Mehmet Yalçınkaya 100.yıl kutlu olsun
HABERİ PAYLAŞ

100.yıl kutlu olsun

Bugün çok özel bir gün… Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını kutluyoruz. Bu vesileyle tüm ülkemizin ve siz değerli okuyucularımın 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı kutluyor, cumhuriyetimizin kurucusu değerli Ata’mızı saygıyla anıyorum. Vatandaşı olmaktan gurur duyduğum bu 100 yıllık cumhuriyet kendini yoktan var etmiş, milli birlik ve beraberlik içinde pek çok zorluğu aşmıştır. Hakimiyetin kayıtsız şartsız millete verildiği cumhuriyetin ilanı, Türkiye devletini dünyada bambaşka bir yere koymuştur. Yeni devletin temelleri, cumhuriyetçi, milliyetçi, halkçı, devletçi, laik ve inkılapçı temellere dayandırılmış ve bu ruh günümüze kadar ulaşmıştır.

Haberin Devamı

MİLLİ EKONOMİNİN TEMELİ TARIMDIR

Kurucumuz Mustafa Kemal Atatürk “Milli ekonominin temeli tarımdır” diyerek ne kadar vizyoner olduğunu kanıtlamıştır. 100. yıl sonrasında geldiğimiz noktada bütün dünya, sürdürülebilirliğin toprakta olduğunu anlamış ve güçlü ülkeler bile buna öncelik vermiştir. Atatürk’ün en sevdiği yemeklerin başında aşçısı Halit Atay’ın belirttiği üzere kuru fasulye geliyor. Öğrencilik yıllarında alıştığı bu yemek hayatı boyunca sofralarında da yer almaya devam etmiş. Bu özel günde ben de size Ata’mızın sevdiği bir yemek tarifi vermek istedim.

KURU FASULYE
Malzemeler (10 Porsiyon)

* 500 gr kuru fasulye (akşamdan ıslatılmış)
* 5 su bardağı su (klorsuz)
* 4 çorba kaşığı tereyağı
* 1 adet soğan (büyük boy, küçük doğranmış)
* 1 yemek kaşığı domates salçası
* 5 su bardağı et suyu
* 2 adet yeşilbiber (küçük doğranmış)
* 2 adet domates (soyulmuş, küçük doğranmış)
* Tuz
* Karabiber

100.yıl kutlu olsun

Kuru fasulyeyi akşamdan ılık tuzlu su ile ıslatın. Ertesi gün fasulyeyi yıkayıp 5 bardak suyla birlikte tencereye alın, diri kalacak şekilde pişirin. Piştikten sonra süzdürün. Tencerede tereyağını eritin, soğanları ilave edip pembeleşinceye kadar kavurun. Salçayı ekleyip iyice karıştırın. Et suyunu, domatesi, biberi ilave edip tuz ve karabiber ile tatlandırın. Süzülen fasulyeleri ekleyip, fasulyeler pişene kadar kısık ateşte kaynatın.

ŞEFTEN NOT: İyi kuru fasulye yapmak için fasulyeleri kesinlikle klorsuz ve ılık tuzlu suyla ıslatmalısınız. Islattığınız kuru fasulyelerin arasından suyun yüzeyine çıkan varsa onları ayrın, içleri boş demektir, kullanılmaz. İyi fasulye yapmanın başka bir püf noktası da salçasının iyi kavrulması ve suyunun kıvamında olmasıdır. Ayrıca pişim sırasında kesinlikle kemik suyu kullanılmalıdır.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder