Mehmet Yalçınkaya Akdeniz ruhu sıcaklığında Michelin yıldızlı şef: Jose Avillez
HABERİ PAYLAŞ

Akdeniz ruhu sıcaklığında Michelin yıldızlı şef: Jose Avillez

1979 doğumlu Jose Avillez, Portekiz’in en ünlü şeflerinden biri. Lizbon ziyaretim sırasında tanışma fırsatı bulduğum ve yemeklerini deneyimlediğim şef, 2012’nin başında, tamamen yenilenmiş Belcanto’yu açmış ve Wayback Machine’de aynı yıl bir Michelin yıldızı kazanmış. Belcanto, 2014’te ikinci Michelin yıldızını almış ve 2019’da The World’s 50 Best Restaurants tarafından dünyanın en iyi 50 restoranından biri olarak gösterilmiş.

Şefin halen Portekiz’de, Lizbon ve Porto’da, ayrıca Dubai’de restoranları var. Çağdaş ve Portekiz esintili yemek pişirme tarzıyla WINE dergisi tarafından 2015’te verilen ‘Yılın Şefi’ ödülü de dahil olmak üzere birçok ulusal ve uluslararası ödül kazanan şef, yerelin uluslararası boyutta algılanmasında önemli bir yer tutuyor. Portekiz imajı ve kimliğinin gastronomideki yerine önem veren ve kişisel tezinde de yer veren Jose Avillez, Portekiz’in en seçkin gastronomu olan Joese Bento dos Santos ile çalışmış.

Haberin Devamı

Portekiz’in geleneksel yemeklerinin annesi diye anılan Maria de Lourdes Modesta’dan özel dersler de alan ünlü şef için Alan Ducasse ve Eric Frecon ile yaptığı staj, kariyerinde önemli bir adım olmuş. 2005’te Paris’te Hotel Bristol’de 40’tan fazla ülke temsilcisiyle yaptığı sunumda ‘Chef d’Avenir’ seçilmiş ve Lizbon’da Anthony Bourdain’e, ‘No Reservations’ filmini çekmek için yaptığı ziyarette eşlik etmiş.

Akdeniz ruhu sıcaklığında Michelin yıldızlı şef: Jose Avillez

 

YEMEKTEN ÖTE BİR DENEYİM

Hep söylediğim gibi yemekler sadece içerikleriyle değil hikayeleriyle birlikte yaşamımızda yer tutuyor. Annelerimizin yemeklerinin hatıralarımızdaki yeri bugünkü yemek seçimimizi belirliyor. Jose’nin yemeklerini deneyimlerken, çocukluğumuza döndük. Tatlı ve tatlıyla birlikte gelen gömlek kolu stilinde, dudaklarımızı çocukluğumuzdaki gibi gömleğimizin koluna sildiğimiz anlara dönüşümüzün sembolize edilmesi müthiş bir deneyimdi.

Başlangıç sunumundan yemeğin finaline kadar yaratılan harmoni, Portekiz’in yerel ruhunu hissetmemize sebep oldu. Portekiz’de özellikle yumurtanın çok özel bir yeri var. Şefin yemekleri kadar sunduğu deneyim, atmosfer ve sıcak ilgi çok memnuniyet vericiydi. Akdeniz ruhunun sıcaklığını yanı başımızda hissetmek çok değerli. Şef Jose Avillez’e buradan teşekkür ediyorum ve Lizbon’a yolu düşenlere bu deneyimi mutlaka tavsiye ediyorum.

Haberin Devamı

HAZİRAN’DA SARDALYA

Portekiz’in ünlü deniz mahsullerinin yanı sıra; meşhur balığı sardalyanın okyanusla buluşmasından doğan farkı da deneyimledik. Boyutları bizim bildiğimiz sardalyanın iki katı kadar olan balıkları tuzlayarak ve temizlemeden pişiriyorlar.

Lizbon’da haziran demek, yazın gelişinin kutlandığı Festas de Lisboa-Lizbon Şenlikleri, bir diğer adıyla Sardalya Festivali demek. Sokaklarda sabahlara kadar devam eden eğlence, müzik, dans ve sokak yemeği çok ünlü. Şehir bir ay boyunca pek çok farklı pişirme tekniğiyle ikram edilen sardalyayla şenleniyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder