Mehmet Yalçınkaya Bölüşün, paylaşın, büyüyün
HABERİ PAYLAŞ

Bölüşün, paylaşın, büyüyün

Sevgili okurlarım; Kurban Bayramınızı en içten dileklerimle kutluyorum. Bayramların temel amacı; ortak değerlerimizi hatırlamak, çok olanın az olanla paylaşmasını sağlamaktır. Zenginlik aslen kalptedir. Masanızı neyle donatırsanız donatın paylaşmadıkça, bölüşmedikçe büyüyemeyen bir duygu. Bu bayram daha çok bölüştüğümüz, paylaştıkça büyüdüğümüz, soframızı komşularımıza sevdiklerimize açarak bayram gibi bayram yaşadığımız anlarla dolsun.

BAYRAMLAR İYİLİĞE DÖNÜŞSÜN MÜ?

Kurban Bayramı bir yandan da deprem bölgelerindeki dostlarımızı hatırlamamız gereken bir zaman dilimi. Bölgelerde yaşanan sıkıntılar sadece maddi olarak aşılacak diye düşünmemek gerek. Manevi destek de bölgedeki dostlarımız için çok önemli. Sofranızı, duygunuzu bazen sadece sıcak bir cümlenizi paylaşarak bile mutlu edebileceğiniz çok insan var.

Haberin Devamı

BAYRAM SOFRALARI

Türk mutfaklarında bayram sofralarının yeri bir başkadır. Sohbet eşliğinde yenilen yemeklerin tadı başkadır. Kurban Bayramı en çok et yemeklerinin ön plana çıktığı, sabah güne kavurmayla başlanılan günlerdir. Daha önce et ve etin dinlenmesi, pişirilmesi üzerine sizlerle çok tüyo paylaştık. Bayramın ilk günü yapılacak haşlama, kavurma gibi et türevlerinden ziyade bu kez bayram sofralarımıza farklı lezzetlerle renk katalım. Sağlıkla, mutlulukla, afiyetle…

Bölüşün, paylaşın, büyüyün

 

ŞAMBABA TATLISI

MALZEMELER (18 PORSİYON)

  • 500 gr un
  • 10 gr tuz
  • 30 gr şeker
  • 25 gr yaş maya
  • 150 gr ayçiçek yağı
  • 9 adet yumurta
  • 18 adet metal ya da silikon şambaba kalıbı

Şerbet için:

  • 4,5 litre su
  • 3 kg şeker
  • 1 adet limon suyu
  • Sunum için
  • Ceviz
  • Kaymak

Yapılışı:

  • Kap içinde un, tuz ve şekeri ekleyip karıştırın, önce mayayı sonra sıvı yağı ilave edin ve miksere alıp karıştırın.
  • Daha sonra tek tek yumurtaları ekleyip elastik bir kıvam elde edene kadar karıştırmaya devam edin. Hamurunuz hazır.
  • 18 adet kalıbın içini yağlayarak hazırlayın ve hamuru paylaştırın. Kalıpları tepsiye dizip önceden ısıtılmış 190 derece fırında sık sık kontrol ederek 20 dakika pişirin.
  • Pişen tatlıları kalıptan çıkarın ve soğumasını bekleyin. Geniş bir tencereye suyu, şekeri ve limonu ekleyip kaynamaya bırakın.
  • Ocakta kaynayan şerbet tenceresinin içine aldığı kadar soğuyan şambabaları ekleyin ve tencerenizden daha küçük bir kapak bastırarak yaklaşık 10 dakika tatlıların şerbeti çekmesini sağlayın.
  • Bu sırada şambabaların dağılmamasına dikkat edin.
  • Şerbetlenen tatlıları tepsiye dizin, soğuyunca ceviz ve/veya kaymakla servis edin.
Sıradaki haber yükleniyor...
holder