Mehmet Yalçınkaya Efes Kültür Yolu Festivali
HABERİ PAYLAŞ

Efes Kültür Yolu Festivali

TC. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen Kültür Yolu festivalleri kapsamında bu haftaki durağımız İzmir’di. Değerli sunucu ve programcı Pelin Çift ile yaptığımız gastronomi sohbetleri hayli kalabalık bir kitle tarafından izlenmeye devam ediyor. Şehirlerin yerel ürünleriyle ilgili yaklaşımlarımız gerek bölgesel halkın mutfak hafızası gerekse ülke dinamiği için çok değerli. Bu bağlamda ne kadar çok kişiyle buluşursak, bunun geleceğe o kadar olumlu bir sirayeti olacağından eminim.

Efes Kültür Yolu Festivali

EGE'NİN ŞİFALI OTLARI

Haberin Devamı

Ege mutfağının vazgeçilmez otları, gerek bölgede yapılan mezelerde gerekse sofralarda farklı pişirme teknikleriyle varolmaya devam ediyor. Arapsaçı, şevketi bostan radika, labada, ebegümeci dalgan, deniz börülcesi, kuşkonmaz, turp otu, hardal otu, roka, tere ve cibes gibi otlar bölgede geleneksel mutfağın temsilcisi. Bu hafta Egenin vazgeçilmezi olan zeytinyağlı kültürüne ithafen kitabımdan sizin için özel bir reçete seçtim. Afiyet olsun…

 Efes Kültür Yolu Festivali

ZEYTİNYAĞLI BEĞENDİM
Malzemeler (8 Porsiyon)

* 8 adet patlıcan
* 1 su bardağı ayçiçek yağı
* 6 yemek kaşığı zeytinyağı
* 3 adet soğan (büyük boy, yarım ay şekilde ince doğranmış)
* 1 yemek kaşığı çam fıstığı
* 4 diş sarımsak (ince doğranmış)
* 1 adet sarı biber (küçük doğranmış)
* 1 adet kırmızıbiber (küçük doğranmış)
* 1 su bardağı su
* 1 yemek kaşığı kuş üzümü
* 1 adet limon suyu
* Tuz
* 1 çay kaşığı şeker
* 1 çay kaşığı yenibahar
* 1 demet kişniş (ince doğranmış)
* 1 demet maydanoz (ince doğranmış)
* 200 gr süzme yoğurt

Patlıcanları uç sapları kalacak şekilde alacalı soyup ortalarını bıçak yardımıyla açın. Tavada ayçiçek yağını kızdırın ve patlıcanlar altın sarısı renk alıncaya dek kızartın. Sonra bir tepsiye dizin, ortalarını iyice açın ve soğumaya bırakın. Tencereye zeytinyağını alın, ince doğranmış yarım ay şeklinde soğanları ekleyip, pembeleşinceye kadar kavurun. Çam fıstığını ilave edip soğanla birlikte 3 dakika daha kavurun. Sarımsak, sarı biber ve kırmızıbiberi ekleyip 5 dakika daha pişirin. 1 bardak suyla birlikte kuş üzümü, limon suyu, tuz, şeker ve yenibaharı ekleyip tencerenin kapağını kapatın. Yaklaşık 10 dakika kısık ateşte pişirin. Pişen harcı süzgeçten geçirip suyunu kenara alın ve harcı soğumaya bırakın. Soğuyan harcın içine ince doğranmış kişnişleri ekleyin, tepsideki sekiz patlıcana yetecek şekilde harcı paylaştırıp içlerini doldurun. Süzdüğünüz harçtan kalan suyu patlıcanların üzerinde gezdirip tepsiyi fırına sürün. 20 dakika 170 derece fırında pişirin. Pişen beğendimleri soğutup üzerine ince kıyılmış maydanoz ekleyin. İsteğe bağlı olarak süzme yoğurtla servis edin.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder