilim yaratabilir.

ÇÖZÜM: Ebeveynlik anlaşmazlıklarında, her zaman her konuda aynı fikirde olmayacağınız açıktır. Ancak birbirinizin fikirlerine açık olmak ve orta yolu aramak zorundasınız. Esneklik ve uzlaşma çok önemlidir. Bakış açılarınızı harmanlamak durumundasınız. Her ikiniz de birbirinizin görüşlerine saygı duymalısınız.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder