Mehmet Coşkundeniz Mutlu ilişki için kişisel sınırlar
HABERİ PAYLAŞ

Mutlu ilişki için kişisel sınırlar

“Sınırsız aşk” diye bir şey vardır elbette ama o, aşkınızın ifade şekli için geçerlidir. Dağda bayırda “Seni seviyorum” diye bağırmak, pencerenin altında serenat yapmak, çılgın tatil planlarıyla sevgiliyi bulutların üzerine çıkarmak gibi... Ancak, böylesine güçlü bir aşk için ilişkide her iki tarafın da kişisel sınırları olmalıdır. Bu sınırlar, ilişkiden ne beklediğinizi, size nasıl davranılmasını istediğinizi anlatır. Kişisel sınırlarınızı belirlemediğinizde istismar edilmeye açık hale gelirsiniz. Hayatınızı kendiniz için değil başkaları için yaşarsınız. Şimdi “Ne ki bu sınırlar?” diye sorabilirsiniz. Sıralayalım.

Haberin Devamı

Mutlu ilişki için kişisel sınırlar

1- FİZİKSEL SINIRLAR

İnsanların size çok yakın olmasından hoşlanan biri olmayabilirsiniz. El şakaları, durup dururken dokunmak falan hoşunuza gitmeyebilir.

2- CİNSEL SINIRLAR

Seks sırasında her şeye ‘Evet’ diyen biri olmayabilirsiniz. Bir çizginiz vardır ve bundan ötesi sizin için sevimsizdir.

3- DÜŞÜNSEL SINIRLAR

Düşüncelerinize saygı duymayan biriyle nasıl mutlu olabilirsiniz ki? Siz fikirlere saygı duyuyorsanız, size de saygı duyulmalı.

4- DUYGUSAL SINIRLAR

Duygu dünyanız çok kişiseldir. Sizin için çok özel olan bu durumun istismar edilmesi canınızı çok yakar.

5- MADDİ SINIRLAR

Ekonomik olarak hangi düzeyde olduğunuzu belirledikten sonra bunun aşılması sizi zorlar. Bu sınırlara sahip çıkmalısınız.

PEKİ SINIRLARINIZI NASIL BELİRLEYECEKSİNİZ?

1- Sizin için neyin önemli olduğunu ve neye ihtiyacınız olduğunu belirleyin. Bu çizgiyi zorlayacak hiçbir şeyi kabul etmeyin.
2- Sınırlarınız üzerinde çalışın. Koyduğunuz sınır size kendinizi iyi hissettiriyorsa doğrudur. Değilse, doğru bir seçim değildir.
3- Kişisel sınırlarınızı çevrenizdekilere açık ve doğrudan iletin. Aksi takdirde onları yoruma açık bırakırsınız ve aşılmasına olanak tanırsınız.
4- Sınırlarınız sizin için gerçekten önemliyse, sevgilinizin sizi bu konuda kötü veya mantıksız hissettirmesine asla izin vermeyin.
5- Kişisel farkındalık çok önemlidir. Söylediğiniz ya da düşündüğünüz şeyi gerçekten hayata geçirdiğinizden emin olun.
6- Her ilişkinizde kendinize zaman ayırın. Siz de en az diğerleri kadar önemlisiniz. Elbette bu bencil olduğunuz anlamına gelmez.
7- Sınırlarınıza karşı gelmenin kabul edeceğiniz bir şey olmadığı konusunda iletişim kurmanız ve net olmanız çok önemli.
8- Nasıl hayır diyeceğinizi öğrenin. Dışarı çıkmak istemiyorsanız, hayır deyin. Sevişmek istemiyorsanız hayır deyin.
9- Başkalarına size davranılmasını istediğiniz gibi davranın. Çünkü insanlar onlara nasıl davrandığınıza bağlı olarak size davranır.
10- Kendinizi neyin iyi hissettirdiğini keşfedin. Bazı insanlar başkalarına sürekli vermekle o kadar meşguldür ki neyi sevdiklerini asla bilmezler.
11- Kendinizi neyin iyi hissettirmediğini de belirleyin. Neyi sevmediğinizi keşfettikten sonra sonra o şeyi yapmayı bırakmalısınız.
12- Size iyi davranmayan insanlarla bağlantınızı kesin. Hayat, diğer insanlar tarafından berbat bir muamele görmek için çok kısa.

Haberin Devamı

SINIR İHLALLERİYLE NASIL BAŞA ÇIKILIR?

Her zaman sizi dinlemek istemeyen ve bunun yerine kendi istek ve ihtiyaçlarını öne sürmek isteyen birileri olacaktır. Bunlar sizi hak etmeyen sınır ihlalcileridir. Eğer bu kişi size yakın biriyse, sınırınızı ve bu sınıra saygı duymasını istediğinizi açıklayın. Sizi önemsiyorsa, dediğinizi yapacaktır. Eğer önemsemiyorsa, sadece kendi isteklerinin yerine gelmesini beklemeye devam edecektir. Bu durumdan uzaklaşmak için o kişiyle zaman geçirmeyi reddebilirsiniz, buluşmazsınız. Bunu yapmazsanız, kişisel sınırlarınızın hiçbir anlamı yoktur. Sonuçta, kişisel sınırlar daha güvenli ve mutlu bir yaşam sürmenize yardımcı olacaktır. Tek yapmanız gereken sizin için neyin önemli olduğunu bulmak ve sonra da tüm gücünüzle buna bağlı kalmaktır.

Haberin Devamı

Mutlu ilişki için kişisel sınırlar

Sıradaki haber yükleniyor...
holder