Mehmet Yalçınkaya 2024 sevgiyle, barışla, neşeyle paylaşılan sofraların yılı olsun
HABERİ PAYLAŞ

2024 sevgiyle, barışla, neşeyle paylaşılan sofraların yılı olsun

Sofra, paylaşmanın başladığı; vermenin, bir olmanın, sohbetin, dostluğun pekiştiği yerdir. Yemeği paylaşmak aslında birlikte doymaktır. 2023’ün sonuna geldiğimiz ve yeni bir yıla ‘merhaba’ dediğimiz bu günde, öncelikle bu vatan için şehit olan ve bu sofralarda huzurla oturmamıza vesile olan Mehmetçiklerimize selam olsun. Bu vatan ve bizler, her birine minnettarız. Mekanları cennet olsun. Ülkemize ve milletimize barış, bereket ve huzurla dolu bir yıl diliyorum. Dünyanın, iyi şeylerin paylaşıp çoğalacağı, güzel sofralara ihtiyacı var. Anadolu insanının güzel yüreğinin, o kadim topraklardan gelen bilge kültürünün, şahane sofralarda büyüyeceği, gelişeceği bir yıla birlikte ‘merhaba’ diyelim. Özümüzü ve sofralarımızı koruyalım.

Haberin Devamı

ANADOLU’DAN BİR GELENEK ‘DİŞ KİRASI’

Osmanlı döneminden gelen nazik bir gelenek olan ‘diş kirası’, özellikle ramazan döneminde eve gelen misafire verilen, teşekkür mahiyetinde hediyelerdi. Aynı sofrayı paylaşmanın önemini vurgulayan bu gelenekle misafire, aynı sofrada olmanın mutluluğu ve bereketi birlikte olsun denirdi. Saray sofralarında ise iftara gelenlere gümüş tabaklar, akçeler, kehribar tesbihler hediye edilirdi. Bu unutulmuş zarif Anadolu geleneğimiz bile sofraları paylaşmanın öneminden gelir. 2024’e girerken yeni yılın şahane sofraları için size yeni yılda yapılacak farklı bir tarif sunmak istiyorum; pekmezli piliç çevirme. Sağlıkla, mutlulukla, afiyetle…

2024 sevgiyle, barışla, neşeyle paylaşılan sofraların yılı olsun

PEKMEZLİ PİLİÇ ÇEVİRME
Malzemeler (12 Porsiyon)

* 2 adet bütün tavuk (kemikli, yumurta büyüklüğünde doğranmış)

SOS İÇİN

* 2 yemek kaşığı pekmez
* 3 yemek kaşığı yoğurt
* 4 yemek kaşığı zeytinyağı
* 4 diş sarımsak (rendelenmiş)
* 1 çay kaşığı yenibahar
* 1 yemek kaşığı biber salçası
* 1 çay kaşığı kimyon
* Tuz
* Karabiber

GARNİTÜR İÇİN

* 15 adet arpacık soğanı
* 4 adet çarliston biber (kuşbaşı doğranmış)
* 4 adet domates (orta boy, kabuklu, kuşbaşı doğranmış)
* 1 bağ kereviz (kuşbaşı doğranmış)
* 2 adet patates (büyük boy, soyulmuş, kuşbaşı doğranmış)
* 4 su bardağı su

Bütün tavuğu, yumurta büyüklüğünde parçalara ayırın. Bir kap içine pekmez, yoğurt, zeytinyağı, sarımsak, yenibahar, salça, kimyon, tuz ve karabiberi ekleyip iyice karıştırın. Daha sonra kemikli tavuk parçalarını ilave edin ve soslayın. Sosla kapladığınız tavukların üzerini kapatın, yaklaşık 1 saat buzdolabında, sosun içinde dinlendirin. Süre sonunda tavukları bir tepsiye alın ve üzerine garnitür için hazırlamış olduğunuz sebzeleri ekleyin. Tepsiye 4 bardak suyu ilave edin, üzerini yanmaz fırın kağıdıyla kapatıp 200 derece ısıtılmış fırında yaklaşık 1 saat pişirin ve servis edin.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder