Mehmet Yalçınkaya 'Hiçbir şey yapma' tarımı: Fukuoka
HABERİ PAYLAŞ

'Hiçbir şey yapma' tarımı: Fukuoka

 

Mevsiminde tüketim, hem yemeğin daha lezzetli olmasını sağlar hem de sağlıklı bir beslenme alışkanlığının temelini oluşturur. Yemeğin temeli olan ürünün yetiştiği toprak, mevsimsel değişkenler, kaliteli hasat çok önemlidir ve biz şeflerin tabaklamaya kadar giden sürecinin başlangıcıdır.

Hiçbir şey yapma tarımı: Fukuoka

Japonya’da uzun yıllardır gündemde olan bir diğer konu ise ‘hiçbir şey yapma tarımı’ yani doğal tarım. Çiftçi, yazar, mikrobiyoloji ve tarım bilimi uzmanı Japon Masanobu Fukuoka’ya göre, doğal koşullara yapılan müdahale ve tarım ilaçları ürünün verimini azaltıyor. 1979 yılından itibaren dünyanın pek çok yerinde ‘tohum ekme yolları’ dersleri veren, Avrupa ve Amerika’da çiftçileri destekleyen Fukuoka, bu konuda farklı bir devrim yarattı. Geliştirdiği yöntemle çölleşmiş toprakları yeşerten Fukuoka, 2008 yılındaki ölümüne kadar, ürün masaya en saf haliyle gelsin diye çabaladı.

Haberin Devamı

BAMYA PİŞİRMENİN TAM ZAMANI

Tohumu, turşusu, kendisi… Başlı başına sağlıklı olan bamya, çok özel bir ürün. Zengin mineral, vitamin ve diyet lifleri açısından zenginliğiyle öne çıkarılan bamya, aslında çok da sevilmeyen bir sebze. Bunun en büyük sebebi, iç yapısındaki sümüksü sıvı. Uygun şekilde ayıklanan, limonlu suda bekletilen bamyada bu sıvı dışa süzülmez ve bu şekliyle çok güzel bir yemek ortaya çıkar. Enfeksiyona karşı koruyucu etkisi, sindirim sistemini düzenlemesiyle tohumu bile çok faydalı. Değerli vitaminleri ve koruyucu etkilerinden faydalanmak için bamya tohumu tüketebilirsiniz. Bamya tohumunu öğüterek yoğurtla tüketebilir ya da sıcak su ekleyerek çay yapılabilirsiniz. Yine de önerim taze bir bamya yemeği gibisi yok. Gündemde çok yer tutan özel bamya çorbamı da öneririm.

TURŞUCU KÖY VE BAMYA TURŞUSU

Yaklaşık 550 yıl önce Yavuz Sultan Selim tarafından vakıf köyü olarak kurulan ve 'Turşucu Köy' olarak bilinen Orhangazi’nin Gedelek Mahallesi'nde kış sofraları için hazırlıklar yapılırken en çok tercih edilen ürün de bamya turşusu olur.

Bamya turşusu, Türkiye'nin turşu ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Bursa’nın bu köyünün büyük gelir kaynağı. Bamyaların sağlıklı bir ürün olarak turşusunun yapılmasını da ısrarla öneriyorum.

Haberin Devamı

Terbiyeli Bakla

Malzemeler (Altı porsiyon)

Bakla temizleme için:

  • Dört su bardağı su
  • Bir çay kaşığı tuz
  • Bir yemek kaşığı un
  • Bir limon suyu

Bakla için:

  • Bir kg. taze bakla
  • Üç soğan
  • İki domates
  • Bir havuç
  • Bir su bardağı zeytinyağı
  • İki su bardağı su

Terbiye için:

  • İki yemek kaşığı yoğurt
  • Bir yemek kaşığı un
  • Bir yumurta sarısı
  • Yarım su bardağı su

Sunum için:

  • Yarım demet dereotu

Yapılışı:

  • Bir kap içine dört bardak suyu, tuzu, unu ve limon suyunu ilave edip karıştırın. Uçlarını kesmiş olduğunuz baklaları suyun içine atın. Bu sayede baklalarınız pişerken siyahlaşmayacak.
  • Tencereye sırasıyla baklaları, soğanları, domatesleri ve havuçları dizin. Bir su bardağı zeytinyağını ilave edip suyu ekleyin, üzerine pişirme kağıdı serip kapağını kapatın. 40 dakika pişirin.
  • Terbiye için bir kaba yoğurt, un, yumurta sarısı ve yarım bardak suyu ilave edip iyice çırpın, terbiye sosunu elde edin.
  • Pişen zeytinyağlı baklalar üzerine terbiyeyi dökün hafif hafif sallayarak terbiyenin tüm tencereye yayılmasını sağlayın.
  • Beş dakika kaynatıp soğumaya bırakın. Soğuyan baklayı tabağa alın, üzerine dereotu serperek servis edin.

Şeften not: Bakla, taze fasulye gibi ürünleri dağılmaması için kaşık gibi aparatlarla karıştırmayın, sallayarak pişirin. Ayrıca sık sık kapak açarsanız ürün kararabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder