Mehmet Yalçınkaya Kurulsun sofralar, bir arada olsun aileler
HABERİ PAYLAŞ

Kurulsun sofralar, bir arada olsun aileler

Bayramlar güzel sofralarda buluşma, ailelerin bir arada olma zamanlarıdır. O zaman “Sofralar kurulsun, yapılsın güzel yemekler!” diyorum. Kurban Bayramı’nın ritüeli çok özeldir. Sabah namazı ile başlayan, kurban seçimi, pazarlığı, sabah eve getirilmeden komşulara, ihtiyaç sahiplerine dağıtılan et ile devam eden tam bir paylaşma kültürü… Bayramın olmazsa olmazı ise kavurma ve pilav… Aslında bunlar coğrafyamızın en özel niteliklerindendir.

ETİ DİNLENDİRMEK ÖNEMLİ

Kurban Bayramı’nda kesilmiş hayvanın sakatat kısımları hızlıca tüketilebilir. Ancak taze eti kavurduğunuzda et çok sertleşir. Bu yüzden önerimiz eti bir gün dinlendirerek tüketmek ve dondurulmuş eti asla tekrar dondurmamak.

Haberin Devamı

Etin muhakkak biraz bayatlaması gerekir çünkü hayvan kesildiğinde ‘ölüm sertliği’ oluşur. O yapı çözülsün, et sindirilebilirlik özelliği kazansın, ayrıca daha lezzetli olsun diye etin biraz bekletilmesi önemlidir. Serin, güneş ışığı almayan bir yerde bekletilen etin hijyen koşullarına da çok dikkat edilmelidir.

Bir önemli kural da hayvan kesildiği zaman kanının akıtılmasını beklememiz gerektiğidir. Çünkü gövdede kalan kan etin daha çabuk bozulmasına ve insan sağlığına zararlı hale gelmesine neden olabilir. 

MİTHAT YALÇINKAYA’DAN ‘BAYRAM ÖZEL’

Sevgili okuyucular biliyorsunuz ki bizim ailedeki diğer şef, kardeşim Mithat Yalçınkaya’dır. MYK’da kader ortaklığı yaptığım kardeşim Mithat Yalçınkaya da uzun yıllar sektöre hizmet verdikten sonra MYK’da sistem kurmamda en büyük yardımcım oldu. Şimdi size Kurban Bayramı için Mithat Şef’ten özel bir tarif vereceğim.

Bayramınız kutlu olsun. Sağlıkla, mutlulukla, afiyetler olsun.

CİĞER SOTE

  • 200 gr ciğer
  • 100 gr kuru soğan (beyaz)
  • 200 gr domates
  • 50 gr sivri biber
  • 1 diş sarımsak 
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 50 gr sıvı tereyağ

Sebzeleri çok öldürmeden… Tavaya yağlarımızı ekliyoruz, yağ ısındığında öncelikle ciğerleri ekliyoruz ve kavurma işlemine başlıyoruz.

Ciğerlerimizi beş dakika kızgın yağda soteledikten sonra soğanlarımızı ekliyoruz. Soğanlarımızı da beş dakika kavurup biberleri ekliyoruz. Aynı işlemi biberler için de beş dakika uygulayıp domatesleri ekliyoruz. Tuz ve biberi de atıp 10 dakika boyunca kısık ateşte kavurmaya devam ediyoruz. Ve sotemiz hazır!

Haberin Devamı

Kurulsun sofralar, bir arada olsun aileler

KURBAN KAVURMA

  • 200 gr kurban eti
  • 100 gr kuyruk yağı
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • İki dal taze kekik 

Kuyruk yağını tavaya ekleyerek beş dakika boyunca kavuruyoruz. Daha sonra kurban etini ekliyoruz ve 10 dakika kavuruyoruz. Tuz ve karabiberi ekliyoruz, 10 dakika daha kavurduktan sonra altını kapatıyoruz. Taze kekikleri ilave ediyoruz. Yemeğimiz servise hazır. Afiyet olsun.

 Kurulsun sofralar, bir arada olsun aileler

Sıradaki haber yükleniyor...
holder