Mehmet Coşkundeniz Hayata 5 gün daha eklemek
HABERİ PAYLAŞ

Hayata 5 gün daha eklemek

Bugün sigarayı bırakalı tam 3.5 ay, bir başka deyişle 105 gün oldu. 35 yıllık tiryakilikten sonra başladığım bu yeni hayatımdan çok ama çok memnunum. Aslında her şey, bırakmayı istemekle başladı. “Yapamam” yargısı, “İlaç yardımıyla yapabilirim” şekline dönüştü. Sağlık Bakanlığı’nın sigara bırakma kliniklerinden alınan randevu, doktorun yazdığı reçete, büyük bir disiplinle 2 ay kullanılan ilaç ve elveda sigara...

Ben sigarayı bırakmaya karar verdiğimde ortada koronavirüs falan yoktu. Ama sadece bu pandemi bile nasıl doğru bir karar verdiğimin kanıtı. Bu kararın doğru olduğunu gösteren daha birçok kanıt var. Bu kanıtları da size telefonunuza indirdiğiniz bir uygulama gösteriyor. Uygulamanın adı ‘Sigarayı Bırak.’ Uygulamayı indirdiğinizde günde ne kadar sigara içtiğinizi, kullandığınız sigaranın fiyatını giriyorsunuz.

Haberin Devamı

Uygulama da size her gün yeni veriler sunuyor. Örneğin benim 105 günde içmediğim sigara sayısı 3 bin. Cebimde kalan para miktarı tam 1780 TL. Düşünsenize sadece sigara içmeyerek 105 günde 1780 TL biriktirdim. Ciğerlerimin yüzde 38’i eski haline döndü. Hırıltı ve öksürük azalmaya başladı, nefes alma zorlukları ortadan kalktı. Bağışıklık sistemim eskisine göre yüzde 37 oranında daha iyi çalışmaya başladı.

Kalp hastalıkları riskim yüzde 28 oranında azaldı. Tüm bu verileri uygulama sayesinde öğreniyorum. Sigara ömrümüzden çalıyor ya, uygulama sayesinde kaç gün daha kazandığımı da öğrendim. Şu an için ömrüme 5 gün eklenmiş durumda. Biri size, “Öleceksin ama bir 5 gün daha hakkın var” dese hangimiz istemeyiz ki? Siz de bırakmayı gerçekten istiyorsanız alttaki yazıda bunun yolunu anlatıyorum.

E-Devlet’ten randevu almanız yeterli

Hayata 5 gün daha eklemek

Sağlık Bakanlığı, sigarayla ciddi bir savaş başlatmış durumda. Bu amaçla her ilin, her ilçenin çeşitli mahallelerinde sigara bırakma klinikleri kurulmuş. E-Devlet sisteminden ya da Sağlık Bakanlığı’nın e-Nabız uygulamasından size en yakın sigarayı bırakma kliniğini bulup randevu alabiliyorsunuz.

Randevuya gittiğinizde sizi konunun uzmanı bir hekim karşılıyor. Hekim size Dünya Sağlık Örgütü’nce belirlenen 10 soruluk bir test yapıyor. Bu testin amacı tiryakilik derecenizi ölçmek. “İlk sigarayı ne zaman yakıyorsunuz?”, “Sigarayı en çok nelerle içmeyi seviyorsun?”, “Etrafınızda başka sigara içen var mı?” gibi soruların ardından hekim sizin derecenizi belirleyip ilacınızı yazıyor. Bu ilaç epey pahalı. Ama Sağlık Bakanlığı ilacı size ücretsiz olarak veriyor. Önce ilk 1 aylık kürü alıyorsunuz.

Haberin Devamı

Bu bitince bir kez daha doktora gidip ikinci kürü, bitince yine aynı şekilde üçüncü kürü alıyorsunuz. İlaç bir sabah, bir akşam tok karnına alınıyor. Hiç atlamadan büyük bir disiplinle ilacı almalısınız. Azıcık yan etkileri var elbette ama bunlar çok önemli şeyler değil. Size Ultra HD kalitesinde rüyalar izletiyor bu ilaç. Memnun bile olabilirsiniz. İlacınızı kullanırken Sağlık Bakanlığı’nın görevlileri arada telefon edip sizi kontrol ediyor, nasıl gittiğini soruyor.

Yani size ilacı verip “Ne halin varsa gör” demiyorlar. Eğer problem yaşıyorsanız bunu çözmeye hazırlar. Çok ilginç bir ilaç, ilk 14 gün sigara kullanarak ilacı alıyorsunuz. Sonra bir şey oluyor ve artık canınız o sigarayı istemez hale geliyor. Bir de bakmışsınız ki hayatınızı karartan o zehirle vedalaşmışsınız...

Haberin Devamı

Sınıf atlamak

Sigara içtiğim dönemlerde kendimi hep ikinci sınıf insan olarak görürdüm. Üstü başı sigara kokan, bir mekanın kapısında soğuktan titreyerek dumanı içine çeken, hayatını sürekli sigara içeceği zamanlara göre planlayan biri... Neyse ki o dönem geçti. Sınıf atladığımı düşünüyorum.

Bir kere artık giysilerim kokmuyor. Üstelik koku ve tat alma duyularım da mükemmel oldu. Her şeyin tadını, kokusunu çok daha iyi alabiliyorum. Kendimi gerçekten çok iyi hissediyorum. Sigara içmek için bulduğum bahanelerin (örneğin kahve, çay, sohbet dolu yemekler) sigarasız çok daha lezzetli olduğunu da yaşayarak görüyorum. Haydi siz de bırakın şu mereti.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder