Mehmet Yalçınkaya Coğrafi bir işaret: Sason çileği...
HABERİ PAYLAŞ

Coğrafi bir işaret: Sason çileği...

Cumhuriyetimizin 100. yılı yurdun her yerinde coşkuyla kutlandı. Birbirinden anlamlı kutlamalar sürerken ben de Batman Kitap Fuarı’nda kitapseverlerle buluşma fırsatı buldum. Batman 6. Kitap Fuarı “oku” mottosuyla çok önemli bir konunun altını çiziyor. Gençlerimize verilecek en güzel hediye kitap. İmza günü vesilesiyle gittiğim Batman’ın coğrafi işareti olan sason çileğinden bahsetmek istiyorum size. Bölgede Sason ilçesinde yetiştirilen bu çileğin müthiş bir aroması ve lezzetti var. 2007 yılında GAP idaresi tarafından yüzde 100 hibe ve 5 çiftçiyle başlanan ekim, şu an 350 kişinin çilek yetiştiriciliğiyle uğraştığı büyük bir tarıma dönüştü. Vali Sayın Ekrem Canalp ve Vali Yardımcısı Murtaza Ersöz’den aldığımız bilgilere göre, Cevizli, Köprübaşı, Yeniköy, Umurlu, Kelhasan, Karameşe, Demetevler, Dereköy ve ilçe merkezinde çilek yetiştiriciliği devam ediyor.

Haberin Devamı

Coğrafi bir işaret: Sason çileği...

HASANKEYF ZİYARETİ

Bölgeye gelmişken Hasankeyf Kaymakamı Mehmet Ali İmrak ile bir kez daha gezme fırsatı bulduğum Hasankeyf, pek çok yeni turizm fırsatları sunuyor. Tarihi bulguların neredeyse 12.000 yıl öncesine kadar uzandığı bu özel tarihi alan için yepyeni pazarlama diline, stratejisine ve turizm projelerine ihtiyaç var. Ülkemizin doğasına, tarihine ve mutfağına birlikte sahip çıkmak çok önemli.

Coğrafi bir işaret: Sason çileği...

CİĞER SARMA
Malzemeler (8 Porsiyon)

* 1 kg kuzu gömlek yağı (ılık suyla ıslanmış)
* 1 çift kuzu karaciğeri (küçük doğranmış)
* 4 yemek kaşığı sadeyağ veya tereyağı

PİLAV İÇİN
* 2 su bardağı pirinç
* 2 adet soğan (büyük boy, küçük doğranmış)
* 2 yemek kaşığı çam fıstığı
* 3 su bardağı su
* 1 kahve kaşığı salça
* 2 çay kaşığı şeker
* Tuz
* Karabiber
* ½ demet dereotu (ince doğranmış)
* 2 adet yumurta sarısı
* 1 su bardağı su

* Kuzu gömlek yağını ılık suyla ıslayın ve kenara alın. Bir tencereye ciğerlerle sadeyağ veya tereyağını ekleyip iyice kızarana kadar kavurun. Kavrulan ciğeri kevgir yardımıyla tabağa alın.
* Önceden ıslanmış ve yıkanmış pirinci süzdürün. Ciğeri kavurduğunuz tencereye soğanı ve çam fıstığını atıp, pembeleşinceye kadar kavurun. Sonra 3 bardak su ilave edip kaynatın. Kaynayan suya pirinci ekleyin, sırasıyla salçayı, şekeri, tuzu ve karabiberi ilave edin. Son olarak daha önce kavrulmuş olan ciğerleri de tencereye alın ve kısık ateşte demlenmeye bırakın. Suyunu çekince, pilava ince doğranmış dereotunu ilave edip, iyice karıştırın ve bir kenara alın.
* Islanan gömlek yağını süzdürün ve tezgaha açın. Pirzola demiriyle damarlı bölümlerini parçalamadan ezin. Kare şeklinde 8 eşit parçaya kesin ve kolay sarabilmek için yağları kaseye serin.
* Hazırlamış olduğunuz ciğerli pilavı eşit miktarda gömlek yağlarına paylaştırın ve bohça şeklinde kapatıp tepsiye yerleştirin. 2 adet yumurta sarısını fırça yardımıyla tüm sarmalara sürüp, tepsiye 1 bardak su ilave edin. Önceden ısıtılmış 190 derece fırında nar gibi kızarıncaya kadar pişirin.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder