Mehmet Coşkundeniz İlişki sorunlarında 80/20 kuralı
HABERİ PAYLAŞ

İlişki sorunlarında 80/20 kuralı

Şimdi size "İlişkilerinizde yaşadığınız sorunları ufak bir çabayla ortadan kaldırabileceğiniz müthiş bir formül buldum” desem tepkiniz ne olurdu? Tıpkı bir sihirli değneğin üzerinize değip tüm soruları ortadan kaldırması gibi... Anlatacağım formül sayılarla ilgili olsa da bir matematik denklemi değil, merak etmeyin. Ama eminim okuduktan sonra hepiniz “Evet ya, bu kadar basitmiş” diyeceksiniz.

İlişki sorunlarında 80/20 kuralı

Önce ilişkinizin en başına dönelim. Birbirinizi tanırken yaşadığınız heyecan, sevgilinizle ilgili öğrendiğiniz her şeyin sizi mutlu etmesi ne kadar da güzel duygulardır. Ama zaman geçtikçe küçük farklılıklar ortaya çıkar. Belki müzik zevkinizde farklılıklar olduğunu anlarsınız, belki tatil için seçtiğiniz yerlerin birbirine uymadığını görürsünüz. Bu küçük farklılıklar arttıkça aranızdaki iletişimin azaldığını düşünmeye başlarsınız. Bir de bakarsınız ki, tamamen farklı istekleri ve beğenileri olan insanlara dönmüşsünüz. Bu hale geldiyseniz şu sorunlar ortaya çıkar.

Haberin Devamı
  • Konuşmayı kesmek
  • Yalnız takılmak
  • Sürekli öfke hali
  • Kırıcı davranışlar
  • Birbirinizi suçlama
  • Bitmeyen tartışmalar
  • Sevgisizlik
  • Belki de ihanet

NASIL BU HALE GELDİ?

Peki başlangıçta o kadar mükemmelken şimdi nasıl bu hale geldiniz? İpin ucunu nerede kaçırdınız? Şimdi gelin, bunları düşünmekten vazgeçin. Ortaya koyduğunuz farklılıkların hepsi giderilebilir şeyler. İşte 80/20 formülü burada devreye giriyor. Bir ilişkide hayal kırıklığı yaratan sorunların yüzde 80’i aslında sadece yüzde 20’sinden kaynaklanır. Bir başka deyişle her 10 sorundan 8’i, sadece iki sorundan ortaya çıkar. Kafanızın karıştığını anlıyorum. Örnekleyelim.

DİYELİM Kİ ŞİKAYETLERİNİZ ŞÖYLE:

  • Sevgilim işine daha fazla zaman ayırıyor.
  • Ben gezmek istiyorum, o evde oturuyor.
  • Başlardaki romantizm artık kalmadı.
  • İnternette çok zaman geçiriyor.
  • Arkadaşları ve ailesi benden daha önemli.

ASIL SEBEP BAŞKA

Gelin, formülü sayılardan çıkarıp sözle ifade edelim: İlişkinizde bir sorun yaşıyorsanız, bunun daha derinde temel bir nedeni vardır. Odaklanmanız gereken konu bu nedeni bulmak ve onun üzerine gitmektir. Yukarıdaki örnekte olduğu gibi, “Sürekli internettesin, sıkıldım!” demek yerine, “Ben bu ilişkide kendimi çok ihmal edilmiş, yalnız bırakılmış hissediyorum” dediğiniz anda sevgilinize de müthiş bir uyarı göndermiş olursunuz. Kurumuş, çamurla kaplanmış bir yüzeyi süpürürseniz sadece tozu, toprağı ortadan kaldırırsınız. Oysa kuvvetli bir deterjanla da silmelisiniz ki; yüzeydeki çamur izlerinin tamamı ortadan kaybolsun.

Haberin Devamı

YÜRÜTME ÇABASI

Elbette 80/20 formülünün işe yarayabilmesi için her ikinizin de ilişkinizi yürütme çabası içinde olması gerekiyor. İşte bu noktada da ‘ilişkilerde denklik ilkesi’ devreye girmeli. Her ikiniz de eşit olarak çaba göstermelisiniz. Çünkü ikiniz de bu ilişkinin yüzde 50 ortağısınız. Hisseleriniz eşitse, göstereceğiniz çaba da eşit olmalı.

Aranızdaki sevgi bağı güçlüyse sorunları aşma noktasında çok daha şanslısınız demektir. Bunun kıymetini bilip bilmemek size kalmış. Sadece şunu söyleyebilirim: Güzel başlamış bir ilişkiyi, sudan sebeplerle bitirenlerin yüzde 92’si pişman olup geri dönmek istiyor. İşi bu noktaya getirmeden çözebilmek de 80/20 formülünü hayata geçirmekle başlıyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder