Mehmet Yalçınkaya Karanlıkta feneriyle avlanan bir balık
HABERİ PAYLAŞ

Karanlıkta feneriyle avlanan bir balık

Sevgili okurlar, çoğu zaman tercih ettiğimiz balıklarla ilgili lezzetin ötesinde bilgi sahibi olmadığımızı fark ediyorum. Yeme içme alışkanlıkları, bütünleşik bir kültür. Tükettiğimiz balığın nicelik ve niteliğini bilirsek, lezzeti kültürle birleştireceğimize ve masamızda yer alan ürünleri daha yakından tanıyacağımıza inanıyorum. Tükettiğimiz ürünlerin özelliklerini bilmek; kıymet vermekle eştir. Bu hafta konumuz Fener balığı. Fener balığı ülkemizde Akdeniz, Marmara ve Ege’de bulabildiğimiz son derece özel bir balık. Aynı zamanda Atlas Okyanusu’nda çokça bulunan balık türlerinden. Genel olarak tropikal iklim şartlarını sever. Özellikle dip bölgelerin karanlık kısımlarında yaşamayı tercih eden bu balık, en lezzetli balık türlerindendir. Fener balığı gözünün önünde sarkan feneriyle, yaşadığı dip bölgelerde dahi avlarını yakalama imkanı elde eder. Kafası yassı bir yapıya sahiptir ve büyük bir ağzı vardır. Ayrıca sırtındaki süzgeçlerle beraber dikenleri de bulunur. Dünya çapında en çok tercih edilen balık türlerinden olan Fener balığı, piştikten sonra dahi beyaz kalmaya devam eder. Fener balığı pek çok farklı teknikle pişirilerek, özel sunumlarla masalarda yerini alır. Lezzet düşkünleri için mükemmel bir tercihtir.

Haberin Devamı

* Kuşbaşı doğranmış fener balığı / 2 kg’lık 1 adet
* Kırmızı kapya biber / 1 adet 􀅋 Yeşil biber / 1adet
* Sarımsak / 2 diş
* Arpacık soğan / Yarım kg
* Taze soğan / 2 baş
* Taze kişniş / 1 tutam
* Kestane mantarı / 5 adet
* Tereyağ / 200 gr
* Zeytinyağı / 200 ml
* Soya sos / 200ml
* Tuz / istenildiği kadar
* Öğütülmüş beyaz biber/ istenildiği kadar

Karanlıkta feneriyle avlanan bir balık

* Fener balığı temizlenir, filetoları çıkartılır. Çıkarılan filetolar kuşbaşı olarak doğranır.

* Ardından diğer bütün sebzeler de kuşbaşı olarak doğranır. Tereyağı ve zeytinyağı ilavesiyle yüksek ateşte önce balık olmak üzere sotelemeye başlanır.
* Ardından sebzeler eklenir. Soya sosu ilave edilerek birkaç dakika pişmeye bırakılır. Filetosu alınan Fener balığı Üzerine zeytin yağı, bal, soya sosu dökülüp fırında yüksek derecede kızartılır.
* Büyük bir sunum aparatına önce kemik alınır, sonra tavada pişmiş halde olan Fener balığı kemiğin yanına yerleştirilir, üzerine taze soğan ve taze kişniş ekleyerek servis edilir. Afiyet olsun

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder