Mehmet Yalçınkaya Denizin sekiz kollu dahisi: Ahtapot
HABERİ PAYLAŞ

Denizin sekiz kollu dahisi: Ahtapot

Omurgasız hayvanlar dünyasının en akıllısı Ahtapot, aynı zamanda denizlerin en hassas canlılarından biri. Bilinen en büyük ahtapotun Kuzey Pasifik’te 272 kilogram ağırlığına ve dokuz metre kol açıklığına sahip olduğu gözlenmiş. Beyinlerinde 300 milyon sinir hücresi olan ahtapotlar, bir kere yaptıkları bir şeyi tekrar hatırlayabiliyor, bir kere geçtiği yolu yeniden anımsayabiliyor. Özellikle güney sahillerimizde bolca gördüğümüz ahtapotları, ‘Denizden’ kitabımın çekimlerini yaptığımızda yakından inceleme fırsatı buldum.

Haberin Devamı

Denizin sekiz kollu dahisi: Ahtapot

ÜÇ KALP, DOKUZ BEYİN

En farklı deniz canlılarından olan ahtapot, dokuz beyne sahip. Her kol için birer adet ve gövde için ayrı bir beyin kullanan bu harika deniz canlısı, kollarına yeterli kanı pompalamak için üç kalp barındırıyor. Sekiz kollu ahtapotların bir diğer özelliği ise kopan kollarının yerine yenisinin çıkabilmesi ve korunma amaçlı olarak renk değiştirme özelliğine sahip olmaları…

Ahtapot nasıl temizlenmeli?

Ahtapot eti hayli lezzetlidir ancak pişirmesi ve temizlemesi özen ve bilgi gerektirir. Öncelikle nasıl temizlenmesi gerektiğiyle ilgili önerilerimi sizlerle paylaşıyorum:

  • Ahtapotun etini yumuşatmanız çok önemlidir. Bunun için tahta tokmak kullanabilirsiniz.
  • Yumuşattığınız ahtapotun bacaklarını birbirine sürterek temizleyin.
  • Bıçağınızı ahtapotun başının altında bulunan açıklıktan sokarak iç temizliğini özenle yapın.
  • Baş kısmında yer alan iç organları çıkarın.
  • İç organları tamamen çıkardıktan sonra bol su ile yıkayın.
  • Gövdenin ortasındaki dişleri bıçakla kesin.
  • Kollarının arasına küçük kesikler atarak etin daha rahat pişmesini sağlayabilirsiniz.
  • Ahtapotu yaklaşık iki saat sirkeli suda haşlayın.
  • Vantuzları ayıklamak isterseniz, sirkeli su sayesinde kolayca temizlenebilir duruma gelir.
  • Ayırdığınız vantuzları söğüş ya da kavurma olarak kullanabilirsiniz.
  • Ahtapotu taze tüketmek önemlidir.

Önemli tüyolar:

1. İyi bir ahtapot pişirmek için, şarap şişesindeki mantarları pişirme suyunun içine atın ve öyle pişirin.

2. Ahtapotu yaklaşık iki saat; üzüm sirkesi, kırmızı şarap, toz şeker, kereviz sapı, soğan, sarımsak, havuç, şarap mantarı ve taze baharatlar ekleyerek haşlayıp pişirebilirsiniz.

Ahtapotun efsane lezzetleri

Ahtapot; Japon mutfağında yaygın bir kullanım ürünüdür. Suşi, takoyaki ve akashiyaki gibi… Düşük kalorili ve protein deposu olan bu şahane deniz mahsulü ile salatalar, ızgaralar ve çok farklı lezzetler yaratmak mümkün. Binlerce yıllık Akdeniz mutfağının da en önemli ürünü olan ahtapotu, farklı sebzelerle de bir araya getirmek ve yeni deneyimler yaratmak şahane. İspanya’nın Galiçya bölgesinin en temel besini olan ahtapotla patatesli özel salatalar, makarnalar ve pizzalar yapılıyor.

AHTAPOT PİYAZ (DÖRT PORSİYON)

MALZEMELER:

  • 960 gr. ahtapot
  • 300 gr. haşlanmış fasulye

YUMURTA DOLMASI:

  • 2 adet haşlanmış yumurta
  • 15 gr. siyah zeytin
  • 50 gr. kurutulmuş domates
  • 1 adet kırmızı soğan
  • 30 gr kapari 30 gr.

HAŞLAMA SUYU:

  • 10 gr. kereviz
  • 40 ml. kırmızı şarap
  • 1 adet şarap mantarı
  • 4 lt. su
  • 1 adet havuç
  • 1 adet soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 2 yaprak defne yaprağı
  • 30 gr. toz şeker
  • 10 gr. tane karabiber

SOS:

  • 125 ml. zeytinyağı
  • 1 adet limon
  • 60 ml. portakal suyu
  • 80 ml. beyaz şarap
  • 100 gr. tahin k Tuz
  • Taze çekilmiş tane karabiber
  • Garnitür
  • Kaya koruğu
  • Sumak k Arap saçı
  • Pancar turşusu

YAPIM AŞAMALARI: Bir tencere içine haşlama suyu malzemelerini ve ahtapotu alın. Bir saat pişirin. Bacaklarını kesip iri parçalar halinde doğrayın. Zeytinyağı, limon suyu, portakal suyu, beyaz şarap, tahin, tuz ve karabiberi blender ile çekin.

Haberin Devamı

YUMURTA DOLMASI: Haşlanmış yumurtayı ikiye kesin, sarısını alın ve beyaz kısmını ayırın. Bir kapta haşlanmış yumurta sarısı, siyah zeytin, kurutulmuş domates, kırmızı soğan, zeytinyağı, tuz ve karabiberi karıştırın. Yumurta beyazının ortasına, hazırlanan karışımı doldurup yumurta dolması elde edin.

SUNUM: Haşlanmış fasulyeleri tabağa yayın, üzerine yumurta dolmalarını yerleştirin. Ahtapot bacaklarını dizin, hazırlanan sosu üzerinde gezdirin. Kaya koruğu, pancar turşusu, arap saçı ve sumakla servis edin.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder