Mehmet Coşkundeniz İlişkilerin can sıkıcı 10 aşaması
HABERİ PAYLAŞ

İlişkilerin can sıkıcı 10 aşaması

Bu köşede dün, ilişkilerin 10 tatlı aşamasını yazmıştım. Ama işte her daim mutlu yaşanmıyor, her ortam her daim güllük gülistanlık olmuyor. İlişkiler yeteri kadar emek verilmez ve çaba gösterilmezse kaçınılmaz sona doğru ilerliyor. O sona doğru ilerlerken de gerçekten çok can sıkıcı aşamalardan geçiliyor. Bu yazı da o aşamaları anlatıyor. Bakın bakalım, acaba siz hangi aşamadasınız?

1. HEYECAN BİTTİ

Kalbiniz eskisi kadar hızlı atmadığında, birbirinize dokunurken, öpüşürken eskisi kadar keyif almadığınızda, bırakın her zaman birlikte yaptığınız şeyleri yapmayı, yeni bir şeyler yaparken bile heyecanlanmadığınızda o ilk aşamaya girmiş bulunuyorsunuz. Ama bunu düzeltmek mümkün. Ortamınızı, belki biraz hayatınızı değiştirirseniz aşabilirsiniz.

Haberin Devamı

2. MONOTONLUK

Heyecan bitince bu kez günler hep birbirinin aynı olmaya başlıyor. Paylaşımlar azalıyor, herkes kendi dünyasına çekilmeye başlıyor. Doğal olarak ilişki yayından çıkıyor, taraflar “Ne olacaksa olsun” mooduna geçiyor. Oysa birazcık çaba bu aşamadan da dönülmesini sağlayabilir. Daha önce monotonluktan kurtulmak isteyenler için bu sayfada birçok yol önerdim. Lütfen onlara internetten bir göz atın.

3. İLGİSİZLİK

Monotonluk hemen ardından ilgisizliğin ortaya çıkmasına neden oluyor. Öyle ya, ilişkiniz sıkıcı bir hale gelmişse artık ilgi göstermenin de faydasız olduğunu düşünüyorsunuz. İlişkinin içinde giderek yalnızlaşıyorsunuz. Biraz iletişim buradan da geri dönmenizi sağlayabilir. Birbirinizle konuşmayı denemelisiniz.

4. BOŞVERMİŞLİK

Kaygı verici aşamaların ilki budur. Taraflar artık kopma noktasını beklemektedir. İçlerinden hiçbir şey yapmak gelmiyordur. Buradan dönülebilir mi? Çok zor ama imkansız değil. Öncelikle şunu düşünmelisiniz. Buraya nasıl geldiniz? Neden böyle oldunuz? Bu soruların cevabını bulabilirseniz, düzeltme şansını da yakalayabilirsiniz.

5. AYRILIKLAR

Geçmiş olsun, dönülmez akşamın ufkundasınız artık. İlk ayrılığı yaşadığınız o an ilişkiniz de artık bitmiş demektir. Tabii ki geri dönüşler, tekrar ayrılıklar olacak ama hepsi uzatmadan ibaret kalacak. Yapılması gereken şu. Ayrılık ciddi bir iştir. Bir kez ayrılığı dile getireceksiniz, karar alacaksınız ve bunu uygulayacaksınız. Ayrılığı değersizleştirmeyin, yalancı çobana dönersiniz.

Haberin Devamı

6. ŞÜPHE

Bu aşamayı ‘Aşk Uykusu’ romanımdan bir alıntıyla anlatayım: “Şüphe bir kez içine girdi mi insanın, temizlenene kadar korkunç bir mücadele başlar. Hele şüphelenen bir kadınsa bu mücadele bir süre sonra savaşa dönüşür. Ve kadınların kendi içinde verdikleri çetin duygu savaşında her zaman ‘karanlık taraf’ kazanır. Şüpheye düşmüşseniz karanlık tarafa geçmişsinizdir. İçinizi kemirmeden, bu ilişkiyi bitirmeniz gerekir.

7. GÜVENSİZLİK

Şüphenin ardından güvensizlik gelir tabii ki. Bir şey kanıtlanmamış olabilir, hatta ortada ciddiye alınacak bir durum da olmayabilir. Ama işte şüphe güvensizliği tetikler, güvensizlik de ayrılığı. Kimse, güvenmediği biriyle sağlıklı bir ilişki yürütemez. Güvensizlik aşamasındaki çiftler artık valizlerini toplamalıdır zaten. Çünkü böyle yaşamak hem fiziksel hem de ruh sağlığını olumsuz etkiler.

Haberin Devamı

8. UZAKLAŞMAK

Beş, altı ve yedinci aşamalara rağmen hâlâ tamamen ayrılmamışsanız, ayrılık denemelerine başlayacaksınız demektir. Ayrı ayrı zaman geçirmekle başlar, birkaç gün ayrı kalalım demeye kadar gider bu aşama. Ayrı kalıp dönersiniz ama hiçbir şeyin değişmediğini fark edince yine hayal kırıklığı yaşarsınız. İlk ayrılık konuşmasını önce kim yapacak diye birbirinizin ağzının içine bakarsınız.

9. KARARSIZLIK

“Gitmek mi zor, kalmak mı zor” şarkısının ezgisi kulağınıza geldi mi? Yaşadığınız durumu özetleyen bir şarkıdır bu. Alışkanlıklarınız vardır, yıllarınız vardır, korkularınız vardır. Ama bilirsiniz ki gitmenin zamanı gelmiştir. Ne kadar erteleseniz de bundan kaçışınız yoktur. Yapılacak şey, aldığınız kararı bir an önce uygulamaya koymaktır.

10. BÜYÜK KOPUŞ

“Her ayrılık bir vurgun değmeyin yaşlarıma, benden selam söyleyin bütün aşklarıma...” Hey gidi Sezen, aşkın ozanı... Şimdi vurgun zamanı, belki biraz da sürünme zamanı. Bir daha görüşmeyeceksiniz, bir daha sevişmeyeceksiniz bir süre sonra da birbiriniz için bir ‘hiç’e dönüşeceksiniz. Kırmadan, dökmeden ayrılmayı becerirseniz tatlı anıları hatırlayacaksınız. Umarım bu aşamayı böyle geçersiniz...

Sıradaki haber yükleniyor...
holder